Zamiana taktyk

luk_rog Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
23.03.2010, 00:17    Pytanie
Uwielbiam wygrywać. Zwłaszcza Motorem Lublin z Realem Madryt. Do serii FM09 udawało mi się to bez trudu. Zapytacie jak? Odpowiadam. Tworzę taktykę 10-0-0, zapisuję ją pod odpowiednią nazwą i w odpowiedniej ilości, potem jeszcze modyfikuję nazwy stworzonych taktyk i podmieniam z taktykami w folderze data/tactics. Odpalam grę i każda drużyna z którą gram wychodzi w wspomnianym wyżej ustawieniu. Wystarczy że ustawię swojej drużynie 4-4-2 z samymi juniorami w składzie i każdy mecz mam wygrany (ewentualnie remis).
Jak już wcześniej wspomniałem ten trick mogłem wykonać do serii FM09 włącznie. Jakież było moje zdziwienie gdy próbując odpalić FM10 po wcześniejszej modyfikacji taktyk, mym oczom ukazał się error 'could not load tactisc' czy coś w tym stylu. Prawdopodobnie dzieje się tak ponieważ domyślne pliki taktyk mają (w podglądzie pliku w TC) pewne stałe dla wszystkich tych plików ciągi znaków (np. ' P a u l C o l l y e r';), natomiast brak tych ciągów w plikach taktyk zapisanych przez użytkownika. Czy istnieje jakieś inne obejście tej jawnej dyskryminacji wobec mojej praktyki?
Wiem, że mój post nie ma nic wspólnego z uczciwą grą. Patrzę na swój problem tylko i wyłącznie z informatycznego punktu widzenia.

N-Dubz Partyzant

0
23.03.2010 07:21    #1
to zadaj to pytanie na jakims forum informatycznym bo to juz jest kompletne oszustwo ;]

Nie trawie takich rzeczy, gorsze niz edytowanie w FMRTE.

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
23.03.2010 08:06    #2
luk_rog ja tak tylko z ciekawości zapytam...skoro aż do wersji fm09 stosowałeś ten przekręt z taktyką podstawianą przeciwnikowi komputerowemu (przypuszczam że było to co najmniej kilka FM'ów a więc minimum kilka karier czyli setki meczy jeśli nie więcej.) To czy miałeś JAKĄKOLWIEK satysfakcję z odnoszonych w ten sposób ewentualnych sukcesów???
Naprawdę trudno mi to sobie wyobrazić. Ja bywam wyrozumiały i jestem w stanie zrozumieć gdy ktoś np nie potrafi wyciągać jakiegoś klubu z 5 ligi na sam szczyt i rozgrywkę rozpoczyna od wyboru jednego z najlepszych zespołów naszego globu [to nic złego], ja rozumiem również, że ktoś może nie potrafić samemu znajdować piłkarskie perełki i posiłkuje się czy to działem talenty czy też działem Zawodnicy - szukam / kupię /...[to również nic zdrożnego], ja jestem też w stanie zrozumieć, że nie każdy jest władny by opanować wszelkie tajniki taktyki i ogarnąć różnego rodzaju zależności pomiędzy polecaniami indywidualnymi jakie wydajemy piłkarzom a ich rzeczywistym zachowaniem na boisku i zamierzonym przez nas efektem. Ale nie potrafię zrozumieć jak można nie tylko wpaść na taki pomysł (by w każdym meczu, bez znaczenia na rodzaj przeciwnika i rangę samego spotkania) "nieuczciwie wymusić" by nasz przeciwnik (bez znaczenia czy to Tłoki Gorzyce czy FC Barcelona) murował się na swojej połowie i nie stanowił dla nas niemalże żadnego zagrożenia.
Żebyśmy się dobrze zrozumieli. Każdy ma swoją wizję i swe wyobrażenie jak powinna wyglądać jego rozgrywka w FM i jedni korzystają z wszelkiego rodzaju edytorów i nie mają nic przeciwko temu a inni z kolei uważają filtry dostępne przy poszukiwaniu piłkarzy za oszustwo. Ile ludzi tyle gustów (i pomysłów na grę ) dlatego ja nie mam tu zamiaru Cię krytykować, oczerniać czy obrażać. Ja jedynie wyrażam swe ogromne zdziwienie tym, że można nie tylko wpaść na taki pomysł (z podmianą taktyk) ale jeszcze do tego wprowadzić go w życie.
Przyjemność z odnoszenia sukcesów taką metodą jest zapewne taka sama jaką doświadczają Ci którzy grając zespołem o reputacji zbliżonej do Wigry Suwałki wygrywają w finale Ligi Mistrzów z Manchesterem United po...47 próbie save/load. Straszne.

Wracając do Twego pytania. Osobiście wątpię że znajdzie się tu jakaś osoba która odpowie Ci na pytanie "jak obejść to zabezpieczenie z podmianą taktyk w FM2010" bo szczerze wątpię (a może bardziej chce wierzyć w to że nikt nie zna odpowiedzi bo nie gra w ten sposób) że którykolwiek z naszych z użytkowników (nie licząc Ciebie) poświęca/poświęcał swój czas, by "rozgryźć" to "zabezpieczenie" jeśli można to tak nazwać. Jeśli się mylę...to mu/im gratuluję...

parachutes Młody aktywista

0
23.03.2010 10:01    #3
[quote=luk_rog]Prawdopodobnie dzieje się tak ponieważ domyślne pliki taktyk mają (w podglądzie pliku w TC) pewne stałe dla wszystkich tych plików ciągi znaków (np. ' P a u l C o l l y e r';), natomiast brak tych ciągów w plikach taktyk zapisanych przez użytkownika. Czy istnieje jakieś inne obejście tej jawnej dyskryminacji wobec mojej praktyki?[/quote]
Nie rozumiem tej części. Resztę czaję. Pomógłbym rozgryźć problem, bo też gram czasem Motorem, a nie przeszkadza mi, że grasz w ten sposób.
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Craxa fan Młody aktywista

0
27.03.2010 03:40    #4
To by było dobre dla mojego ziomka który rozgrywa 500 meczów w sezonie;-)( metoda save & load). Moje gratulacje;-)..
Maxima Debetur CRACOVIAe Reverentia...

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution