[quote=igix11]Jak zrobić dzień wolny przed meczem?[/quote]
Zaznaczasz zawodników, klikasz prawym przyciskiem trening - 1 dzień odpoczynku.
[quote=igix11]Czy ktoś może mi napisać co trenuje Siła, Aerobik, Atak itd. chodzi mi od jakie umiejętności bo zamierzam swój reżim ustalić.[/quote]
Jest napisane w instrukcji dołączonej do oryginalnej wersji gry.
Generalnie rzecz biorąc, inny trening powinno stosować się przed sezonem, inny w jego trakcie, inny w przerwie zimowej, ewentualnie można dodać jeszcze inny pod koniec sezonu.
Aby zawodników nie katować, ogólne obciążenie reżimów treningowych powinno być 'średnie'. Ja ustalam reżimy tak, by przesunięcie któregokolwiek suwaka w prawo powoduje, że obciążenie jest już 'duże' czy 'mocne' (nie pamiętam dokładnie jakie tam jest słowo).
Przed sezonem graj sparingi z 'normalnymi' drużynami na przemian z zespołem U-19. Zawodnicy będą mieli zróżnicowany poziom, na tle małolatów z młodzieżówki można testować nowe role zawodników na boisku, różne ustawienia itd. Poza tym - dbasz o morale. Rzadko się zdarza, żeby pierwsza drużyna nawet remisowała z młodzieżówką, najczęstsze są wyniki po 4 czy 5 do zera. Czyli nawet porażki w sparingach z pełnoprawnymi spraringpartnerami nie wpłyną mocno ujemnie na morale zespołu.
Przed sezonem warto skupić się na intensywnym treningu siły i aerobiku (ze wskazaniem na siłę). Ja do tego dodaję jeszcze intensywny trening taktyczny. Taktyki nigdy nie za wiele. W trakcie sezonu zaś trzeba ustalić inne obciążenia treningowe. Jeśli chodzi o trening motoryczny, DC, DR/DR, DM i TS powinni mieć więcej siły kosztem aerobiku, pozostali zawodnicy odwrotnie. Ale w każdym przypadku nie za dużo. W sezonie warto się bowiem skupić na atrybutach technicznych. Mniejsze obciążenie treningiem motorycznym spowoduje, że więcej suwaków można poświęcić na trening techniczny, zaś braki siłowe na treningach rekompensuje regularna gra.
[quote=seba1702]
4. Masz takie problemy w polskiej lidze? Hmmm :-)... to co dopiero w angielskiej :-D
[/quote]
Właśnie. Polska liga nie jest jakoś specjalnie wymagająca pod względem kondycyjnym. Za to angielska (w szczególności Championship - chyba najtrudniejsza liga w grze) to inna bajka. Po meczu zawodnicy schodzą zmasakrowani z kondycją w okolicach 60.
Podsumowując - dobry trening, dobry pre-season i sensowna taktyka bez nadmiernego obciążania zawodników (choć nie jest to reguła - są taktyki opierające się właśnie na sile fizycznej i zabieganiu rywala) i powinno być ok.
// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.08.2010 o godz. 10:29
Najnowsze posty