Po pierwsze są dwie definicje wychowanków w świecie piłkarskim.
Pierwsza za wychowanka uznaje graczy którzy w danym klubie grali przez minimum 3 lata przed ukończeniem 21 roku życia.
Druga za wychowanka uznaje gracza, który w danym klubie grał przez minimum 3 lata w wieku między bodaj 15-21 [co do tych lat nie jestem na 100 procent teraz pewny, ale na pewno jest to jakiś podobny przedział].
Nie ma czegoś takiego, że ktoś nie mógł nigdzie wcześniej trenować. Ja w tej chwili mam 22 lata i w myśl przepisów nie jestem wychowankiem żadnego klubu, gdyż grałem w pewnym tylko przez rok i to po ukończeniu 21 roku życia.
Natomiast, że sobie ktoś mnie nazwie wychowankiem Beskidu to pewnie będzie miał sporo racji, bo wcześniej nie grałem w żadnym klubie zgłoszonym do rozgrywek PZPN. Jednak równie dobrze ktoś mnie może nazwać wychowankiem naszego podwórkowego klubu, z którym graliśmy na różnych takich mini turniejach, a w którym grałem w zasadzie od 10 do 19 roku życia.
Jest jeszcze druga strona medalu, część graczy którzy w bazie są na wolnym transferze tak naprawdę grają w klubach, których w bazie nie ma w jakieś tam IV lidze czy okręgówce, więc wobec nich ten napis wolny jest jak najbardziej na miejscu. A jeśli zgodnie z którąś z definicji będą wychowankami to w myśl przepisów w grze nimi również będą.
Tak więc reasumując, teza:
[quote]Wychowanek klubu to ten który się tam wyszkolił od zera.[/quote]
Jest nieprawdziwa zarówno w myśl przepisów jak i ogólnie przyjętego obyczaju.
Najnowsze posty