Zimowa przerwa - przygotowanie zespołu

Solo235 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
17.12.2011, 16:15    Pytanie
Witam
Mam prośbę o poradę. Wstępnie powiem, że prowadzę VFB Stuttgart, mam już drugi sezon. Jak na ligę niemiecką wyniki są zadowalające, szczególnie że oczekiwaniem zarządu był awans do LE, a po połowie sezonu zespół był w pierwszej dwójce walcząc o 1 miejsce z Bayernem i nad trzecią Borussią mając kilka punktów przewagi.
Pierwsza połowa sezonu szła dobrze, 12 meczów bez porażki itd. Bilans był taki:
12Zw - 3R - 2P; bramkowo 36:9.

Ale druga połowa sezonu była jakąś parodią:
7Zw - 3R - 7P; 26:22.
Niby nie najgorzej, ale o mistrzostwie mogłem zapomnieć, a w końcówce spadłem również na 3 miejsce. W ostatnich 10 kolejkach zanotowałem 6 porażek.

Teraz moje pytanie dotyczy tego, co mogło pójść nie tak, co było przyczyną tak słabej formy w drugiej części sezonu. Ja osobiście dawno nie prowadziłem drużyny w lidze, gdzie jest zimowa przerwa, więc być może tutaj popełniłem jakiś błąd.
Dodam jeszcze, że w styczniowym okienku zarząd zaproponował zmianę celów na sezon, skorzystałem z tej opcji i skromnie podniosłem z awansu do LE, na awans do LM.

Teraz zbliża mi się zimowa przerwa w drugim sezonie, a dodam, że jestem na razie na pierwszym miejscu bez porażki, więc nie chciałbym żeby sytuacja z poprzedniego sezonu się powtórzyła.
Zatem, jakie są Wasze sposoby na utrzymanie dobrej formy zespołu po okresie zimowej przerwy?

Mar1992 Przodownik pracy

0
17.12.2011 16:19    #1
Taki urok Fm'a, że zawsze po świetnej grze przychodzi gorszy okres. A podczas przerwy sparingi co kilka dni.

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
17.12.2011 16:23    #2
Jak się miały morale? Wydaje mi się, że grałeś cały czas jednym składem. Zawodnicy olali końcówkę, bo wziąłeś mało ambitny cel, który szybko osiągnęli i spoczęli na laurach. Możliwą opcją jest też rozpoznanie preferowanej taktyki przez inne zespoły. Powinieneś wziąć walkę o tytuł. A jeśli koniecznie chcesz poznać przyczyny niepowodzenia dokonaj analizy pechowych pojedynków w zestawienie ze szczęśliwymi. Kto grał? Ilość strzałów? Celnych? Niecelnych? Ilość podań, posiadanie piłki, noty. Forma.
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Solo235 Partyzant

0
17.12.2011 20:08    #3
Pod koniec sezonu miałem "kosę" z kapitanem zespołu, bo mu się nie podobała moja gadka motywacyjna, jakoś wszystkim innym pasowała, tylko jemu nie. Olałbym to i przyznał może rację, gdyby nie był osamotniony w swojej opinii. Poza tym jego wysoki kontrakt, słabe występy i marudzenie pod koniec sezonu spowodowały, że zacząłem mu szukać nowego klubu i na klilka kolejek przed końcem już było wiadome, że odejdzie do Milanu na ławkę.
Skład był mniej więcej ten sam można powiedzieć, bo cieżko rotować kiedy nie ma się odpowiednich zmienników.
Co do celu to bałem się brać wyższy, bo nie wiadomo jak by zareagował zarząd jakby coś nie wyszło. Ta końcowa forma to było pomieszanie pojedynków przegrywanych u siebie i wygrywanych na wyjeździe, w międzyczasie wygrałem mecz z Dortmundem, żeby potem przegrać z Wolfsburgiem.
Póki co nie wiem czy to była kwestia morale czy zmęczenia, a może obu, może masz też rację co do osiągniętego już celu. W tym sezonie postaram się rozegrać kilka sparingów ze słabiutkimi zespołami w przerwie, żeby morale na maksimum podbić i zachować kondycję.

ElHarnasReaktywa... Młody aktywista

0
17.12.2011 21:14    #4
W moich FMowych karierach dwa razy zdarzyło mi się, że po połowie sezonu znacznie przekraczałem przedsezonowe oczekiwania. Kiedy zimą przychodziła propozycja zmiany oczekiwań nie zmieniałem ich. Oba sezony zakończyły się totalną klapą w rundzie rewanżowej. Trzeci raz tego błędu nie popełnię.

Dlatego wydaje mi się, że brak zmian w oczekiwaniach może mieć kluczowe znaczenie w takich sytuacjach.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.