Villa, Kiebling, Messi, Dzeko, Higuain.... co za różnica....

Akontipus Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.12.2010, 20:48    Pytanie
Pozwólcie moi mili, że się pokrótce przedstawię. Mam 28 lat i moja droga redakcjo tygodnika Twój weeken....Ehemm... Wróć!! To nie ta strona... Dobra a teraz do rzeczy. Moja kariera menadżerską zaczęła się na dobre od 2 części CMa. Czyli mogę nieskromnie powiedzieć, iż jestem dość doświadczonym graczem. Mogę się przyznać również do mojego uzależnienia Fmem ale tym razem... O tym może później....
Chciałbym poruszyć bardzo popularny temat jakim jest SKUTECZNOŚĆ a raczej JEJ BRAK strikerow. Wiem, wiem powinienem dostać po uszach... "Nie kombinujesz","Przeczytaj poradnik tego i tamtego","Moi napastnicy strzelają jak na zawołanie!!" - odezwą się głosy super znawców. Powiem tylko, iz nie jestem głupi i wiem co się dzieje.
Rzadko gram w fma sezon sam, preferuje raczej grę z kumplem (który ma tyle samo doświadczenia z CM/FM co ja) z tego względu nawet gdybym chciał ( a nie chcę ) nie mogę używać najlepszej taktyki S&L. Również nie używam wszystkich dodatkowych programów ani nie ściągam taktyk. Czasami posiłkuję się rubryką Talenty.
A więc do rzeczy. Mój kumpel i ja zaczęliśmy nasza przygodę z FM 2011 wybierając odpowiednio Chelsea i Bayer Leverkusen. Pierwsze wrażenia... Gra wygląda nieźle, nasi dość sensownie biegają, w miarę sensownie biegają w pressingu a i gra obrońców nie jest obfita w duża ilość "kwiatków" ( no może z wyjątkiem tej sytuacji gdzie Hyypia zaczął kręcić się na piłce, podbiegł Podolski i sam na sam wykończył akcje z Adlerem). Dodam tylko, iż mój ziomal grał od początku 442 a ja przeszedłem, sfrustrowany brakiem goli z 4231 na 433. I co się najbardziej rzuca w oczy?? Ślepota napastników i to bez znaczenia jakiej klasy. U mojego kolegi ze skutecznością tez nie było najlepiej ale z racji posiadania Drogby i Obasiego (no i ogólnie bogactwa na każdej pozycji) strzelał więcej bramek. U mnie napastnikami byli Derdiyok, super mutant (patrząc na skille) Kiebling i przerobiony na st Barnetta z ustawieniami raczej dla wingera. No i jak wyglądała gra?? Dominacja w środku, Rolfes, Misiael i Vidal wręcz gnietli akcje przeciwników w zarodku. Gra napastników, ich współpraca wyglądała także nie najgorzej do momentu... oddania strzału a przede wszystkim wyjścia na 100% sytuacje. Kiebling marnował takie sytuację że nawet by w tym sezonie (tym live) Ville zawstydził. W 18 meczach 5 bramek i 6 asyst. Derdiyok także dno (4 bramki) a reszta to już lepiej nie mówić... Najlepszym strzelcem jest Misiael który ma 9 bramek. Kumplowi dość systematycznie strzelał Drogba i Obasi ale za to Dzeko już grał jak hmmm... ślepiec. Dlaczego tak się k.... dzieje?? Dlatego, że panowie z SI nie potrafią cały czas za implantować na tyle wysoką sztuczną inteligencje do swej gry by dla doświadczonych graczy rozgryzienie jej nie zajęło więcej niż 1 sezon. Cały banał polega na tym, żeby twój ST z dobrymi skillami wykorzystywał co 3 sytuacje sam na sam. Ot całą trudność tej gry. Przestaliśmy więc grać ten sezon i każdy z nas zaczął grać samemu, on Realem, ja Barca. I nic się nie zmieniło poza tym, że mając pomoc Xavi, Iniesta, Sergio miałem po ok 4-6 (rekord 9 setek wynik 2-1) 100% a za napastników miałem Messiego, Ville, Ruiza i Llorente i Bojana. Messi biegnie sam na sam i zamiast mijać, plasować wali z całej rury niczym Kuba Błaszczykowski. O Villi nie chce mi się nawet pisać, 12 meczy 3 bramki średnio 2-3 setki na mecz, średnia 6,30.

Teraz, wyprzedzając posty co poniektórych podam ew. zarzuty i moje wytłumaczenia:
- zbyt wysoka/niska kreatywność - kombinowałem z tym w obu sejwach, bez rezultatu
- niezgranie z taktyką - w obu sejwach mam paski na maxa także ustawiłem teraz attacking movement
- młodzi/nowi/niedoświadczeni gracze - o ile z Bojanem (młody) i Ruizem (pierwszy sezon w nowej lidze) to Kiebling i Messi obalają ten mit
- brak krytyki/za duża krytyka grajków za słabe mecze - w leverkusen za niemoc strzelecka (ponad 550 minut bez gola) Kieblingowi oberwało się kilka razy bez rezultatu. W Barcelonie Villi dałem spokój i także nic to nie dało.
- nie oglądasz całego meczu!! - oglądam cały, czasami tylko na "keys"

Wiem co się stanie za jakiś miesiąc lub dwa. SI wypusci nastepnego patcha w którym troszkę podwyższy skuteczność ST ale za to utnie ilość 100% okazji o jakies 50% (jak w 2010).
Czy może znacie jeszcze jakieś powody dla których napastnicy graja jak cioty?? Chętnie poczytam i dostosuje się do każdej rady bo pierwszy raz w życiu odechciało mi się grać w Fma...
Pozdrawiam!!

Ps 1. Kolega ma bardzo podobna sytuacje w Realu w swoim "samotnym" sejwie, więc to nie jest tak, iż ja jestem taktycznym niedorozwojem. No, można postawić tezę o ułomności taktycznej nas obu ale z tym się nie mogę zgodzić :D
Ps 2. A i ostatnie pytanie. Dlaczego moi gracze, w niezdecydowaniu wybiegają za linie mimo możliwości podania do partnerów??

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 07.12.2010, 21:26

Guezmir Młody aktywista

0
10.12.2010 22:35    #40
[quote=kosioraldo]elo ja tez mam taki problem z tym ze oni nie strzelaja :D:D chociaz najbardziej dobija mnie to ze czasami na wyjezdzie np. z valencia wygralem 7:2 moim villareal a mecze sie u siebie z Malaga :D ale coz taki urok gry taki vaclav kadlec potrafi strzelac przez trzy mecze gole i to po dwa lub trzy a w innym nie strzela takich setek denerwuje to ale da sie grac :D[/quote]

Ja pamiętam takie mecze że superstrzelcy marnowali mnóstwo super okazji. Jeśli strzela dużo tylko czasem nie idzie to jest to chyba zupełnie normalne co? Realistyczne rzecz by można.
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

kosioraldo Partyzant

0
10.12.2010 22:54    #41
ja wiem ze ale to czasami wkurza bo to sa sytuacje pusta bramka albo tylko bramkarz a on strzela w srodek sam troche gram w pilke i na 7 m bramke nie jest trudno strzelic bo wystarczy spokojnie w rog i bramkarz nie ma szans :D wiec czemu grajki tego nie robia :D:D

Guezmir Młody aktywista

0
10.12.2010 23:09    #42
[quote=kosioraldo]ja wiem ze ale to czasami wkurza bo to sa sytuacje pusta bramka albo tylko bramkarz a on strzela w srodek sam troche gram w pilke i na 7 m bramke nie jest trudno strzelic bo wystarczy spokojnie w rog i bramkarz nie ma szans :D wiec czemu grajki tego nie robia :D:D[/quote]

Z czymś takim się jeszcze nie spotkałem. Serio? Dam znać jak mi się przytrafi taki shit.
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

kosioraldo Partyzant

0
10.12.2010 23:18    #43
czym gracie ?? jakie miejsce w lidze ? ja gram villareal 5 miejsce 1 pkt straty do 3 miejsca 21 kolejka :d

Guezmir Młody aktywista

0
10.12.2010 23:31    #44
Ja napisałem wyżej.

Akontipus Partyzant

0
10.12.2010 23:38    #45
[quote=kosioraldo]ja wiem ze ale to czasami wkurza bo to sa sytuacje pusta bramka albo tylko bramkarz a on strzela w srodek sam troche gram w pilke i na 7 m bramke nie jest trudno strzelic bo wystarczy spokojnie w rog i bramkarz nie ma szans :D wiec czemu grajki tego nie robia :D:D[/quote]
[quote2=Guezmir][quote=kosioraldo]ja wiem ze ale to czasami wkurza bo to sa sytuacje pusta bramka albo tylko bramkarz a on strzela w srodek sam troche gram w pilke i na 7 m bramke nie jest trudno strzelic bo wystarczy spokojnie w rog i bramkarz nie ma szans :D wiec czemu grajki tego nie robia :D:D[/quote]

Z czymś takim się jeszcze nie spotkałem. Serio? Dam znać jak mi się przytrafi taki shit.[/quote2]

Musisz po prostu mieć inny tok rozumowania ;) Może gubi mnie to, że myśle "po piłkarsku" a ty bardziej po FMowemu.
Dalej same sukcesy Leverkusen... 6-2 u siebie z HSV i wybiki raczej wysokie. Nie tak duzo setek jak w barcy ale więcej bramek. Pierwsze miejsce po 12 koljekach i bilnas bramkowy 26-4. Przed chwila zremisowałem 0-0 z Wolfsburgiem (2 miejsce) away ale to nie wstyd. I dopiero w tym meczu zmarnowali 2-3 swietne okazje. Moj kolega gra Czelsi i się męczy w ataku. Czyżby "utrudniacz" dla mocnych drużyn nie był jednak fikcją??

kosioraldo Partyzant

0
10.12.2010 23:49    #46
haha :D ale mialem tera mecz gralem z barca a barca 8 meczy z rzedu wygranych ja 4 po tym juz mam 5 :d wygralem 1:0 po bardzo zacietej walce barca miala sytuacje ja tez :d Valdes bronil jak nacpany :d

kosioraldo Partyzant

0
10.12.2010 23:52    #47
widze ze barca jak w rzeczywistosci tak w FMIE ma problemy ze skutecznoscia :D ja jestem wielkim fanem blaugrany i widac nawet w niektorych meczach ze barca nie wykorzystuje tyle sytuacji :D

Akontipus Partyzant

0
10.12.2010 23:56    #48
[quote=kosioraldo]widze ze barca jak w rzeczywistosci tak w FMIE ma problemy ze skutecznoscia :D ja jestem wielkim fanem blaugrany i widac nawet w niektorych meczach ze barca nie wykorzystuje tyle sytuacji :D[/quote]

Tak ale potrafi wygrać 8-0 an nawet 5-0 z jakimis cieniakami ;) Może usiąde, i zrobie kompilacje na YT z niewykorzystanymi sytuacjami ale to pózniej....

kosioraldo Partyzant

0
10.12.2010 23:59    #49
potrafi np z Almeria nie dwano :D i tak samo z realem 5:0 ale ma taki mecz jak np z Interem w zeszlym roku Polfinal LM i barca wygrala tylko 1:0 a miala tyle sytuacji ze paznokcie zjadlem z nerwow :D i przegrali bo nie wykorzystali wiec naprawde sa mecze bezradnosci na ktore nic nie poradzimy trzeba grac dalej :d

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.