Taktyka asymetryczna dla MU

Miathan Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
20.06.2013, 18:59    #1
Witam,

Swego czasu jako "manager" poszukujący inspiracji przejrzałem prawie całe to forum. Zauważyłem masę tematów dotyczących taktyki dla prawie każdego ustawienia oprócz ustawienia asymetrycznego.

W FM13 zacząłem grać jakieś 2 tyg. temu. Wcześniej nie byłem co do niego zbytnio przekonany... Grę jak zawsze zacząłem moim ukochanym United. Przed rozpoczęciem gry sporo czytałem waszych opinii, wypowiedzi czy porad. Do jednej postanowiłem zastosować się od zaraz - zrób taktykę do zawodników jakich posiadasz a nie odwrotnie. Swoją drogą mam nadzieję, że właśnie mi się to udało;)

A teraz do rzeczy.... Gram 1 sezeon Manchesterm United w ustawieniu asymertycznym.

Bramkarz libero z obroną - De Gea

Boczni obrońcy ze wsparciem - Evra i Rafael
Środkowy obrońca z zadaniem zabezpieczenia - Vidić albo Evans
Środkowy obrońca grający piłka ze stoperem - Jones lub Ferdinand ( środkowi są ustawiani w zależności od kontuzji czy zmęczenia więc jest tu spora rotacja)

Defensywny pomocnik z obroną - Carrick lub Sandro(jedyny mój transfer za 19 mln funtów) ew. może także występować tu Fletcher.

Pomocnik długodystansowiec ze wsparciem - Sandro, Fletcher, Powell, Anderson

Na prawej skrzydłowy ze wsparciem - Valencia, Nani Young

Na lewej skrzydłowy z atakiem - Young, Nani

Ofensywny pomocnik z atakiem - Kagawa, Scholes, Rooney,

Lis pola karnego - Hernandez, Rooney, RvP

Jest to ustawienie z taktyką:
Styl: zrównoważony
Strategia: kontratak
Podania: krótsze
Swoboda taktyczna: ściślejsza dyscyplina
Gra przy przciwniku: Intensywny pressing
Odbiór: agresywny
Krycie, Dośrodkowania i Swoboda pozycji: domyślne

Linia obrony - normalnie (ciut cofnięty suwak)
Szerokość gry - szeroka (prawie na maxa)
Tempo - szybkie (prawie na maxa)
Gra na czas - czasami ( ciut cofnięty suwak)
Podania - mieszane
Kontrataki - tak
Pułapki ofsajdowe - nie
Rozgrywającym jest kagawa, rooney bądź scholes w zależności kto gra na ofensywnym pomocniku.
Odgrywający nie jest ustawiony.

Jeżeli chodzi o polecenia meczowe to wyglądają tak: rozegranie po ziemi, skrócenie pola gry, agresywny odbiór piłki, podania do nogi, szersze pole gry, podania w pole karne, utrzymanie piłki, nękanie rywali, atak środkiem pola.

Na terminarzu widnieje data 5 grudzień ( więc nie jest to nawet półmetek rozgrywek) a ja:

Liga mistrzów – wyszedłem z grupy na 2 miejscu za PSG mając 1 punkt mniej

Liga angielska – po 15 kolejkach 2 miejsce za Chelsea (która ma jeden mecz mniej) z tych 15 meczy wygrałem 10, zremisowałem 4 i
przegrałem 1 z bilansem bramkowym +23 i ilością punktów - 34

W pucharach gram oczywiście nadal ale już nie będę się tu o nich rozpisywał.

Głównym założeniem taktyki było utrzymywanie się przy piłce oraz spora wymiana podań tak aby zamęczyć przeciwnika. Ścisła dyscyplina oraz cofnięcie zespołu miało zapewnić pewność i stabilność taktyki a szybkie kontry miały mieć niszczycielską moc na przełamanie obrony przeciwnika.

Niby nie jest źle jeśli chodzi o grę w domu, ( o wyjazdach pogadamy później :D) jednakże mam stały problem z minięciem linii obrony przeciwnika. Mam masę podań i % bardzo dokładnych ale większość idzie w tył, bo obrońcy oponenta wypychają moich graczy ofensywnych. Nie pomaga nawet rozrzucenie akcji na boki, polecenia indywidualne grania piłek prostopadłych czy też „posyłanie piłek w pole karne” w poleceniach meczowych.

Jednak nie to jest dla mnie najgorsze… Najsłabiej spisują się napastnicy! Osamotniony: Chicharito, Roo czy też RvP kompletnie nie dają sobie rady. Robin, który z takimi statystykami powinien ładować gola za golem ma ich najmniej z całego napadu! Nie pomogły nawet zmiany z Lisa pola karnego na cofniętego napastnika czy jakiegokolwiek innego. Odnoszę wrażenie, że brak im wsparcia – ale przecież jest ofensywny pomocnik – kagawa ?!
Bardzo proszę o pomoc, rady czy sugestie może dzięki nim uda mi się sprawić, żeby Czerwone Diabły grały lepiej.

P.S proszę o konstruktywne rady poparte jakimś wytłumaczeniem – dzięki którym mógłbym się czegoś nauczyć;)

Pozdrawiam!

Miathan Partyzant

0
22.06.2013 01:33    #2
Chyba wszyscy się wystraszyli... albo nikomu nie chce się przeczytać;/ Nie wierzę, żeby żaden taktyk/specjalista z tego forum nie wiedział co poprawić...

Karpikos Partyzant

0
22.06.2013 10:14    #3
Ja bym dał stył Płynny/bardzo płynny i Strategia ofensywna/standardowa(na wyjazdy).Ustawiłbym pułapki ofsajdowe i wysunąl linie obrony.
Napastnikom dałbym w poleceniach indywidualnych,żeby wychodzili na wolne pole.
Masz bardzo dobrych piłkarzy,więc zacznij grać ofensywnie.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 22.06.2013 o godz. 10:18

lancos3-11 Partyzant

0
22.06.2013 11:27    #4
[quote="Miathan"]Chyba wszyscy się wystraszyli... albo nikomu nie chce się przeczytać;/ Nie wierzę, żeby żaden taktyk/specjalista z tego forum nie wiedział co poprawić...[/quote]
Po prostu taktyka jest dobra. Ma kilka uchybień, ale są drobne i powinieneś sam je rozwikłać. Przyniesie to duża przyjemność. Zobaczysz. :)

machaj88 Młody aktywista

0
22.06.2013 11:38    #5
Oczywiscie, ze nie chce sie czytac ;p

Styl plynny, podania domyslnie, strategia ofensywna, krycie 1 na 1, wysunieta linia, pulapki ofsajdowe... To zmien. Dalej pozycje...
OPS - WR atak.
Na skrzydlach ustaw jednego z zawodnikow jak schodzacego napastnika, Nani swietnie gra na tej pozycji
Pomocnik dlugodyst. hmmm... Ja bym zagral odbierajacym.
Tyle

rapechuck Trybun Ludowy

Grupa: Moderator
0
22.06.2013 14:48    #6
Od FM 2009 do FM 2012 strategia i styl były ze sobą powiązane.
I jeśli grałeś z kontrataku to styl powinien być płynny, a jeśli próbujesz kontrolować grę to graj bardziej sztywno. Analogicznie z pozostałymi zestawieniami z uwzględnieniem, że zrównoważony razem ze zrównoważonym...
Dodatkowo jeszcze styl podań pasuje do konkretnych strategii - jeśli kontratak, to dłuższe podania; ofensywa - krótsze, no i tak w kółko Macieju.

Oczywiście można próbować zaskoczyć przeciwnika, który traci w pierwszych minutach dużo bramek (analiza taktyczna przeciwnika się kłania) strategią ofensywną i płynnym stylem, lecz nie radzę robić tego zbyt często - można nadziać się na skuteczną kontrę i wtedy jest pod górkę.

A jeszcze ciekawostką jest, że z o wiele słabszymi zespołami lepiej grać z kontrataku, bo jakoś wtedy w końcu i tak bramki wpadają. Dużo bramek. A jak się próbuje ofensywnie to najczęściej bije się głową w mur... Nu, i dużo by tego jeszcze wymieniać - po prostu od jakiegoś czasu FM nie polega tylko na zrobieniu jednej taktyki i jechania na niej przez cały sezon, a na dobieraniu zawodników pod konkretnego przeciwnika, tak samo ze strategią i ustawieniem - jeśli na przykład widzisz, że jakiś zespół traci dużo bramek jak gra przeciwko zespołom grającym 4-4-2, to czemu nie zagrać w takim ustawieniu? Jeśli jakiś zespół strzela najwięcej bramek po akcjach środkiem pola - czemu nie wystawić tam dodatkowego defensywnego pomocnika lub zawęzić pole gry?

Fakt faktem, że ten post nie bardzo odnosi się do samej taktyki, ale wydaje mi się, że od kilku już odsłon nie ma w FM-ie czegoś takiego jak killer taksa, którą niezależnie od dostępnych zawodników rozjedzie się wszystkich i wszystko. Najczęściej kluczem do sukcesuą są szczelna defensywa i skuteczne ofensywne stałe fragmenty gry...

No dobra, już kończę.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 22.06.2013 o godz. 14:54

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
22.06.2013 20:54    #7
ja bym tu poustawiał podania na dobieg i rozegranie górą (a nie po ziemi). Częste dośrodkowania(to w końcu Anglia!)

Miathan Partyzant

0
24.06.2013 12:33    #8
Na wstępie - dziękuję wszystkim za odpowiedzi:)

Zanim wprowadziłem sugerowane przez was zmiany w taktyce już widziałem, że z moim zespołem dzieje się coś niedobrego...
Zacząłem przegrywać niemalże wszystko co się dało - głównie na wyjazdach. Fakt, że mam sporo kontuzji ale to jeszcze nie powód, żeby przegrywać ze słabiakami.

Problemy i pytania część dalsza: (teraz postaram się krócej):

1) Co zrobić, żeby zmniejszyć ilość kontuzji ? Trening mam na średni i w indywidualnych poleceniach tez na średnie... mimo to nadal łapią kontuzje - głównie napastnicy.

2) Ktoś napisał, żeby grać na dośrodkowania - fajnie, tylko ze liczba moich celnych dośrodkowań PO i LO wynoszą 10% na ilość prób i wcale nie lepiej jest z PP i OPL - a gracze jak sami wiecie patałachami nie są.

3) Napisaliście, żeby zmienić OPL na schodzącego napastnika - że Nani będzie tam dobrze śmigał. Spróbowałem. Nie wiem czemu ale jest tam kompletnie nieużyteczny. Dostaje piłe na wysokości połowy boiska i jak wariat wpada na 3-4 obrońców przeciwnika. Kończy się to albo stratą albo strzałem w trybuny. Ostatnio miał 9 strzałów - 0 celnych.

4) Największym problemem jest skuteczność. 25 strzałów na bramkę, tylko 5 celnych i jedna bramka? WTF?! Gorzej, bo przeciwnik ma 5 strzałów 3 celne i 2 bramki?!

5) Czy ktoś może mi powiedzieć jak skutecznie zarządzać treningiem ogólnym i przedmeczowym? Ja zrobiłem tak, że przed sezonem ćwiczyłem zgranie zespołu, taktykę oraz kondycję na wysokim. A przedmeczowe często zmieniam z reguły na to co poleca mi asystent. W trakcie sezonu intensywność zmieniłem na średnie. Czy co tydzień powinienem trenować inna opcję? Czy raczej 2-3 tygodnie postawić na jeden aspekt? Czy ćwiczycie kondycję w trakcie sezonu?

Zupełnie nie wiem czemu ale w połowie sezonu moi opadli z sił... jakby nie chciało im się grać a na dodatek szybciej się męczą. Nie rozumiem jak taktyka, która grałem od pierwszego meczu i lałem wszystkich (nie ważne czy home czy away) nagle w ogóle przestaje działać i przegrywam wszystko ze wszystkimi...

lancos3-11 Partyzant

0
24.06.2013 16:58    #9
[quote="Miathan"]Na wstępie - dziękuję wszystkim za odpowiedzi:)

Zanim wprowadziłem sugerowane przez was zmiany w taktyce już widziałem, że z moim zespołem dzieje się coś niedobrego...
Zacząłem przegrywać niemalże wszystko co się dało - głównie na wyjazdach. Fakt, że mam sporo kontuzji ale to jeszcze nie powód, żeby przegrywać ze słabiakami.

Problemy i pytania część dalsza: (teraz postaram się krócej):

1) Co zrobić, żeby zmniejszyć ilość kontuzji ? Trening mam na średni i w indywidualnych poleceniach tez na średnie... mimo to nadal łapią kontuzje - głównie napastnicy.

2) Ktoś napisał, żeby grać na dośrodkowania - fajnie, tylko ze liczba moich celnych dośrodkowań PO i LO wynoszą 10% na ilość prób i wcale nie lepiej jest z PP i OPL - a gracze jak sami wiecie patałachami nie są.

3) Napisaliście, żeby zmienić OPL na schodzącego napastnika - że Nani będzie tam dobrze śmigał. Spróbowałem. Nie wiem czemu ale jest tam kompletnie nieużyteczny. Dostaje piłe na wysokości połowy boiska i jak wariat wpada na 3-4 obrońców przeciwnika. Kończy się to albo stratą albo strzałem w trybuny. Ostatnio miał 9 strzałów - 0 celnych.

4) Największym problemem jest skuteczność. 25 strzałów na bramkę, tylko 5 celnych i jedna bramka? WTF?! Gorzej, bo przeciwnik ma 5 strzałów 3 celne i 2 bramki?!

5) Czy ktoś może mi powiedzieć jak skutecznie zarządzać treningiem ogólnym i przedmeczowym? Ja zrobiłem tak, że przed sezonem ćwiczyłem zgranie zespołu, taktykę oraz kondycję na wysokim. A przedmeczowe często zmieniam z reguły na to co poleca mi asystent. W trakcie sezonu intensywność zmieniłem na średnie. Czy co tydzień powinienem trenować inna opcję? Czy raczej 2-3 tygodnie postawić na jeden aspekt? Czy ćwiczycie kondycję w trakcie sezonu?

6)Zupełnie nie wiem czemu ale w połowie sezonu moi opadli z sił... jakby nie chciało im się grać a na dodatek szybciej się męczą. Nie rozumiem jak taktyka, która grałem od pierwszego meczu i lałem wszystkich (nie ważne czy home czy away) nagle w ogóle przestaje działać i przegrywam wszystko ze wszystkimi...[/quote]
1)Błąd początku gry. Gracze nie dostali kondycyjnego wycisku na początku, a to sprawia masę kontuzji. ZAWSZE do czasu 12 dni do pierwszego meczu o stawkę trenuj kondycję bardzo wysoko (nawet kosztem 2-3 kontuzji podczas tego treningu). Później efekt wspaniały. Świetne końcówki, mniej kontuzji. Co do napastników to pewnie szkiełka i łatwo łapią.
2) Niscy napastnicy. Jak weźmiesz wysokiego liczba pójdzie o 2/3 razy w górę.
4) Ćwicz ofensywę i (to najważniejsze) zatrudnij świetnego trenera strzałów (technika, ofensywa, determinacja, dyscyplina, motywowanie)
5) Patrz 1. A później co dwa tygodnie zmiana (oprócz zgrania i kondycji). Nie ćwicz kondychy podczas, bo ich zajedziesz i liczba kontuzji jeszcze wzrośnie.
6) Słabe przygotowanie kondycyjne i zmęczenie sezonem. Po rotacji składu (zagraj zawodowymi rezerwowymi z Wigan czy innym Norwich, a nie pożałujesz, przecież pierwszy garnitur musi odpocząć. Na kondycję nic nie poradzisz. Może spróbuj zluzować śrubę, ale w sumie to duże ryzyko. Stosowałem to 5 razy. 3 razy robiło się jeszcze gorzej, a dwa razy odżywaliśmy. Jak po zluzowaniu i 2-3 meczach nie zobaczysz zmian, to wracaj do poprzedniego reżimu, nim będzie zbyt późno.

myfunnygame Żołnierz frontu ideologicznego

0
24.06.2013 22:11    #10
Na początek ostry zapierdol fizyczny żeby mieli siły na resztę sezonu, w trakcie sezonu treningi wysokie (nie te najwyższe i nie kondycyjne!),
Wskaźnik ustawiony na trening nie meczowy a ten ogólnorozwojowy jedna kreska od maxa(nie pamiętam który bok)

@up
w MU raczej mają dobrych trenerów :P

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2025 by FM Revolution