Tu ci wrzucam:
Po wielogodzinnym oglądaniu moich napastników i obrońców główkujących na aut lub ponad poprzeczkę piłki zagrywane z rzutów rożnych, myślę że wreszczie znalazłem skuteczną taktykę dotyczącą poprawy tego elementu gry.
Po pierwsze, wykonujący rzut rożny powinien zagrywać piłkę w "5" (pole bramkowe).
Następnie, ustawcie aby żaden z Waszych piłkarzy nie obstawiał pierwszego (krótkiego) słupka bramki.
Teraz zmiany:
1. wybierz 2 najlepiej grających głową piłkarzy (skoczność + gra głową, np. środkowi obrońcy) i ustaw 1. z nich tak, by atakował krótki słupek, a 2. by atakował dłuższy słupek.
2. ustaw swojego kolejnego z najlepiej grających głową piłkarzy, by atakowali piłkę "z głębii"; z daleka (dla mnie tego drugiego obrońcę).
OK, teraz zabawniejsza część,
3. ustaw napastnika, który gra nieźle głową lub potrafi dobrze przewidzieć lot piłki na dalszym słupku.
4. swoich skrzydłowych lub crossujących piłkę ustaw jednego poza polem karnym a drugiego blisko zagrywającego piłkę z rzutu rożnego (na tzw. krótkie rozegranie). Ustawienie to opiera się na teorii, że jeśli oni przejmą piłkę, będą mogli wrzucić ładną, dokładną piłkę w pole karne.
5. ustaw swojego 2. napastnika tak, by atakował piłkę (tudzież wbiegał) z daleka; "z głębii" boiska.
6. ustaw swojego ofensywnego pomocnika, by również w ten sposób atakował piłkę (wbiegał w pole karne z daleka).
7. Na końcu, ustaw wszystkich pozostałych piłkarzy poza polem karnym, np. rozkaż swojemu defensywnemu pomocnikowi by stał z tyłu, np. z lewej strony itp. itd.
Oczywiście, ustaw swoich najlepszych wykonujących rzuty rożne zarówno na lewnym, jak i prawym rogu. Wtedy wystarczy tylko przyglądać się i czekać na rozwój sytuacji.
Odkąd wykonałem te zmiany, odkryłem że istnieje 60-70% szansa na zdobycie gola z tego stałego elementu gry. W ostatnich 6 meczach ostatniego sezonu, 9 razy zdobyłem gola po akcjach z rzutów rożnych. Większość z nich została zdobyta przez atakujących środkowych obrońców.
Życzę Wam wiele pomyślności i mam nadzieję, że uda Wam się powtórzyć te osiągnięcia. Dajcie potem znać jak Wam idzie.
Użytkownik uznał post za pomocny
Najnowsze posty