Taktyka jako gwarant sukcesu

Woland Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
22.01.2013, 00:30    #1
Moją taktykę zaczynałem tworzyć jeszcze w FM 2012, ale dopiero wersja FM 13 pozwolił mi dokładnie sprecyzować oczekiwania wobec piłkarzy na odpowiednich pozycjach i ich ustawienia w zależności od przeciwnika. Praktyka pokazał, że kluczowe dla sukcesu jest znalezienie odpowiednich ludzi na 4 pozycje, ale o tym za chwile. Najpierw pewne wyjaśnienie - klasyczna taktyka 4-4-2 zawsze budziła we mnie mieszane uczucia - niby elastyczna ale do tego stopnia zachowawcze że po prostu koszmarnie nudna. Chyba każdy kto szukał idealnej taktyki dla swojej drużyna łamał sobie głowę nad znalezieniem złotego środka między ofensywną grą na maksa ale jednoczesne zabezpieczenie tyłów by nie zostać skarconym. Mnie się chyba to udało osiągnąć. Teraz do szczegółów.
W FM12 i FM13 grałem Lechem i w FM12 zajęło mi 10 lat zdobycie PM. W FM13 stosując tą samą taktykę po modyfikacjach zdobyłem PM w sezonie 2019/2020 i w następnym sezonie obroniłem tytuł.
Założenia taktyczne:
1. Bramkarz - tu nie ma wielkiej filozofii - po prostu najlepszy na jakiego nas stać
2. Obrona - 4 obrońców, 2 środkowych i 2 bocznych. Konstruując swoja taktykę uznałem że kluczowimi w grze defensywnej są boczni obrońcy. O ile w FM jest masa dobrych ŚO to znalezienie naprawdę dobrych BO to sztuka. BO musi mieć dobry odbiór, krycie, siłę ale tak naprawdę decydujące cechy dobrego BO są klasyczne dla.... skrzydłowego. W mojej taktyce BO grają jako BWO co daje im ogromną swobodę gdy zespół jest w ofensywie. BO który nagle dubluje role skrzydłowego dokonując rajdu praktycznie przez całe boisko - taki widok to nie rzadkość gdy wasi BO posiadają atrybuty powyżej 15 w cechach - szybkość, przyspieszenie, drybling, dośrodkowania. BO którzy są dobrzy w obronie, a jednocześnie zachowują się jak skrzydłowi to ideał - nie są tani, ale warto wydać każda kasę za dobrego gracza na tej pozycji.
3. Pomoc - w wersji podstawowej mojej taktyki 3 ŚP - BP czy skrzydłowi zbędni gdyż BWO ich zastępują. Kluczowa postać to środkowy z tej trójcy pomocników - pomocnik o cechach ŚO czyli gracz który może z powodzeniem grac jako POP czy rygiel defensywy - różnica w wykorzystaniu gracza zależy od przeciwnika z którym gramy im bardzie siła ofensywna przeciwnika nasz przeraza tym bardzie skłonny bym był grac nim w roli rygla. Gracz od czarnej roboty - czyści przedpole przed obroną - bezcenny za każde pieniądze. Pozostali dwaj ŚP to rozrywający i teraz zależnie od mocy przeciwnika - wysunięci lub cofnięci rozgrywający. Nad tymi 3 ŚP wstawiamy OPŚ - niezależnie jaka role mu damy zawsze w trybie ataku - z ta pozycją maiłem największy problem by dopasować odpowiednie ustawienie i gracza. Po licznych próbach wyszło, że idealni są tam gracze o cechach napastnika który jednak zamiast zdobywać gole to jednak poda piłkę koledze - K10.
4. Atak - dwóch napastników. Jeden LPK, zwinny, szybki i wykańczający bezwzględnie. Drugi - odgrywający, z reguły wysoki z dobra gra głowa i przewidywaniem oraz podaniami. Idealnie gdyby obaj mogli grac jako skrzydłowi - w modyfikacji pozwala to na zejście jednego z nich na bok pomocy, a w miejsce OPŚ wchodzi drugi skrzydłowy. Modyfikacja ta na 4-5-1 idealnie sprawdza się w konfrontacji z zespołami z silna i mocną linią pomocy, a jednocześnie kiepskimi bokami obrony.

I to właściwie wszystko - to co powyżej to oczywiście wersja ostateczna do której dążyłem przez wszystkie sezony. Jak to w życiu bywa nie zawsze można znaleźć odpowiedniego kandydata, czasami brak kasy, a czasami kontuzje wszystko niszczą. Kupowanie młodych nastolatków dobrze rokujących do dobra inwestycja - powodzenia

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.