rosnace wymagania klubu w negocjacjach

gosc1 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
20.12.2008, 12:19    Pytanie
Witam, nie moglem znalezc podobnego watku wiec tworze wlasny. A chodzi mi o nastepujaca rzecz. Generalnie wiekszosc czasu spedzam na grze biednymi klubami i nie negocjuje przez to z klubami, lecz z samymi zawodnikami, zwykle na free agent. Ale czasem znajde pare groszy w budzecie i probuje wyciagnac jakiegos zawodnika za grosze.

I tu pojawia sie problem. Jesli pierwsza oferta jest zaakceptowana przeze mnie, to wszystko jest ok, lecz gdy probuje negocjowac, to kazda kolejna odpowiedz klubu jest wyzsza, a czesto znacznie wyzsza od poprzedniej, mimo ze przeciez ja probuje z tej ceny zejsc, a raczej sklonic sprzedajacego do zejscia ;-). Czy ma ktos logiczne wytlumaczenie tego zjawiska? Bo wedlug mnie pachnie ono bledem.

krotkie info dla wiecznych poszukiwaczy teorii spiskowych: tak, mam oryginalna gre wraz z patchem 9.0.1, lecz problem jest niezalezny od patchy...wrecz zaryzykowalbym stwierdzenie, ze cos podobnego odnalazlem w FM 2008 swego czasu...ale za to reki uciac sobie nie dam :-).

Z gory dzieki za wskazowki, podpowiedzi, tlumaczenia.

jaramaniak Przodownik pracy

0
21.12.2008 14:53    #10
to wszystko zależy od klubu z którym się targujesz. Niektóre są pazerne, albo po prostu wydały na zawodnika więcej niż to co Ty dajesz. Może piłkarz jest dla nich bardziej wartościowy, albo też o tego piłkarza bije się parę innych klubów. Wszystko jest możliwe i nie jest to jakiś błąd. Często tak mam. Ale jeśli np. Ty dajesz 2k a oni 10 to Ty daj 1 ;) albo nasyp klauzul i daj oferta nie do negocjowania. To działa. Gra się te parę lat w managera. Dla każdego doświadczonego to nic nowego!

PS
ale rym w ostatnim zdaniu :D
De profundis clamavi ad te, Domine

gosc1 Partyzant

0
24.12.2008 00:14    #11
Nadal nie widze logicznego wytlumaczenia zaistnialej sytuacji. Status zawodnika w klubie nie moze byc powodem podbijania ceny w kazdej kolejnej fazie negocjacji. Jak juz wczesniej wspomnialem, negocjacje nie polegaja na podbijaniu ceny przez sprzedajacego, lecz jej ewentualnym obnizaniu w celu zblizenia stanowisk. Jako ze nie widze sensownego wytlumaczenia tej sytuacji stwierdzam, ze to bug lub bledne zalozenie programistow. Oczywiscie tylko dla zasady, gdyz nie widze realnej szansy na odzew ze strony SI ;-).

Wniosek dla graczy grajacych malymi klubami, probujacych kupowac zawodnikow ponizej ich "wartosci": pierwsza oferta najlepsza.

vivi30 Partyzant

0
24.12.2008 00:23    #12
wniosek: jesli Cie nie stac nie kupuj - jesli bardzo Ci zalezaly daj cene nienegocjowalna - gdy sie nie zgodza - czekaj moze mu wartosc spadnie...

sz4rlej Partyzant

0
24.12.2008 00:30    #13
Widzę, że prawie wszystkie odpowiedzi na pytanie są bez sensu... Sam to dawno zauważyłem i myślałem,, że znajdę tu odpowiedź. Ale widzę, że to po prostu durny algorytm w fmie.

gosc1 Partyzant

0
24.12.2008 12:07    #14
Dzieki sz4rlej, juz myslalem, ze nie po polsku pisze ;-). Ja osobiscie sie dziwie, ze scenowi specjalisci od wyszukiwania idiotyzmow w grze potrafia prowadzic swieta wojne o zmiane znacznie drobniejszych szczegolow, a w tym przypadku nawet ciezko znalezc kogos, kto w ogole zdaje sobie sprawe z istnienia takiego zjawiska :-).

Przemu$^^ Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
24.12.2008 12:12    #15
według mnie, to zależy od klubu :) dawałem za Modrića 47 mln E, a Tottenham zawołał 92mln, to ja podbiłem to 50 mln to wyskoczyli 96 :| a z Udinese o Zapate zaproponowałem 27 mln wołali 35, pobiłem o 1 mln zjechali do 32, a jak dałem 29 to zaakceptowali. Więc IMO to zależy od klubu :) Wesołych
wartości wypisane w sercu miej, nie na koszulkach.

sz4rlej Partyzant

0
24.12.2008 13:19    #16
Dla osób, które nie wiedzą na czym polegają negocjacje:
http://pl.wi(...)gocjacje
http://negocjacje.genialne.info/

Może i w fmie da się wynegocjować jakąś sensowną cenę za zawodnika ale na pewno nie metodami jakich używa się w rzeczywistości.

Wyobraźcie sobie sytuację, że chcecie kupić worek kartofli od przypadkowo spotkanego człowieka (to tak jak by zawodnik nie wystawiony na sprzedaż) i proponujecie mu 20 zł.
I teraz są dwie możliwości: albo kartofle są nie na sprzedaż albo człek daje ci kontrofertę (np. 70zł). Stwierdzasz, ze to za dużo, więc podwyższasz ofertę (np. 30 zł. Logicznie rzecz biorąc jeśli sprzedawca nie chce zejść z ceny wcale nie zmienia swojej oferty (zawodnika taniej nie dam!), jeśli natomiast jest skłonny na niewielkie ustępstwa schodzi z ceny o niewielką kwotę (68zł). Jeśli nie chce wcale sprzedać kartoli to mówi że są nie an sprzedaż, a nie żąda za nie nagle 80 zł.
Mam nadzieję, że ktoś zrozumiał o co mi chodzi :)

gosc1 Partyzant

0
24.12.2008 14:38    #17
Dla swietego spokoju nalezaloby chyba wprowadzic nowe pojecie "negocjacje w FMie" po to, azeby kazdy byl z gory przygotowany na odstepstwa od klasycznego modelu negocjacji ;-).

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.