Dzlaczego największe kluby w FM'ach są biedne???

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
Poziom ostrzeżeń: 0
0
09.08.2008, 21:54    Pytanie
Mam pytanie czy ktoś może mi powiedzieć DLACZEGO (odkąd pamiętam) w poprzednich managerach FM 2005, 2006, 2007 (i poprzednich) kluby mają nierealnie niskie budżety i finanse na transfery. Ja rozumiem, że jakiś drugoligowy polski klub może mieć długi i brak pieniędzy na transfery, ale żeby takie kluby jak Real Madryt, Chelsea, Barcelona, Manchester United miały tak mało pieniędzy w kasach klubowych na początku rozgrywki? Czy tak zostało "celowo" ustawione żeby utrudnić grę? To przecież bez sensu bo żeby sobie utrudnić to można np zacząć grę w ostatniej lidze angielskiej. Ja tu nie będę przytaczał kwot i budżetów większych klubw bo te różnią się w zależności od Up-Date'a ale z ŻADNYM w nich (a up-daty ściągam jak się tylklo pojawią) nie spotkałem się z realnymi kwotami. Przykładem jest np. to że Real Madryt potrafi co roku wydać w letnim oknie transferowym kwotę nawet 100 mln euro a ja NIGDY w ŻADNYM up-date nie widziałem (na początku gry) kwoty choćby do niej zbliżonej przeznaczonej na transfery i nie chodzi mi tu tylko o Real Madryt tylko ogólnie o największe chociażby europejskie kluby że o Argentyńskim Boca Juniors (których jeden z przydomków brzmi „Milionerzy”) już nie wspominam bo ich kasie klubowej jakieś śmieszne kwoty są :/

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 09.08.2008, 21:57

boro92921 Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
0
09.08.2008 21:59    #1
Mi się wydaje, że jest tak dlatego że FM wydawany jest w październiku i wtedy Real już dokonał transferów. Jak Realem dobrze Ci pójdzie w pierwszym sezonie to powinieneś dostać sporo kasy na transfery w następnym sezonie.

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
09.08.2008 22:00    #2
Krótko MÓwiąc aby być bogatym trzeba być biednym mniej więcej chodzi o to ,że np. Manchester Utd. nie ma kredytu tylko prezes ,aby nabyć ManU wziął 200 mln Ł kredytu i teraz to spłaca a zastawił ManU.A na starie masz w każdym klubie tak mało w 2 sezonie w realu jest coś koło 150 mln E a w Barsie 249 mln E

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 09.08.2008 o godz. 22:02

"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

qstosh Przodownik pracy

0
09.08.2008 22:05    #3
Ale ja zacząłem ostatnio nową grę jako szkoleniowiec Boca Juniors i np zauważyłem nieprawidłowość że np Boca sprzedała (zanim rozpacząłem grę) do Realu Madryt Fernando Gago a ani w kasie klubowej ani w kasie "na transfery" nie ma tej kwoty (!) a to nie był jedyny piłkarz którego Boca sprzedała. :/ Uważam że to trochę bez sensu i że to takie utrudnianie graczom "na siłe" :/

ari122 Partyzant

0
09.08.2008 22:12    #4
Jest to spowodowane tym co napisał boro92921, ale o tym co później napisałeś to albo Boca wydała tą kasę na inne transfery albo zainwestowała może w baze treningową lub obiekty młodzieżowe a ty sobie z tego nie zdajesz sprawy. Lub też prezes klubu coś z tymi pieniędzmi zrobić o czym my gracze nawet nie wiemy.
Ale to tylko moje przypuszczenia.

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
09.08.2008 22:14    #5
Albo zastosowali to co działo się w River Plate.Real madryt kupił Higuaina a river ma dwoch prezesow i jeden ukradl kaske i sie podzielic nie chcial...
"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

Pawisco Weteran Wojny Ojczyźnianej

0
09.08.2008 23:13    #6
Zacznijmy od tego, że nigdy do końca nie jest wiadomo kto ile ma kasy na transfery. Tego nie da się przewidzieć. To, że Real albo Barca w tym roku wydała 100 mln euro to nie znaczy, że przyszedł w czerwcu prezes i mówi Ci: 'masz tu 100 mln, tylko je rozsądnie wydaj'. W takich klubach sami menedżerowie do końca nie wiedzą ile mogą wydać.
W 1. sezonie zazwyczaj jest mniej kasy, bo są przecież transfery dokonane w tym samym oknie, ale w rzeczywistości. I to na pewno jest jednym z czynników. W następnych sezonach dostaniesz więcej $$, oczywiście jeśli będziesz pilnował finansów i miał wysokie dochody.
Aaaa... Chyba lepiej, że tej kasy mamy trochę mniej, przynajmniej nie ma tak łatwo od początku :) .

Tomek1902cn Partyzant

0
09.08.2008 23:43    #7
A na przykład w Fifie Menager 2008 jest jasno ustalone że na transfery masz 80% mniej bo składy w grze są aktualne.

PabloBarca Partyzant

0
10.08.2008 03:00    #8
Ja tez uwazam , ze o moze byc spowodowane tym, ze w tym samym czasie sa robione transfery na realu. Wiec kasa jest juz wydawana;p no ale co poradzic.. trzeba dobrze grac w sezonie, a zarad troche sypnie grosza :P

qstosh Przodownik pracy

0
10.08.2008 09:18    #9
Hmmm, Jeśli rzeczywiście jest tak jak mówicie, (że klub dokonał transferów nim objęliśmy posadę) to powinno być tak ustawione, że grę zaczynało by się PO okienku transferowym :) A tymczasem grę rozpoczyna się zwykle jeszcze PRZED rozpoczęciem okna :-P
Ale dobra :) Załóżmy ze jest tak jak mówicie (tzn piszecie) i jak się zaczyna grę to jest mniej kasy ponieważ zanim objęliśmy posadę szkoleniowca to transfery zostały już dokonane. Jest tylko jedno, „ale". Jeśli ktoś ma czas, to niech sprawdzi sobie budżety klubów np. z pierwszej dwudziestki "najbogatszych" wg FM'a i niech sprawdzi ILE one mają w klubowej kasie. Ja jeszcze bym zrozumiał, że np obejmując jeden z tych klubów miałbym dajmy na to 5mln E na transfery. Ale nie rozumiem jak to możliwe, by w kasie klubowej było jedynie 10 czy 15 mln. Ja rozumiem, że ta wartość z taj listy "najbogatszych klubów" to nie jest odzwierciedlanie stanu konta klubu tylko jego łączna wartość (czytaj infrastruktura, wartość piłkarzy itp) ale jakby się nad tym zastanowić to trochę śmieszne żeby mieć w kasie klubowej tak mało gotówki. Aha i jeszcze jedno. Ja często na początku gry używam opcji "prośba do zarządu o zwiększenie budżetu transferowego" i wg mnie można by zrobić tak, że np "na dzień dobry" było by te kilka milionów na transfery a w kasie klubowej np 100 mln E ale w pierwszym sezonie zarząd zawsze nie zgadzałby się by "udostępnić więcej środków na transfery". A na chwilę obecną jest tak, że te przysłowie 100 mln musimy "sami" zarobić :-/

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution