ja pierwsze co robię to oczywiście przeglądam kadrę zespołu i patrzę na jakich pozycjach mam braki, taktyki mam zawsze 2 swoje przez co każdym zespołem gram tą samą więc zawodników dokupuję pod taktykę, chociaż pierwszą rundę staram zawsze się grać bez transferów, dopiero w zimowym okienku transferowym kupuję i sprzedaję (wyjątkiem są moi ulubieni piłkarze, jak np Kara, którego ściągam od razu za śmieszne pieniądze ). Mam odnośnie tego kilka zasad:
- nigdy nie kupuję bramkarza za kasę tylko czekam aż jakiś będzie dostępny gdy kończy mu się kontrakt. Szkoda mi kasy na dobrego bramkarza, a ciekawy przeważnie trafia się po 1 sezonie, góra 2 za friko.
- staram się też nie sprzedawać wychowanków, mam do nich zawsze słabość
- często kupuję z klauzulą, gdzie kasa jest rozłożona na 48 miesięcy
- w związku z tym, że gam na skrzydłach SN kupuję zawodników obunożnych ---> dobrych nie ma ich zbyt wielu więc trzeba się naszukać.
- od razu sprzedaje zawodników co mają kosmiczne kontrakty, wolę wtedy kupić np 2 co razem będą zarabiali tyle samo co sprzedany
- często monitoruję wygasające kontrakty, w każdym okienku znajdzie się ktoś ciekawy do kupienia.
Tak jak ktoś już wcześniej napisał, ja też w kadrze 1 zespołu nie mam jakoś super dużo zawodników, max po 2 na pozycję - mniejsze koszty utrzymania.
Po zapoznaniu się z teamem spoglądam na trenerów. Z tym jest zawsze dużo roboty za nim dopierze się odpowiedni sztab. Jak już to zrobię to później co rudę sprawdzam, czy pojawił się lepszy. Zawsze też każdemu zawodnikowi daje trening indywidualny, na początku jest to zazwyczaj Ustawianie się dla obrońców oraz Opanowania dla SN i napadziorów. Te atrybuty dosyć szybko rosną i po 1 sezonie mogę zająć się czym innym.
jeśli chodzi o taktykę to jak już wspomniałem mam 2 swoje i z nich korzystam w czasie meczów, rzadko ustawiam pod konkretnego rywala. Wyjątkiem są mocni przeciwnicy, gdzie gram dużo bardziej defensywnie. Obecnie gram Betisem (mój ulubiony klub w FM) i np z Barcą czy Realem nie da się grać otwartej piłki bo wiadomo od razu 5-0 w plecy
Nie korzystam raczej z raportu o zespole bo często jak dla mnie bywają mylne, sam oceniam czy zawodnik nadaję się na to pozycję.
Nie chodzę też na konferencje prasowe bo są strasznie nudne --> zawsze wysyłam asystenta
W czasie meczu patrze jak gra przeciwnik ale np nie korzystam z analizy przed i pomeczowej.
Duża wagę przykładam do boisk treningowych i szkółki więc to są moje pierwsze prośby do zarządu ale to zazwyczaj po 1 sezonie się zagdzają na rozbudowę jak jest trochę kasy
Bardzo kontroluję finanse, już dawno nie zdarzyło mi się aby klub skończył sezon na minusie, dzięki temu wszyscy są happy
Sparingi organizuję sam raczej z mocnymi rywalami, gdzie można trochę zarobić.
Staram się sprowadzać też dużo młodych do zespołu U-19 nawet jeśli się nie przebiją do 1 składu to później sprzedaję ich i tak z zyskiem
Pewnie jest jeszcze więcej różnych własnych działań ale ciężko sobie przypomnieć
Najnowsze posty