Witam,
Swego czasu jako "manager" poszukujący inspiracji przejrzałem prawie całe to forum. Zauważyłem masę tematów dotyczących taktyki dla prawie każdego ustawienia oprócz ustawienia asymetrycznego.
W FM13 zacząłem grać jakieś 2 tyg. temu. Wcześniej nie byłem co do niego zbytnio przekonany... Grę jak zawsze zacząłem moim ukochanym United. Przed rozpoczęciem gry sporo czytałem waszych opinii, wypowiedzi czy porad. Do jednej postanowiłem zastosować się od zaraz - zrób taktykę do zawodników jakich posiadasz a nie odwrotnie. Swoją drogą mam nadzieję, że właśnie mi się to udało
A teraz do rzeczy.... Gram 1 sezeon Manchesterm United w ustawieniu asymertycznym.
Bramkarz libero z obroną - De Gea
Boczni obrońcy ze wsparciem - Evra i Rafael
Środkowy obrońca z zadaniem zabezpieczenia - Vidić albo Evans
Środkowy obrońca grający piłka ze stoperem - Jones lub Ferdinand ( środkowi są ustawiani w zależności od kontuzji czy zmęczenia więc jest tu spora rotacja)
Defensywny pomocnik z obroną - Carrick lub Sandro(jedyny mój transfer za 19 mln funtów) ew. może także występować tu Fletcher.
Pomocnik długodystansowiec ze wsparciem - Sandro, Fletcher, Powell, Anderson
Na prawej skrzydłowy ze wsparciem - Valencia, Nani Young
Na lewej skrzydłowy z atakiem - Young, Nani
Ofensywny pomocnik z atakiem - Kagawa, Scholes, Rooney,
Lis pola karnego - Hernandez, Rooney, RvP
Jest to ustawienie z taktyką:
Styl: zrównoważony
Strategia: kontratak
Podania: krótsze
Swoboda taktyczna: ściślejsza dyscyplina
Gra przy przciwniku: Intensywny pressing
Odbiór: agresywny
Krycie, Dośrodkowania i Swoboda pozycji: domyślne
Linia obrony - normalnie (ciut cofnięty suwak)
Szerokość gry - szeroka (prawie na maxa)
Tempo - szybkie (prawie na maxa)
Gra na czas - czasami ( ciut cofnięty suwak)
Podania - mieszane
Kontrataki - tak
Pułapki ofsajdowe - nie
Rozgrywającym jest kagawa, rooney bądź scholes w zależności kto gra na ofensywnym pomocniku.
Odgrywający nie jest ustawiony.
Jeżeli chodzi o polecenia meczowe to wyglądają tak: rozegranie po ziemi, skrócenie pola gry, agresywny odbiór piłki, podania do nogi, szersze pole gry, podania w pole karne, utrzymanie piłki, nękanie rywali, atak środkiem pola.
Na terminarzu widnieje data 5 grudzień ( więc nie jest to nawet półmetek rozgrywek) a ja:
Liga mistrzów – wyszedłem z grupy na 2 miejscu za PSG mając 1 punkt mniej
Liga angielska – po 15 kolejkach 2 miejsce za Chelsea (która ma jeden mecz mniej) z tych 15 meczy wygrałem 10, zremisowałem 4 i
przegrałem 1 z bilansem bramkowym +23 i ilością punktów - 34
W pucharach gram oczywiście nadal ale już nie będę się tu o nich rozpisywał.
Głównym założeniem taktyki było utrzymywanie się przy piłce oraz spora wymiana podań tak aby zamęczyć przeciwnika. Ścisła dyscyplina oraz cofnięcie zespołu miało zapewnić pewność i stabilność taktyki a szybkie kontry miały mieć niszczycielską moc na przełamanie obrony przeciwnika.
Niby nie jest źle jeśli chodzi o grę w domu, ( o wyjazdach pogadamy później
) jednakże mam stały problem z minięciem linii obrony przeciwnika. Mam masę podań i % bardzo dokładnych ale większość idzie w tył, bo obrońcy oponenta wypychają moich graczy ofensywnych. Nie pomaga nawet rozrzucenie akcji na boki, polecenia indywidualne grania piłek prostopadłych czy też „posyłanie piłek w pole karne” w poleceniach meczowych.
Jednak nie to jest dla mnie najgorsze… Najsłabiej spisują się napastnicy! Osamotniony: Chicharito, Roo czy też RvP kompletnie nie dają sobie rady. Robin, który z takimi statystykami powinien ładować gola za golem ma ich najmniej z całego napadu! Nie pomogły nawet zmiany z Lisa pola karnego na cofniętego napastnika czy jakiegokolwiek innego. Odnoszę wrażenie, że brak im wsparcia – ale przecież jest ofensywny pomocnik – kagawa ?!
Bardzo proszę o pomoc, rady czy sugestie może dzięki nim uda mi się sprawić, żeby Czerwone Diabły grały lepiej.
P.S proszę o konstruktywne rady poparte jakimś wytłumaczeniem – dzięki którym mógłbym się czegoś nauczyć
Pozdrawiam!
Swego czasu jako "manager" poszukujący inspiracji przejrzałem prawie całe to forum. Zauważyłem masę tematów dotyczących taktyki dla prawie każdego ustawienia oprócz ustawienia asymetrycznego.
W FM13 zacząłem grać jakieś 2 tyg. temu. Wcześniej nie byłem co do niego zbytnio przekonany... Grę jak zawsze zacząłem moim ukochanym United. Przed rozpoczęciem gry sporo czytałem waszych opinii, wypowiedzi czy porad. Do jednej postanowiłem zastosować się od zaraz - zrób taktykę do zawodników jakich posiadasz a nie odwrotnie. Swoją drogą mam nadzieję, że właśnie mi się to udało

A teraz do rzeczy.... Gram 1 sezeon Manchesterm United w ustawieniu asymertycznym.
Bramkarz libero z obroną - De Gea
Boczni obrońcy ze wsparciem - Evra i Rafael
Środkowy obrońca z zadaniem zabezpieczenia - Vidić albo Evans
Środkowy obrońca grający piłka ze stoperem - Jones lub Ferdinand ( środkowi są ustawiani w zależności od kontuzji czy zmęczenia więc jest tu spora rotacja)
Defensywny pomocnik z obroną - Carrick lub Sandro(jedyny mój transfer za 19 mln funtów) ew. może także występować tu Fletcher.
Pomocnik długodystansowiec ze wsparciem - Sandro, Fletcher, Powell, Anderson
Na prawej skrzydłowy ze wsparciem - Valencia, Nani Young
Na lewej skrzydłowy z atakiem - Young, Nani
Ofensywny pomocnik z atakiem - Kagawa, Scholes, Rooney,
Lis pola karnego - Hernandez, Rooney, RvP
Jest to ustawienie z taktyką:
Styl: zrównoważony
Strategia: kontratak
Podania: krótsze
Swoboda taktyczna: ściślejsza dyscyplina
Gra przy przciwniku: Intensywny pressing
Odbiór: agresywny
Krycie, Dośrodkowania i Swoboda pozycji: domyślne
Linia obrony - normalnie (ciut cofnięty suwak)
Szerokość gry - szeroka (prawie na maxa)
Tempo - szybkie (prawie na maxa)
Gra na czas - czasami ( ciut cofnięty suwak)
Podania - mieszane
Kontrataki - tak
Pułapki ofsajdowe - nie
Rozgrywającym jest kagawa, rooney bądź scholes w zależności kto gra na ofensywnym pomocniku.
Odgrywający nie jest ustawiony.
Jeżeli chodzi o polecenia meczowe to wyglądają tak: rozegranie po ziemi, skrócenie pola gry, agresywny odbiór piłki, podania do nogi, szersze pole gry, podania w pole karne, utrzymanie piłki, nękanie rywali, atak środkiem pola.
Na terminarzu widnieje data 5 grudzień ( więc nie jest to nawet półmetek rozgrywek) a ja:
Liga mistrzów – wyszedłem z grupy na 2 miejscu za PSG mając 1 punkt mniej
Liga angielska – po 15 kolejkach 2 miejsce za Chelsea (która ma jeden mecz mniej) z tych 15 meczy wygrałem 10, zremisowałem 4 i
przegrałem 1 z bilansem bramkowym +23 i ilością punktów - 34
W pucharach gram oczywiście nadal ale już nie będę się tu o nich rozpisywał.
Głównym założeniem taktyki było utrzymywanie się przy piłce oraz spora wymiana podań tak aby zamęczyć przeciwnika. Ścisła dyscyplina oraz cofnięcie zespołu miało zapewnić pewność i stabilność taktyki a szybkie kontry miały mieć niszczycielską moc na przełamanie obrony przeciwnika.
Niby nie jest źle jeśli chodzi o grę w domu, ( o wyjazdach pogadamy później

Jednak nie to jest dla mnie najgorsze… Najsłabiej spisują się napastnicy! Osamotniony: Chicharito, Roo czy też RvP kompletnie nie dają sobie rady. Robin, który z takimi statystykami powinien ładować gola za golem ma ich najmniej z całego napadu! Nie pomogły nawet zmiany z Lisa pola karnego na cofniętego napastnika czy jakiegokolwiek innego. Odnoszę wrażenie, że brak im wsparcia – ale przecież jest ofensywny pomocnik – kagawa ?!
Bardzo proszę o pomoc, rady czy sugestie może dzięki nim uda mi się sprawić, żeby Czerwone Diabły grały lepiej.
P.S proszę o konstruktywne rady poparte jakimś wytłumaczeniem – dzięki którym mógłbym się czegoś nauczyć

Pozdrawiam!
Najnowsze posty