Więcej opcji związanych z finansami w FM’ie

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
Poziom ostrzeżeń: 0
0
11.08.2008, 13:28    Pytanie
Czy jest szansa by w przyszłych edycjach gry FM było więcej opcji odpowiedzialnych za finanse klubu?
Pytam o “przyszłe” edycje FM’a bo żeby (ewentualnie) wprowadzić proponowane przeze mnie dodatkowe funkcje trzeba by zmienić kod gry tzn. żaden up-date tego raczej nie ustawi.
Moje propozycje/pytania to mianowicie:
- Czy można by ustawić opcję zaciąganie pożyczek z banku z długoterminową spłatą?
Tzn. na chwilę obecną jest funkcja że jeśli klub jest zadłużony, to czasem interweniuje prezes i sypie gotówką ale my jako manager nie mamy na to wpływu tzn nie możemy “poprosić” prezesa o pożyczkę jeśli w klubowej kasie świeci pustkami. Ja nie będę wymieniał nazwy ale była kiedyś taka polska gra w której też można było będąc managerem danego klubu zaciągnąć pożyczkę w banku. Ustalało się na ile lat i na jaki procent ma zostać zaciągnięta pożyczka. Wydaje mi się że pomysł mógłby się sprawdzić. np.
Bierzemy jakiś klub z angielskiej League Two. Zamiast przez kilka sezonów mozolnie zbierać kasę to na “dzień dobry” staramy się o kredyt np. pod zastaw stadionu (jeśli ten jest w posiadaniu klubu a nie miasta). Pożyczamy np. 25 mln na powiedzmy 25 lat z opcją dodatkową, że kredyt zaczniemy spłacać dopiero za 5 lat.
Mogło by nam to pomóc zainwestować w nowych piłkarzy, bazę treningową i szkółkę młodzieżową a po odniesieniu jakichś sukcesów (np. awans do League One) ewentualne rozbudowanie stadionu a co za tym idzie zwiększenie wpływów z biletów.
-Kolejną funkcją którą można by wprowadzić jest sponsor. Opcja niby jest a jakby jej nie było :) No bo my jako manager jedynie się dowiadujemy o tym że klub podpisał jakiś kontrakt sponsorski na ileś lat i na jakąś tam kwotę. Moja propozycja jest taka, żebyśmy “my” jako manager mieli jakiś wpływ na wybór sponsora. I nie chodzi mi o to żeby “narzucać” swoją wolę zarządowi. Można by przecież wprowadzić taki system jak z wyborem klubu filialnego czyli zarząd proponuje kilka klubów (w tym przypadku sponsorów) i my sugerujemy wybór.
Niby nie jest to aż tak potrzebne bo grając np. w 2020 roku powiedzmy Valencią to my w grze tak naprawdę nie wiemy JAKIEGO sponsora mamy (czytaj-jakie firmowe logo widnieje na koszulkach naszej drużyny) ale ja proponuję wprowadzić takie zmiany do PRZYSZŁYCH edycji FM’a (FM 09 lub 10) bo można by wprowadzić w grze np 100 sponsorów i potem wybierając jednego z trzech proponowanych przez zarząd na naszych klubowych koszulkach co kilka sezonów mogło by być inne logo (widoczne na kitsach)
W tej funkcji nie tyle chodzi mi o to by mieć wpływ na to JAKIE logo będzie na naszych koszulkach ale by móc wybrać TAKIEGO sponsora, który zaoferuje nam najwięcej.
JEŚLI ktoś z was uważa że sponsor na koszulce to sprawa drugorzędna, to niech sobie sprawdzi ILE Manchester United zarobił/zarobi na tym że na ich trykotach spoczywa logo “AIG”
Kolejnym powodem na to by manager miał jakiś wpływ na wybór sponsora (loga na koszulce) jest fakt że np. prowadząc jakiś polski klub z którym wywalczyłbym mistrzostwo/puchar polski itp. to nie chciałbym patrzeć jak na koszulkach mieliby np. logo pewnej firmy o wdzięcznej nazwie produkującej żarówki ;-P
Moje pytanie jest następujące: Czy takie zmiany/propozycje są realne (czytaj-do wprowadzenia przez producentów). A wy rewolucjoniści co myślicie o tego typu zmianach? :)

jaramaniak Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
0
11.08.2008 13:29    #1
facet chyba nie masz co robić tylko pisać na suflerze. :] takie propozycje są realne.
De profundis clamavi ad te, Domine

Grzechoo Hajer Przodowy

0
11.08.2008 13:34    #2
Chyba rzeczywiście nie wiesz do czego służy Sufler. Zapoznaj się z regulaminem i zasadami.

ari122 Partyzant

Grupa: Użytkownik
0
11.08.2008 13:38    #3
Z tymi sponsorami to mi zaczyna podchodzić pod FIFA MANAGER dlatego ja za tym nie jestem.

A to na marginesie to ty nie masz co robić s domu tylko na Suflerze cały czas ;p ???
Codziennie nowy temat.

qstosh Przodownik pracy

0
11.08.2008 13:38    #4
[quote=jaramaniak]facet chyba nie masz co robić tylko pisać na suflerze. :] takie propozycje są realne.[/quote]

Widzisz...dla mnie futbol jest jak religia :) i nic na to nie poradzę że kocham ten sport :D A ze staram się udzielać na tej stronce to dlatego że od kilku lat jestem zafascynowany serią FM no a tutejsza strona jest profesjonalna, rzeczowa i bardzo wiele jej zawdzięczam (tzn w świecie FM'a :> )

Temat zamknięty.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.