wielkość bazy a szybkość przetwarzania danych

Aroux Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
26.09.2008, 11:44    Pytanie
Mam pytanie do osób, które bawiły się plikami retain.
Na moim nie najnowszym kompie (AMD Athlon 1700, 1 GB RAM) w poprzedniej karierze miałem odpowiednio zmodyfikowany plik retain, który aktywował około 100.000 "ludzi" i uruchmionych 40 lig.
Powiem szczerze, że jedynym problemem były w zasadzie szczyty weekendowe. Przetworzenie meczy trwało około 60 minut.
Obecnie mam zamiar rozpocząć nową karierę w której aktywuje 10-15 lig, ale nieco większy plik retain na około 200.000 piłkarzy i sztabowców.

Tu właśnie mam pytanie do osób które grały kariery na porównywalnej bazie danych. Jak może wyglądać kwestia przetwarzania danych? Czy wielkość bazy wpływa na czas przetworzenia szczytu weekendowego? Czy czas przetworzenia szczytu weekendowego jest głównie uzależniony od ilości lig, a co za tym idzie ilości meczy do przetworzenia?

loswroblitos Młody aktywista

0
26.09.2008 13:04    #1
Słuchaj jeśli jesteś cierpliwy to możesz sobie taki plik załadować. Miałem podobnego kompa tylko ramu mniej 256 weekend trwał jekieś ok 10 min wiec jest to do zniesienia lecz jeśli możesz zainwestuj jeszcze w ram to pomoże w szybkości przetwarzania danych.

bajkopisarz Żołnierz frontu ideologicznego

0
26.09.2008 14:14    #2
spróbuj na czas grania powyłączać wszystkie niepotrzebne programy...
przeglądarki, gg, winamo, antywirus itp....
na pewno trochę przyspieszy....

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
26.09.2008 14:47    #3
Najgorzej jest jak pewnie Ci wiadomo jak grane są mecze eliminacji czy to ME czy MŚ.Ja proponuje tobie wziąć plik retain, ale nie dobierać 15 lig lepiej wziąć tylko 3 lub 15 i zrezygnować z pliku retain, bo i po co?Rzecz jasna "wielkość bazy wpływa na czas przetworzenia".Ja preferuje styl 1 ligi dodatkowo około 10 krajów z wszystkimi krajami i nie narzekam.! sezon obalam w 12 H.Ale to wszystko zależy od tego jakich graczy preferujesz jak uwielbiam graczy z pewnych krajów gdzie rodzą się same talenty, a ty możesz woleć szkolić młodzież, a kupować gwiazdy.No cóż o gustach się nie dyskutuje każdy gustuje w tym w czym lubuje. :-)
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Jark4 Żołnierz frontu ideologicznego

0
26.09.2008 15:05    #4
Na tylu zawodników będzie Ci się bardzo długo wczytywać, więc możesz straćić cierpliwość. Lepiej zrób tak jak pisze JackoBB.

Aroux Partyzant

0
26.09.2008 15:37    #5
W zasadzie jako staremu prykowi, który zaczynał grać w CMa od 1, to cierpliwości mi nie brakuje - z wyjątkiem przesilenia weekendowego ;).
Korzystam z plików retain ponieważ nie lubię szaraków. Chodzi mi o to, aby mecze w pucharach czy eliminacjach MS i ME, były rozgrywane pomiędzy prawdziwymi piłkarzami a nie szarakami.

[quote=JackoBB]Ja preferuje styl 1 ligi dodatkowo około 10 krajów z wszystkimi krajami i nie narzekam.! sezon obalam w 12 H.[/quote]

Ja 10 sezonów rozegrałem w 60 dni czasu gry, czyli jakieś 1440 godzin :D .
Po prostu lubię analizować przeciwnika, jego taktykę, przeglądać tabele, wyniki, itd., a to trochę zajmuje. Zastanawiam się tylko nad sposobem na przyspieszenie przeliczeń weekendowych, bo to jak napisałem wcześniej trwa za długo.

0
26.09.2008 16:44    #6
Mam świetne rozwiązaniem !! - zainwestuj w kompa w procesor oraz Ramy i będzie coool :-)

0
26.09.2008 18:31    #7
[quote=JackoBB]Mam świetne rozwiązaniem !! - zainwestuj w kompa w procesor oraz Ramy i będzie coool :-)[/quote]

jakbyś miał jakiekolwiek pojęcie to wiedziałbyś, że w takich sytuacjach najczęściej należy wymienić również płytę główną, albo najlepiej całego kompa:D

0
26.09.2008 18:31    #8
[quote=JackoBB]Mam świetne rozwiązaniem !! - zainwestuj w kompa w procesor oraz Ramy i będzie coool :-)[/quote]

jakbyś miał jakiekolwiek pojęcie to wiedziałbyś, że w takich sytuacjach najczęściej należy wymienić również płytę główną, albo najlepiej całego kompa:D

0
26.09.2008 19:13    #9
LOL mam wrażenia jakbyś mi tłumaczył co należy zrobić po spaleniu płyty głównej,pamięci RAM, i procku ;]
Ale może faktycznie czas na wymiane sprzętu?Podejrzewam ze jako stary wyga ktory gral w CM01 pewnie masz 10 letniego kompa?Swoja droga skoro jestes taki stary wyga to po co pytasz nas - młodych,przystojnych nastolatkow?

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution