spadające atrybuty po ulozeniu wlasnego reżimu treningowego

Julius Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.05.2009, 15:46    Pytanie
witam,
Problem, jak w nazwie tematu.
Gram Tottenhamem ułożylem sobie zgodnie z poradnikiem reżimy treningowe dla juniorów u18 i dla skladu normalnego, sciagam do teamu młodych grajków, a oni zamiast się rozwijac to albo stoją w miejscu, albo spadaja im atrybuty....

kiedy wejde w profil przykladowego zawodnika to w postępach treningu słupki są coraz wyżej, albo bardzo wysoko, ale niestety nie przeklada sie to na atrybuty, z obciązenia zawodnicy też niby są zadowoleni, trenerów mam sporo, przewaznie od 5-7 gwiazdek każdy.

Z tym, ze obciązenie mam wysokie dla każdego rodzaju zawodników, z tego co czytalem w premier leauge nie powinno sie go stosowac, bo zamęcza piłkarzy, ale ja gram juz 2 sezon i spisują się calkiem przyzwoicie póki co...

Czy to kwestia obiązenia ? na 'ogólnym', tym standardowym treningu atrybuty młodym rosną...

Julius Partyzant

0
11.05.2009 11:59    #10

http://img24(...)yeru.png

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.05.2009 o godz. 12:13

snatch Partyzant

0
11.05.2009 14:48    #11
Wskazowki jakie tu podalem u mnie sprawdzają się w 100%. Zauważyłem jednak, że w FM09 jest o wiele mniej gwałtownych i masowych skoków atrybutów u juniorów niż w poprzednich wersjach gry. U mnie zawodnikom gwałtownie skaczą statystyki w wieku 18-22 lat gdy grają już w pierwszym składzie.

Podałeś przykład jednego piłkarza, który się nie rozwinął. Na takiej podstawie nie można wyciągnąć żadnych wniosków bo zawodnik może mieć już np. CA=PA lub ambicję 1(tutaj nie pomoże nawet PA 200 bo zawodnik mało ambitny będzie sobie odpuszczał treningi i nie będzie się rozwijał). Lepszym odnośnikiem byłoby kilku zawodników o zbliżonym wieku i umiejętnościach

Gram zawsze na takim samym treningu i raczej nie miewałem problemów ze szkoleniem młodzieży, co więcej nigdy nie ustawiam treningu juniorom. Dla młodego i utalentowanego zawodnika przepisem na sukces jest gra w pierwszym składzie i trening dla pierwszego składu. Taki combos zawsze dobrze wpływa na rozwój zawodnika :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.05.2009 o godz. 14:51

Julius Partyzant

0
11.05.2009 15:15    #12
Hmm, bycmoze moj trening juniorski to nie byl najlepszy pomysł :)

Rozumiem, ze ustawienia, ktore pokazałem na screenach są ok ?

Zmniejszyłem intensywnosc treningu z wysokiego na sredni, jak ktos poradził i kilku młodzikom troche atrybuty podskoczyły... Zmarnował mi się natomiast talent Aarona Lenona... Grał zmiennika Bentleya, potem go wypożyczyłem do Aston Villi, ale atrybuy nie dosc, ze mu nie rosły to spadały, a zdaje sie ze to pilkarz, ktory sie rozwija raczej dobrze ? :>

snatch Partyzant

0
11.05.2009 15:42    #13
[quote=Julius]Hmm, bycmoze moj trening juniorski to nie byl najlepszy pomysł :)[/quote]
Nie mówię, że jest to zły pomysł, mówię tylko że ja go nie stosuję :) Fakt, że bardzo rzadko trafiali mi się utalentowani wychowankowie oraz to, że perspektywiczni zawodnicy poniżej 18 roku życia nie mogą zmieniać klubu sprawiło, że nie miałem kogo trenować w juniorach dlatego nie przywiązuję do tego większej wagi. Trzeba pamiętać również o wakatach na trenerów juniorskich, a te bardzo często są ograniczone.

[quote=Julius]Rozumiem, ze ustawienia, ktore pokazałem na screenach są ok ? [/quote]
Nie wiem jaką grasz taktyką dlatego nie da się jednoznacznie ocenić czy trening jest odpowiedni. Jeśli grasz szeroko z naciskiem na szybkich i dobrych technicznie skrzydłowych, którzy mają tylko za zadanie dobiec jak najszybciej do linni i dośrodkować na wysokich napastników powinieneś zmniejszyć im obciążenie siłowe i rozdysponować w aerobik, SFG i panowanie nad piłką. Z kolei jeśli grasz wężej a boczni pomocnicy oprócz rajdów wzdłuż lini bocznej mają brać udział w rozgrywaniu akcji, a czasem sami mają posłać prostopadłą piłkę zmniejsz obciążenie fizyczne i połóż większy nacisk na trening ataku

Grając w Angli (najczęściej)co 3-4 dni nie dawaj zawodnikom wysokiego obciążenia w treningach bo będą się czołgać po boisku w 60 minucie :) Juniorzy niezależnie od ligi muszą mieć obciążenie lekkie.

[quote=Julius](...) Zmarnował mi się natomiast talent Aarona Lenona... Grał zmiennika Bentleya, potem go wypożyczyłem do Aston Villi, ale atrybuy nie dosc, ze mu nie rosły to spadały, a zdaje sie ze to pilkarz, ktory sie rozwija raczej dobrze ? :>[/quote]
Tak jak wspominałem zawodnik do rozwoju potrzebuje regularnej gry. Jest to ściśle powiązane z ukrytym parametrem Jadeness, który zmienia się w zależności od ogrania. Przyjmuje wartości od -1000 do 1000, przy czym górna granica jest paktycznie nieosiągalna, max jaki widziałem w grywalnej lidze to koło 500.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.05.2009 o godz. 15:45

Julius Partyzant

0
11.05.2009 18:15    #14
No właśnie apropos wakatów dla trenerów juniorskich... czy to koniecznie muszą byc trzenerzy juniorów, czy mogą to byc trenerzy ogólni z wysokimi atrybutami treningu juniorów ? bo ja mam raczej wiekszosc wlasnie tak jak w 2 przypadku... to moze byc pzyczyna ? potrzebny jest trener siłowy, czy wystarczy zwykły, ogólnby z wysokimi atrybutami kondycji... ?

jeszcze małe pytanie taktyczne:

kiedy asystent mowi mi, ze jest za duza luka pomiędzy obroncami, a pomocnikami, bądz pomocnikami i napastnikami, to czym moze byc to spowodowane i jak to poprawic? zdarza się to sporadycznie, dziwne to tymbardziej, ze gram caly czas niemal 4-4-2, czasami w diamencie...

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.05.2009 o godz. 18:29

snatch Partyzant

0
11.05.2009 22:08    #15
Jeśli możesz to zatrudniaj trenerów oddzielnie do dzieciaków i osobno do pierwszego zespołu. Trener, który ma na głowie dwie drużyny do prowadzenia będzie mniej produktywny niż taki który będzie prowadził jedną. Warto z tego powodu zatrudniać trenerów do drużyny juniorów z jak najwyższym atrybutem treningu młodych jak i nienajgorszym współczynnikiem rodzaju treningu jakiego ów trener ma się podjąć. To chyba dość logiczne ;)
Osobiście rzadko zatrudniam trenerów juniorów, a to dlatego że zazwyczaj nie zajmuję się szkoleniem młodzieży tak więc nie prowadziłem wnikliwszych obserwacji dotyczących wpływu trenerów juniorów na ich wychowanków.

[quote="Julius"]kiedy asystent mowi mi, ze jest za duza luka pomiędzy obroncami, a pomocnikami, bądz pomocnikami i napastnikami, to czym moze byc to spowodowane i jak to poprawic? zdarza się to sporadycznie, dziwne to tymbardziej, ze gram caly czas niemal 4-4-2, czasami w diamencie...[/quote]
W takim wypadku powinieneś zmniejszyć nastawienie formacji, tak aby nie przekraczałoby ono 4-5 na suwaku.

[quote="Piotr Sebastian - Szkoła taktyki"]Ogólnie rzecz biorąc należy przestrzegać zasady, aby różnica w nastawieniu pomiędzy poszczególnymi liniami nie była większa niż 4, przy czym różnica pomiędzy ostatnią linią defensywną (obrońcy) a pierwszą linią ofensywną (napastnicy) nie była większa niż 10. Są to oczywiście wartości skrajne, powyżej których powstają prawdziwe dziury między formacjami narażając Was na wzrost niecelnych podań w ataku i spadek skutecznych odbiorów w obronie. Polecam stosowanie mniejszych wartości, które uczynią Waszą formację bardziej zwartą i spowodują lepsze współdziałanie zawodników na boisku (np. wzrost asekuracji w obronie). Szczegółowo omówimy to podczas lekcji poświęconej w całości nastawieniu.[/quote]
http://www.cmrev.com/manifesty/notka/11289,Kurs-podstawowy_-Lekcja-2_-Formacje-taktyczne_,847.html
Jeśli masz jakieś wątpliwości taktyczne to najlepiej rozwiązania szukaj w Szkole taktyki.
http://www.cmrev.com/manifesty/blog/11289,Piotr-Sebastian.html

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.05.2009 o godz. 22:09

Użytkownik uznał post za pomocny

grucha Partyzant

0
13.05.2009 23:27    #16
Apropos obciążenia dla juniorów, to ja daje obciążenie średnie, a czasami nawet podchodzące pod mocne, lecz nigdy mocne(co najmniej o 2-3 pkt na suwaku od mocnych), i juniorzy mi się rozwijają bardzo fajnie, a talenty to wręcz genialnie.
Jeśli jednak któryś jest nie zadowolony z obciążenia treningowego to wtedy mu zmieniam na lekkie.

Julius Partyzant

0
14.05.2009 00:05    #17
Kurcze no to ja musze miec cos nie tak w takim układzie nadal, rozegrałem na nowych ustawieniach jeden sezon dalej tak sredniawo, przykładowo Carlos Vela z Arsenalu rozwinął się nieporównywalnie lepiej niż Giovani Santos, Ignacio Camacho wielki talent, ktory udalo mi sie sprowadzil poprawił w ciągu 2 sezonów ze 3-4 atrybuty tak po 1 pkt.

Keirison to samo, co dziwne zawodnicy, ktorych wyporzyczam wcale nie wracaja w lepszym stanie mimo gry przez caly sezon.

Jelsi chodzi o grę to rraczej nic nie mozna zarzucic - ale rozwój baaardzo kiepsko.

Ostatnio w szkółce pojawil mi sie zawodnik, ktorego okreslono mianem wielkiego talentu, ale o ile pozatkowo mial wzrost kilku atrybutow jednoczesnie, to teraz kolejne pół sezonu nie poprawia sie prawie nic, gra dosc regularnie - staram sięgo w wieku 17 lat wpuszczac jak nie w 1skladzi to z ławki tak co 2 mecz, jest dosc skuteczny ale atrybuty stoją jak zaczarowane...

Powiedzcie mi - w ogolnym oknie treningu, gdzie mamy do wyboru reżimy itd, podczas sezonu tryb widoku --> trening tam jest pokazany postep zawodnika, jak tam u was wyglada ? bo u mnie praktyznie caly czas jest pozioma kreska, sporadycznie cos iwskoczy jakas zielona do góry, a czerwone w dół pojawiaja sie calkiem czesto.

Morale w zespole mam dobre, czaami tylko jacys nadambitni z rezerw sie domagaja gry ;]

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution