Sprzedaż zawodników

samir92 Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.03.2011, 14:34    Pytanie
Już w poprzednich Fmach sprzedaż niechcianych zawodników była sporym problemem. Ale w najnowszym dziele SI często się zdarza, że jedynym wyjściem na pozbycie się grajka jest czekanie na koniec jego kontraktu (bo rozwiązać za porozumieniem oczywiście nikt nie chce). Przykłady z pierwszej ręki- grając nową karierę Realem Madrid planowałem sprzedać Khedirę i Gago- chciałem zostawić Lassa i dokupić Rodwella na zmiennika, więc nie potrzebowałem 5 defensywnych pomocników, mając jednego w formacji. I co? Miesiąc tkwienia w klubie ze statusem na niepotrzebny klubowi i na liście transferowej. Spróbowałem, więc zaproponować ich klubom- nie liczyłem na zysk, a raczej na pokrycie ich wartości. Znów brak chętnych.. Zrobiłem mały test- wystawiłem ich za darmo (tylko na próbę). I po raz kolejny brak propozycji! Jak to możliwe, że gracza wartego blisko 4 mln €, grającego na pozycji, która odgrywa znaczną rolę w formacjach wielu klubów nie da się sprzedać nawet poniżej ich wartości?
P.S. Gram na grywalnych ligach- angielskiej, włoskiej i hiszpańskiej. Innych lig nie ustawiam, bo kluby tam są biedniejsze, więc skoro ani w Anglii, ani w Hiszpanii, ani we Włoszech nie ma chętnych na zawodnika wartego 4,5 mln€, to w innych ligach klubów i tak na niego nie stać na początku rozgrywki.

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 05.03.2011, 14:35

Darkness... for me is where I shine

Juvego1988 Partyzant

0
05.03.2011 14:48    #1
Problem być może jest taki, że zawodnicy Ci dużo zarabiają miesięcznie i kluby liczą się z tym, iż chcieliby oni zarabiać podobne pieniądze. Albo chodzi o reputację klubu, zawodnik Realu nie będzie chciał zbytnio zmienić miejsca pracy np na Werder...

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 05.03.2011 o godz. 14:48

0
05.03.2011 15:37    #2
[quote=Juvego1988]Problem być może jest taki, że zawodnicy Ci dużo zarabiają miesięcznie i kluby liczą się z tym, iż chcieliby oni zarabiać podobne pieniądze. Albo chodzi o reputację klubu, zawodnik Realu nie będzie chciał zbytnio zmienić miejsca pracy np na Werder...[/quote]
Ok, też to rozważałem, ale ten temat pojawiał się już przy okazji wymian. Wirtualne kluby nie "myslą' o wymaganiach graczy przed kupnem, a w trakcie negocjacji. Klub składa ofertę, negocjuje z zawodnikiem i albo się dogadują, albo nie. Ale nawet jeśli Khedira na 100% nie chciałby przejść do Werderu, to klub i tak powinien złożyć ofertę, bo jest to duża okazja.

machaj88 Młody aktywista

0
05.03.2011 16:10    #3
Temat był poruszany kilka razy, wystarczyłoby poszukać.

Nie sprzedasz zawodnika gdy:
nie zagrał żadnego spotkania,
niedawno podpisał kontrakt,
zarabia zbyt dużo,
gdy nie chce opuszczać klubu,
gdy właśnie rozpocząłeś karierę ;]

By sprzedać zawodnika:
przed wystawieniem go na listę - rozmowa prywatna i poinformowanie go że gra za słabo lub że nie jest potrzebny,
zawodnik z wysoką średnią wzbudzi większe zainteresowanie,
oferować zawodnika przed oknem transferowym,
korzystać z okazji gdy jakiś klub wyraża nim zainteresowanie - można zarobić więcej niż jest wart,
jeśli jest młody - najpierw wypożyczyć go na sezon do klubu w którym będzie on grał pierwsze skrzypce,
przy oferowaniu - proponować klauzulę procent z nast. transferu lub dodatkowe opłaty za występy w lidze/pierwszym zespole/reprezentacji, zamiast wysokiej kwoty płatnej od ręki

Ode mnie mała wskazówka -> przed rozpoczęciem kariery, wyłącz transfery w pierwszym oknie bo i tak dopiero po rozegraniu sezonu będziesz mógł sprzedać kogo zechcesz, przy okazji dając grać np. w meczach pucharowych, zawodnikom których będziesz miał zamiar sprzedać bo albo zmienisz zdanie albo zawodnik wzbudzi zainteresowanie dobrą grą. W ogóle, osobiście, nie wystawiam zawodników na listę, zaraz po zakończeniu sezonu, oferuję ich bez wystawiania - oferty przychodzą wyższe a wartość zawodnika nie spada tak, jak przy wystawieniu.

i btw. Khedira jest o niebo lepszy od Lassy ;)

Użytkownik uznał post za pomocny

Juvego1988 Partyzant

0
05.03.2011 16:22    #4
[quote2=samir92]Ok, też to rozważałem, ale ten temat pojawiał się już przy okazji wymian. Wirtualne kluby nie "myslą' o wymaganiach graczy przed kupnem, a w trakcie negocjacji. Klub składa ofertę, negocjuje z zawodnikiem i albo się dogadują, albo nie. Ale nawet jeśli Khedira na 100% nie chciałby przejść do Werderu, to klub i tak powinien złożyć ofertę, bo jest to duża okazja.[/quote2]
Masz rację, ale z drugiej strony jeśli klub nie szuka zawodnika na tą pozycję to nie będzie składał oferty, mimo, że to duża okazja. Dobrze jest proponować innym zespołom piłkarza jeśli choć jeden klub jest nim zainteresowany, wtedy jest ogromna szansa, że padnie satysfakcjonująca Cię propozycja. Pamiętaj też, że mimo wszystko to gra komputerowa...

0
05.03.2011 16:53    #5
machaj88-Dzięki, naprawdę mi pomogłeś. Po prostu czasem nie podoba mi się to, że mam w drużynie piłkarza, który zarabia ponad 50 tys. € i nie mieści się nawet w meczowej 16/18, i nie mogę go sprzedać. Co do Twoich rad, to ciężko mi będzie sprzedać zawodnika po sezonie, skoro najprawdopodobniej będzie przegrywał rywalizację z dwoma innymi zawodnikami na jedną pozycję. Ale pomyślę.
Mam takie małe pytanie- załóżmy, że wpuszczę takiego Gago na jeden mecz ze słabym klubem w całym sezonie, tak żeby tym jednym wystepem osiągną ocenę wyższą od 8,00, to kluby będą nim zainteresowane ze względu na tak wysoką średnią? Bo jeśli zagra tylko jeden mecz to ta średnia stanie się średnią po sezonie. A może jednak kluby nie będą zainteresowane graczem, który zagrał w sezonie tylko jeden mecz? Czy kluby zwracają na to uwagę?

P.S. Biorąc najprostsze rozstrzygnięcie o tym czy lepszy jest Lass czy Khedira, to Lass ma lepsze kluczowe atrybuty dla defensywnego pomocnika + wartość Khediry = trochę ponad 4 mln €, wartość Lassa = blisko 8 mln €, przy porównywalnym wieku (Lass starszy o 2 lata).

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
05.03.2011 17:35    #6
Oczywiście, że jeden dobry występ to gorzej niż kilkanaście średnich.

"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

machaj88 Młody aktywista

0
05.03.2011 18:29    #7
samir92 @ - Khedira to środkowy pomocnik, daj mu często wychodzić do przodu a zobaczysz ile bramek potrafi nastrzelać.
Jacko ma rację, potrzeba kilku. nawet kilkunastu występów. Nie martw się, Gago jest na tyle dobrym piłkarzem że poradzi sobie bez trudu w mniej ważnych meczach, przecież i tak musisz robić rotację składu prawda?

0
05.03.2011 18:57    #8
Dobra, dzięki wszystkim, macie u mnie plusiki.

machaj88- dzięki za info, ale po prostu nie mam gdzie wrzucać Khediry. Środek pola bezsprzecznie należy do Alonso, a w mniej ważnych meczach czy ze słabszymi drużynami na środku gra Canales, żeby się rozwijał.
Na DP z kolei gra Lass i Rodwell/Gago (zależy od tego czy kupię Rodwella), więc choćbym chciał, to nie mam gdzie go wystawiać. Jedyną szansą dla Khediry w moim Realu jest chyba kontuzja Alonso, ale i wtedy to Canales będzie podstawowym ŚP.

machaj88 Młody aktywista

0
05.03.2011 19:08    #9
Zrobisz jak będziesz uważał ale jeśli jeszcze można coś doradzić, Canales jest młody i będzie się rozwijał tak czy siak a gdybyś np. dał Khedirę do pierwszego składu (grając 4-3-3 możesz mieć i Alonso i Khedirę, ja bym tak zrobił, Alonso wysunięty rozgrywający a Khedira ŚP obrona + częste wyjścia do przodu) to po sezonie byłby wart ze 2 razy więcej niż obecnie a gdybyś go zaproponował za 2 razy większą cenę niż potencjalna wartość to zarobiłbyś jeszcze więcej.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.