Średnia piłkarzy w FM 08

wlk Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.12.2007, 12:42    Pytanie
Mam nadzieję, ze ten temat nie był jeszcze poruszany, starałem się to wcześniej sprawdzić.

A zatem, tytułem wstępu, chcę zaznaczyć, że grę w FM 08 zaczynam po przeskoku z FM 06, opuściłem i nie miałem nigdy do czynienia z wersją 07. Piszę o tym dlatego, że być może to, o co mi chodzi, dokonało się w poprzedniej wersji FM, a ja jestem tego nieświadomy. Po pobieżnym przejściu sezonu, dla sprawdzenia jak wygląda nowa rozgrywka w 08, nie trudno było zauważyć, że oceny za mecze są zdecydowanie niższe niż w 06. Nie chodzi o to, czy moja drużyna grała źle, czy nie, ale przez cały sezon, nawet najlepszych meczach, wygrywanych paroma bramkami, żaden z piłkarzy nie dostał wyższej oceny niż 8, co jest paranoją, bo w zasadzie skala ocen, zmniejszyła się przez to do zakresu od 6 do 8, ze znaczną przewagą 7. Ponadto, śledząc wyniki pozostałych drużyn, w sumie przez cały sezon zdarzyło się chyba dosłownie parę meczów, w których zawodnicy dostawali 9, zresztą, jeden z piłkarzy za hattrick (co w 06 raczej automatycznie dawało ocenę 10). "Dziesiątki" nie uświadczyłem żadnej... W jednym meczu trzeciej ligi hiszpańskiej, przy wyniku 9-1 udało mi się wyłapać "odstające od normy" 2 i 3.

Na koniec sezonu, do pierwszej trzydziestki zawodników z najlepszą średnią dostawali się piłkarze ze średnią poniżej 7.00, najlepsi, może dwóch trzech i owszem - mieli średnie ponad 7.50, ale gdzie te średnie powyżej 8.00 z FM 06..? Zastanawiam się, czy ta zmiana jest zamierzona, czy były już jakieś wątpliwości co do niej, no bo jak dla mnie, skoro tak ma to wyglądać, to po co tradycyjna w CM/FM skala ocen od 1 do 10, skoro, jak widzę skala w FM 08 zamyka się pomiędzy 6 a 8 (z wyjątkowymi przypadkami 5 i 9). Jak się zorientowałem, patch 8.0.1 nie przynosi żadnej zmiany...

Czy ktoś mógłby mnie oświecić?

Bestian Partyzant

0
07.12.2007 13:05    #1
no wiesz.. wg mnie unormalniaja gre zwyczajnie... nie zauwaazyles, ze ciezko teraz wygrac w lidze wyzej niz 3-0 ?? to standart.. wszystko bedzie teraz zrownane lekko w dol, zeby gre urzeczywistnic... nie przejmuj sie tym

Visioner Przodownik pracy

0
07.12.2007 13:10    #2
tez to zauwazylem, w FM 07 dla mnie zawodnik ze srednia ponizej 7.00 byl zawodnikiem za slabym na gre, wiekszosc miala u mnie srednie powyzej 7 (oprocz rezerwowych) i nawet czesto dochodzily do 7.50-7.60 a nawet jeden zawodnik u mnie w wisle (junior ross) mial srednie w okolicach 8. natomiast w 08 moj najlepszy gracz mial srednia 7.25 (mimo 2. miejsca w lidze) a graczem roku wg. kibicow zostal zawodnik ktory mial srednia 7.10, ogolnie zawodnikow powyzej 7.00 bylo moze 5,6. kiedys w meczach na wyjezdzie zawodnik jesli strzelil gola to raczej dostawal ocene 8 (mimo porazki nawet) teraz niektorzy pomimo strzelenie gola ledwo sie zalapuja na ocene 7. wielu zawodnikow po wygranych meczach dostaje oceny 6, a i ocena 5 nie jest rzadkoscia w przypadku minimalnych porazek (w poprzednich czesciach 5 sie dostawalo przy popelnieniu bledu jak sie gola tracilo) mozliwe ze teraz jest bardziej realistycznie jednak ja sie przyzwyczailem do tamtego systemu oceniania i teraz mi sie to rowniez nie podoba
pozdrawiam

wlk Partyzant

0
07.12.2007 13:55    #3
No cóż, chyba przyjdzie się do tego po prostu przyzwyczaić :) Choć co do realizmu tego rozwiązania mam wątpliwości, bo przecież jednak piłkarzom czasami zdarzają się wielkie mecze i taka "dziesiątka" by się czasem należała :)

Pozdrawiam

Bestian Partyzant

0
07.12.2007 14:11    #4
tja... ale 10 to jest w FM08 za 4 bramki w gore.. i to nie tylko te 4 bramki.. asysty.. dobre podania.. to jest dziesiatka.. i sa chlopaki u mnie w rezerwach co juz ta 10 dostali.. ale grajac przeciwko jakims szaraczkom.. well.. that's life 4 ya. zobacz grafike ponizej.

Bestian Partyzant

0
07.12.2007 14:11    #5
i analogicznie

aston Młody aktywista

0
07.12.2007 14:22    #6
nooo w Fm 08 srednie sa chyba troszke niższe. w Fm 07 prawie w każdym wygranym meczu mial ktos 9, a i 10 sie zdarzaly

sir.Morganfield Partyzant

0
07.12.2007 17:47    #7
Liga włoska zna tylko jeden przypadek noty 10 (Roberto Baggio). A grali tam najwięksi piłkarskiego świata. Dziękujemy SI za kolejny krok do urzeczywistnienia swojego produktu.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution