Taktyka bez środkowego napastnika

Buła Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
14.01.2011, 22:26    Pytanie
Mam takie pytanie.
Staram się maksymalnie odwzorować w FM-ie grę Barcy i oglądając różne jej mecze, zauważyłem, że grając najsilniejszą 11-tką FCB praktycznie nie ma środkowego napastnika - Villa gra na lewej stronie, Pedro na prawej, a Messi często pojawia się w różnych sektorach, zazwyczaj na środku z głębi pola. Dlatego gram ustawieniem 4-3-1-2 tzn. 4 obrońców, 3 pomocników w środku (Xavi, Iniesta + DM), Messi jako klasyczna dziesiątka (wg FM-a jego naturalna pozycja ;| ) i rozstawieni przy liniach bocznych Villa i Pedro. Czyli praktycznie bez środkowego napadziora.

Jest w tym jakiś sens?

Zagrałem mecz z rezerwami, wygrałem 5-1, przy bardzo niskim zgraniu z taktyką i zadowalającym zgraniu zespołu, ale w stylu mocno średnim (2 samobóje, pos. piłki ok. 57%), dlatego pytam: czy ktoś kiedyś używał podobnej taktyki z dobrym skutkiem? Aha, ewentualne rady 'sam przetestuj taktykę w kilku meczach i zobacz czy działa' proszę zachować dla siebie, wiem, że muszę to sprawdzić na własnym przykładzie, ale jedynie pytam o doświadczenia innych z tym związane.
"Wierzę w drużyny, nie w nazwiska".
César Luis Menotti

kosior145 Partyzant

0
14.01.2011 22:40    #1
Ja nie wiem czy w tym całym kreatorze mozna zrobic taktyke, która odwzorowuje gre barcy, predzej zrobisz to w Klasycznym Widoku

rainfall248 Młody aktywista

0
14.01.2011 22:42    #2
To, że w taktyce masz środkowego napastnika, to nie znaczy, że musi grac jak ŚN.
Klasycznie ŚN powinien nękać środkowych obrońców rywali, ale tutaj potrzeba ustawienia odwrotnego więc:

(2 zawodników zawieszonych na skrzydłach - Messi / Pedro - o role mnie nie pytaj ;f)

David Villa, może być Kompletny Napastnik, Lis Pola Karnego lub Środkowy napastnik (raczej to nie ma znaczenia, która z tych trzech), zaznaczone szukaj gry, dużo prostopadłych piłek , wyjścia na wolne pole.
Taki zawodnik będzie ustawiał się przy linii bocznej jak będzie kontratak + będzie produktywny w grze pozycyjnej (będzie wychodził na sam na sam, jeśli Xaviemu dasz Rozgrywającego).

Użytkownik uznał post za pomocny

Buła Partyzant

0
14.01.2011 23:04    #3
"Ja nie wiem czy w tym całym kreatorze mozna zrobic taktyke, która odwzorowuje gre barcy, predzej zrobisz to w Klasycznym Widoku "

Może w FM 2020 oprócz kreatora stałych fragmentów powinien być też kreator gry w ofensywnie i gry w defensywie :P

rainfall - czyli najlepiej po prostu grać typowym 4-3-3 z Messim na prawej stronie (skrzydłowym w FCB zawsze daje role schodzących napastników), mimo tego, że wg FM-a najlepiej gra mu się jako ofensywny pomocnik (chyba tylko dlatego, że głupi Maradona go tam ustawiał)? Przy tym można dać też Pedro i Messiemu zamianę pozycji?
César Luis Menotti

matinho02 Młody aktywista

0
14.01.2011 23:22    #4
raczej nie głupi Maradona tylko twórcy fm`a byli na bierząco z wypowiedziami Tito Vilanovy i Pepa, którzy mówili, że naturalną pozycją messiego w młodzikach był własnie opś, gdzie ma więcej swobody i więcej okazji do strzelenia bramki i że planują w tym sezonie (wypowiedz była w okresie przygotowawczym) ustawiać Messiego właśnie w tej roli

VeB

P.S. ja też starałem się jak najbardziej odwzorować grę Barcy ale w fmie bardziej opłaca się chyba ustawiać Messiego na rpawej pedro na lewej jako schodzący napadzior a Villi dac lisa

Użytkownik uznał post za pomocny

Buła Partyzant

0
14.01.2011 23:42    #5
[quote=matinho02]raczej nie głupi Maradona tylko twórcy fm`a byli na bierząco z wypowiedziami Tito Vilanovy i Pepa, którzy mówili, że naturalną pozycją messiego w młodzikach był własnie opś, gdzie ma więcej swobody i więcej okazji do strzelenia bramki i że planują w tym sezonie (wypowiedz była w okresie przygotowawczym) ustawiać Messiego właśnie w tej roli
[/quote]

W środku zazwyczaj jest ciasno, zwłaszcza przy częstej grze obronnej słabszych zespołów przeciwko FCB, dlatego np. taki CR nie pokazuje pełni swoich możliwości grając jako środkowy napastnik. Wprawdzie OPŚ nie równa się N, ale sytuacja podobna.
Teraz 'na papierze' Messi jest ustawiony na środku ataku, niezbyt to mi się początkowo podobało, ale przynosi świetne efekty.

matinho - w Twoim przypadku Messi miał jakieś super statystyki? Czy jest możliwość, żeby w FM-ie pokazywał choć połowę tego co w rzeczywistości? U mnie, gdy Messi strzela 25 goli/sezon to jest świetnie...
BTW ustalasz DMa w linii z Xavim-Iniestą, czy za nimi?
César Luis Menotti

dobry.adam Partyzant

0
15.01.2011 00:17    #6
FM ma tę przypadłość, dość nieszczęsną, że pomimo zastosowania poleceń indywidualnych, z ławki, etc. nie da się odwzorować skomplikowanych formacji, zwłaszcza w drużynach, gdzie pozycja na boisku stanowi jedynie podstawę dla zachowań piłkarzy. Swoboda, z jaką ofensywni zawodnicy Barcelony zmieniają miejsce na murawie wykracza IMO ponad możliwości ustawień w FM-ie. Warto wspomnieć, że stałe, powtarzalne odwzorowanie procentowego posiadania piłki nie jest możliwe (ze słabszymi drużynami da się osiągnąć ~65%, ale jest to nie do uzyskania w większości spotkań).

Jeszcze parę lat temu każdą pierwszą karierę w nowych FM-ach zaczynałem od obejmowania FCB. Dziś wiem, że nie ma po co - chciałbym odwzorować twór, którego nie sposób skopiować.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 15.01.2011 o godz. 00:18

kosior145 Partyzant

0
15.01.2011 11:11    #7
Buła wez wejdz w taktyke i tam jak masz ta zakladke taktyka(zapisz taktyke, ustaw formacje) to tam bedziesz mial jeszcze Konwertuj na klasyczna i ustaw sobie moze cil pp

Buła Partyzant

0
15.01.2011 11:27    #8
[quote=dobry.adam]Warto wspomnieć, że stałe, powtarzalne odwzorowanie procentowego posiadania piłki nie jest możliwe (ze słabszymi drużynami da się osiągnąć ~65%, ale jest to nie do uzyskania w większości spotkań).
[/quote]

Mnie w ustawieniu 4-2-4 (FM 2010) udawało się uzyskiwać 60% co mecz, czasem dochodziło do 70%, ale w składzie zupełnie innym niż ma teraz FCB (skład z okolic sezonu 2014/2015, dobiłem do roku 2020): Valdes - Beck, Pique, Otamendi, Dodo - Sandro, Thiago - Jovetic, Messi - Aguero, Lukaku. Czyli: jedna z najlepszych par stoperów, jeden z najlepszych DM-ów, jeden z lepszych rozgrywających, jeden z najlepszych lewoskrzydłowych, jeden z najlepszych prawoskrzydłowych, najlepsza para środkowych napastników... W każdym razie grało się miło.
César Luis Menotti

carlosss89 Partyzant

0
15.01.2011 16:31    #9
Sorry ale w jakis sposob strona nie zapisala polowy tekstu :/
Chocbys nie wiem jakich edytorow uzyl nie odzworujesz gry z rzeczywistoscia. Wiem to bo juz nie raz nad tym sie glowilem. Gram tylko podobnie do nich ale nie identycznie. Najwiekrze zmartwienie dla mnie to jak ustawic bocznych obroncow aby wychdzili z za plecow stoperow.

Taktyka 4-5-1
http://img18(...)kao.jpg/
Indywidualne ustawienia.
http://img82(...)120.jpg/

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 15.01.2011 o godz. 16:56

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.