Dobieranie mentora

delgard Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
24.09.2008, 12:58    Pytanie
Mam kilka pytań odnośnie doboru pary nauczyciel - uczeń. Generalnie stosuję to, aby młodzi piłkarze nauczyli się nowych ulubionych zagrań.
1. Jaki zawodnik może uczyć się od doświadczonego kolegi? Zauważyłem, że wiek nie jest tu jedynym kryterium, bo 21-latka mogę oddać pod opiekę, a na przykład 19-latka już nie.
2. Jaki zawodnik może zostać mentorem? I tu również nie do końca chodzi o wiek. Miałem sytuację, gdy uczyć mógł 21-latek, natomiast 29 lub 30-latek już takiej opcji nie miał. Specjalnie wyszukałem kilkunastu starszych zawodników, którzy mieli w charakterystyce kilka ulubionych zagrań, celem przekazania tych umiejętności młodszym piłkarzom. Wybrałem 28, 29 i 30-latków. Tylko jeden 28-latek mógł zostać mentorem, reszta już nie. Może chodzi o reputację piłkarza, że ktoś bardziej znany nie będzie uczył się od kogoś o reputacji "national" czy też "local".
3. Od czego zależy reakcja piłkarza na moją propozycję nauki, np. unsure, happy czy delighted?
4. Od czego zależy efekt takiej nauki? Bardzo często zdarza się, że piłkarz uczy się przez kilka miesięcy, a potem okazuje się, że nie dał rady niczego przyswoić albo, co gorsza, różnica w osobowości przyczyniła się do konfliktu.
5. Czasem jest też tak, że piłkarz na starcie odrzuca moją propozycję, przez co morale leci strasznie w dół. I nie jest to kwestia doboru nauczyciela, bo każdego zaproponowanego przeze mnie odrzuca (przykłady u mnie to Omar Esparza, Denilson). Jeśli piłkarz ma mnie w favoured personnel, to po nietrafionym doborze mentora obraża się na mnie i już mnie nie lubi.

bajkopisarz Żołnierz frontu ideologicznego

0
24.09.2008 13:22    #1
Dawaj doświadczonych graczy młodszym , bo 20 latek wiele 19 latka nie nauczy. Postaraj się aby mentor grał na podobnej pozycji co uczen. mentor powinien mhieć kolo 30 lat

0
24.09.2008 13:24    #2
Im większe mentor ma doświadczenie tym lepiej.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 24.09.2008 o godz. 13:25

bioly Żołnierz frontu ideologicznego

0
24.09.2008 13:40    #3
Czasami w opisie młodego gracza jest napisane że "zawodnik podobnego typu co ...." itd. Dobrze jest mu wtedy dać za mentora właśnie tego zawodnika.

Dobry mentor to gracz doświadczony z dobrymi atrybutami psychicznymi, dobrze jak ma też swoje ulubione zagrania które mógłby "przekazać" młodszemu koledze.
Mentor i jego uczeń powinni oczywiście grać na tych samych pozycjach w ostateczności na bardzo zbliżonych.

Ważna rzeczą jest by mentor miał wysoki poziom determinacji. Jeśli np. Mentor ma mniejszą determinacje niż jego potencjalny uczeń jest obawa i możliwość że najprawdopodobniej temu młodszemu zawodnikowi zacznie spadać atrybut determinacji. Ja się z tym spotkałem dlatego ostrzegam.

delgard Partyzant

0
24.09.2008 13:40    #4
Wiem, że 20-latek wiele nie nauczy, ale dlaczego zdarzają się sytuacje, że 21-latek może uczyć, a np. 29 czy 30-latek już nie? Od czego to zależy? Poza tym czym zmierzyć doświadczenie piłkarza? Wiekiem? Reputacją? Ilością występów?
Carlosowi Veli nie mogę dodać żadnego mentora, mimo że ma dopiero 19 lat. Przez 6 miesięcy uczył się od van Persie'go, niczego nie przyswoił i teraz nie mam już takiej opcji w player interaction u niego. Podobnie jest z Walcottem, który też ma 19 lat, z tą różnicą, że on jeszcze od nikogo się nie uczył - sprawdzałem opcję co tydzień, minęło już półtora sezonu i ciągle nie mogę mu dodać mentora (a są doświadczeni piłkarze na jego pozycji bez uczniów, czyli FC oraz AMR).
Może jest na to jakiś timer, podobnie jak z prośbą o afilliated club.

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 24.09.2008 o godz. 14:11

0
24.09.2008 14:58    #5
[quote=delgard]Wiem, że 20-latek wiele nie nauczy, ale dlaczego zdarzają się sytuacje, że 21-latek może uczyć, a np. 29 czy 30-latek już nie? Od czego to zależy? Poza tym czym zmierzyć doświadczenie piłkarza? Wiekiem? Reputacją? Ilością występów?
Carlosowi Veli nie mogę dodać żadnego mentora, mimo że ma dopiero 19 lat. Przez 6 miesięcy uczył się od van Persie'go, niczego nie przyswoił i teraz nie mam już takiej opcji w player interaction u niego. Podobnie jest z Walcottem, który też ma 19 lat, z tą różnicą, że on jeszcze od nikogo się nie uczył - sprawdzałem opcję co tydzień, minęło już półtora sezonu i ciągle nie mogę mu dodać mentora (a są doświadczeni piłkarze na jego pozycji bez uczniów, czyli FC oraz AMR).
Może jest na to jakiś timer, podobnie jak z prośbą o afilliated club.[/quote]

nie wszyscy maja takie zdolności....
doświadczenia się nie mierzy..... patrzysz ile meczy rozegrał np w lidze w reprezentacji jakie sukcesy odniósł w czasie kariery itp...
Ta opcja nie jest raczej dla takich zawodników którzy są gwiazdami w swoich zespołach mimo wieku 20 lat, tylko dla takich młodych diamencików które należy jeszcze wiele nauczyc.....

delgard Partyzant

0
24.09.2008 15:45    #6
Ja bym Walcotta w FM 2008 gwiazdą nie nazwał raczej. Po ostatnich jego wyczynach chętnie zobaczę, jak go pokażą w FM 2009.
Z tego co widzę, nie ma jakichś ujednoliconych wniosków dotyczących mojego problemu, we wszystkim trzeba się zdać na intuicję. Prawdę mówiąc spodziewałem się, że wyjadacze odkryli coś więcej. No cóż, jednak nie wszystko jeszcze w tej grze zostało zbadane :)

0
24.09.2008 15:58    #7
[quote=delgard]Ja bym Walcotta w FM 2008 gwiazdą nie nazwał raczej. Po ostatnich jego wyczynach chętnie zobaczę, jak go pokażą w FM 2009.
Z tego co widzę, nie ma jakichś ujednoliconych wniosków dotyczących mojego problemu, we wszystkim trzeba się zdać na intuicję. Prawdę mówiąc spodziewałem się, że wyjadacze odkryli coś więcej. No cóż, jednak nie wszystko jeszcze w tej grze zostało zbadane :)[/quote]
no niestety w tej grze liczy się intuicja...:D

Rdeq Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Ekspert
0
24.09.2008 16:32    #8
A ja Ci powiem jak zrobić, aby uczeń był zadowolony i nauczyciel najczęściej też. W profilu piłkarza w treningu (postępy i takie tam) jak nota od asystenta, że "zawdnik wiele by zyskał naśladując takiego piłkarza jak...". Zawsze z tego korzystam i wszyscy młodzi byli zachwyceni. Raz się zdarzyło tylko, że ten starszy marudził, ale i tak uczył młodszego. Trzeba też nadmienić, że efekty daje praca nawet skrzydłowego z defensywnym pomocnikiem, jeśli tak asystent nakazał. Skuteczne :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 24.09.2008 o godz. 16:34

Math Partyzant

0
24.09.2008 17:08    #9
Powiem tak, gram Arsenalem obecnie 4 sezon. Zrobiłem prawdziwa rewolucje kadrową ( http://www.fotos(...)a117f4a3 ). Jak możecie spostrzec w tej drużynie znajduje się Levan Kenia. Szkolili go wg kolejności Aguero, Silva i Messi. Przecież nie są to starzy zawodnicy, a przez te 3 sezony nauki Levan się rozwinął, że Aguero czuje się zagrożony na pozycji opś. Wg. Nie ma znaczenia aż tak wielkiego doświadczenie gracza, jeżeli jest on naprawdę dobry to młodzik może wiele zyskać. Pozdrawiam.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution