Ilość goli

Szarlatan Wróg ludu

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 3
0
20.12.2008, 14:43    Pytanie
To już nie jest problem słabo zmotywowanych napastników, nieskutecznej taktyki czy małej rotacji składu, więc DARUJCIE SOBIE PISANIE BZDUR.

Zaznaczam, że gram już na patchu 9.0.2

Mianowicie, żenujące jest to, co zawodnicy robią z piłką w sytuacjach bramkowych - strzały albo w las, albo prosto w bramkarza, nie pamiętam gola z sytuacji jeden na jeden bo bramkarz broni wszystko. Bramki padają tylko z dobitek, dziwnych sytuacji, z dośrodkowań i samobójów. To nie przypadek, że co mecz, zawodnik ze trzy, cztery razy marnuje sytuacje bramkowe. Bywa, że w meczu miałem trzech zawodników, którzy nie wykorzystali po dwie, trzy, a nawet cztery sytuacje sam na sam.

W FMa gram już wiele lat, zawsze strzelałem dużo bramek, ale mnóstwo też traciłem - a w 2009 - mimo, że taktyk nie zmieniam, tracę najmniej bramek w lidze np. grając Dynamo Moskwa po ośmiu meczach i to z drużynami typu CSKA, Lokomotiw czy Spartak, miałem tylko 2 stracone bramki.

Teraz gram ligę meksykańską San Luis, i się odechciewa, jak klasowi zawodnicy nie mogą wykończyć akcji. i zaznaczam, że komputer ma TAKIE SAME problemy ze strzeleniem gola mojej drużynie.

Ktoś ma jakieś refleksje?

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.12.2008, 15:20

dooomiiin Młody aktywista

Poziom ostrzeżeń: 0
0
21.12.2008 12:46    #50
Ej ale ja nie napisałem, że moi napastnicy strzelają duuużoo goli:p
by dooomiiin

gosc1 Partyzant

0
21.12.2008 13:09    #51
Wedlug mnie problem jest jeden, za to zasadniczy. Dodam od razu, ze ten sam problem jest z trybem 2D niezaleznie od wersji gry (200?), jak i 3D. Problemem jest to, ze silnik meczowy sam w sobie jest stosunkowo prosty, choc wypisuje sie o nim niestworzone cuda, jako o bardzo skomplikowanej maszynerii. Stosunkowo prosty, czyli nie korespondujacy bezposrednio z atrybutami i innymi zmiennymi, a probujacy obejsc to wszystko i symulujacy wynik. To podejzenia, ale gdyby bylo inaczej, gdyby nasza taktyka, atrybuty i inne zmienne byly scisle powiazane z ruchami zawodnikow na boisku, to nie mielibysmy sytuacji, ze napastnik druzyny przeciwnej biegnie do pilki w strone naszej bramki, natomiast nasi obroncy w kupie biegna w zupelnie inna strone, jakby akurat Doda tam sie rozbierala. Ta cala wizualizacja chce nas oszukac, dc nam zludzenie, ze wszystkie te tabelki, nasza taktyka i zaangazowanie, maja jakikolwiek wplyw na wynik meczu(powtarzam, bezposredni, realny wplyw, dajacy sie przewidziec). Po kilku latach obcowania z roznymi wersjami produktu pt. FM BUG dochodze do wniosku, ze jedynym sposobem na unikniecie comeczowego kaca jest nieogladanie meczow. Bo tylko wtedy nie bedzie widac tych wszystkich rozbieznosci pomiedzy liczbami, zalozeniami, a FMowa "rzeczywistoscia". Ponoc widok 2D i 3D to narzedzia analizy taktycznej....taaaak, jedyne, co mozna wywnioskowac dzieki tym narzedziom, to ilosc zawodnikow na boisku. Prawda jest taka, ze zachowanie pilkarzy na boisku w zaden sposob nie daje najmniejszych wskazowek, co tak na prawde sie dzieje z druzyna, jak jej pomoc i co jest w taktyce dobre, a co zle.

Pisze to wszystko pod wplywem emocji, lecz wniski wyciagalem latami. Awansowalem AFC Wimbledon do BSP i zaliczam rekordowa liczbe porazek. Nijak nie ejstem w stanie zmienic wynikow. Druzyna czesto gra dobrze na ekranie, dziesiatki sytuacji, strzalow w niebo, lecz to przeciwnik wygrywa. Probowalem roznych wariantow, granie scementowanym skladem, pozostawienie szkieletu zlozonego z zawodnikow wyroznianych jako potencjalne gwiazdy Coca-Cola League 1 i 2 i dolozenie podobnych nowych i takze nic. W wiekszosci przypadkow nie ma zadnych przeslanek wskazujacych na jakies konkretne bledy w ustawieniu, zalozenia taktyczne. Bo nie mozna nazwac wskazowka rekorodwej ilosci strzalow w niebo, uciekanie obroncow od piliki i przeciwnika, tworzenie przez silnik meczowy niewidzialnego pola silowego wokol zawodnikow druzyny przeciwnej. Chcialbym moc powiedziec, ze silnik jest logiczny i mozna cos z niego wyczytac, ale niestety to nie prawda. Jedynie wynik wskazuje, ze cos jest nie tak, ale tworcy skrzetnie ukryli informacje o ewentualnych niedopasowaniach w taktyce/zespole.

P.S. Zamiast pisac s"silnik meczowy" moze powinienem uzyc okreslenia "wizualizacja silnika meczowego"...lecz jak juz na wstepie wspomnialem, sam silnik tez mi brzydko pachnie.

gosc1 Partyzant

0
21.12.2008 13:26    #52
P.S.2 Tak, wiem, ze za pare tygodni, moze w nowym sezonie (o ile mnie nie zwolnia), zaczne wygrywac i to seryjnie. i coz z tego, skoro nigdy sie nie dowiem, co bylo przyczyna rekordowych porazek i co spowodowalo poprawe. No i oczywiscie to ciagle uczucie, wrecz swiadomosc, ze mimo, ze druzyna swietnie daje sobie rade i reaguje na moje wskazowki taktyczne, to predzej czy pozniej przyjdzie czas, gdy bede bezsilny.

Szarlatan Wróg ludu

0
21.12.2008 13:49    #53
Na pewno da radę zaobserwować atrybuty fizyczne, czy kreatywność zawodników na boisku. Jest także możliwość zaobserwowania prostych poleceń taktycznych, typu gra wysuniętą linią obronną - wtedy po obserwacji zachowania obrońców zawsze można wprowadzić korekty - które, co ważne, przynoszą przeważnie zamierzony efekt, więc tryb 2D czy 3D może się przysłużyć,
ale fakt, to jest tylko pożywka dla naiwnych, niewspółmierna do celu tej gry - którym jest PROWADZENIE drużyny piłkarskiej.

Problem przez Ciebie opisany - to czarny koszmar kłębiący mi się często objawem lęku pod kopułą - bo najważniejszy dla mnie w FMie jest realizm, i wnioski (podobne do twoich) czasami odbierają mi sens i przyjemność z gry.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 21.12.2008 o godz. 13:50

Seju Wybitny Literat

Grupa: Ekspert
0
21.12.2008 14:02    #54
Radzę uspokoić słownictwo i nie odchodzić od tematu, bo może się to skończyć niefajnie.

0
21.12.2008 14:08    #55
W końcu ktoś go ogarnął:p
by dooomiiin

Szarlatan Wróg ludu

0
21.12.2008 14:21    #56
(powiało grozą)

radzę nie wchodzić do mojego tematu.

0
21.12.2008 14:24    #57
Hahahahahahahahaha:p
by dooomiiin

michal24s Młody aktywista

0
21.12.2008 14:26    #58
Nadal problemy ze skutecznością? Grałem Colchesterem United( III liga ang.) (nie mylić z Man Utd) i napastnicy wykorzystywali ok 75 % okazji.

0
21.12.2008 14:30    #59
Toć Ty z nim już nie gadaj:p
by dooomiiin

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution