Słaba postawa po dobrze przepracowanej przerwie.

szfedo Przodownik pracy

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
18.05.2009, 16:36    Pytanie
Gram Tottenhamem, po mega grze w sparingach, po 20 strzałów na bramę śr bramek na mecz 3, w tym 2:1 z Realem Madryt w lidze cienko przędę. Remisy z Wolves, West Ham, beznadziejne porażki z Man City. Gram zmodyfikowaną 4-4-2, czyli 4 w obronie, 1 def 1 pom 2 of skrzydłowych i 2 napastników. W sparingach i poprzednim sezonie spisywała się nieźle. Zmiana taksy też niewiele daję, jak i również modyfikacje składu. Co może być przyczyną?

Black Młody aktywista

0
19.05.2009 22:11    #20
Ja od siebie polecę także wprowadzenie rezerwowego gracza w samej końcówce, jeżeli nie przeprowadziło się wszystkich zmian. Czasem pozwala to zyskać choć tą jedną, cenną minutę, czasem nie, a czasem więcej nawet.

szfedo Przodownik pracy

0
19.05.2009 22:57    #21
Ogólnie to chyba słabe zmiany robię po nich wkręcają mi budy ;) Zazwyczaj z 4-4-2 przechodzę na diament, w zależności od kondycji na rozegranie rzucam Albina lub Wellitona lub od biedy Milewskiego. I wtedy oni mają noty po 6.0 i dupszczan

Black Młody aktywista

0
19.05.2009 23:14    #22
Zależy jeszcze kiedy wprowadzasz. Jeżeli wprowadzasz 70-80min, to nie dziw się, że najczęściej nie mają oceny, a jak już mają to niską. Po prostu nie mają wystarczającej okazji się wykazać. Zmiany są dobre albo gdy grasz na czas, albo gdy masz wartościowego zmiennika. Spróbuj też w wyjściowym składzie wystawiać zawodników nie tylko dobrych, ale i wypoczętych. To też trochę daje. A tych mocnych, ale zmęczonych, wprowadź 50-60min

Kecaj1603 Młody aktywista

0
20.05.2009 15:35    #23
[quote=szfedo]Ogólnie to chyba słabe zmiany robię po nich wkręcają mi budy ;) Zazwyczaj z 4-4-2 przechodzę na diament, w zależności od kondycji na rozegranie rzucam Albina lub Wellitona lub od biedy Milewskiego. I wtedy oni mają noty po 6.0 i dupszczan[/quote]

tak jak napisał black zawodnicy muszą być wypoczęci i mieć czas żeby coś pograć.
Patż tez na atrynut determinacji i waleczności tacy zawodnicy będą grali lepiej po wejściu

szfedo Przodownik pracy

0
21.05.2009 23:10    #24
[quote2=Kecaj1603][quote=szfedo]Ogólnie to chyba słabe zmiany robię po nich wkręcają mi budy ;) Zazwyczaj z 4-4-2 przechodzę na diament, w zależności od kondycji na rozegranie rzucam Albina lub Wellitona lub od biedy Milewskiego. I wtedy oni mają noty po 6.0 i dupszczan[/quote]

tak jak napisał black zawodnicy muszą być wypoczęci i mieć czas żeby coś pograć.
Patż tez na atrynut determinacji i waleczności tacy zawodnicy będą grali lepiej po wejściu [/quote2]

Nie no wlasnie zdeterminowani są, od 14 do 18. Zmeczonych to ja zmieniam nie wprowadzam ;) ej a liczy sie w tym fmie ten wiek? Ze np dla srodk obroncy najlepszy wiek to 28 lat itd itp?

grucha Partyzant

0
22.05.2009 10:28    #25
szfedo napisał ->Nie no wlasnie zdeterminowani są, od 14 do 18. Zmeczonych to ja zmieniam nie wprowadzam ;) ej a liczy sie w tym fmie ten wiek? Ze np dla srodk obroncy najlepszy wiek to 28 lat itd itp

w tym wieku obrońcy osiągają prawie maks. swoich umiejętności i atrybuty w tym wieku rosną już bardzo powoli, że prawie niezauważalnie, więc odpowiadając na pytanie, wiek ma znaczenie, ale tylko pod takim względem jak napisałem

Użytkownik uznał post za pomocny

Black Młody aktywista

0
22.05.2009 17:34    #26
Zmęczonych ja nie miałem na myśli tak 70-80, tylko takich 85-90. Wprowadzaj w wyjściowym składzie możliwie dobrych z zakresu 95-100, a jak masz jakiegoś super piłkarza, co ma jednak te 85-90, wprowadź go na początku drugiej połowy. A jak nie masz w miarę dobrych zmienników, to niestety musisz się męczyć ze zmęczonym podstawowym składem. Ale lepszy niezmęczony słabszy, niż lekko zmęczony lepszy, takiego można w drugiej połowie wstawić, przeciw zmęczonym rywalom.

Użytkownik uznał post za pomocny

MagnificoManager Żołnierz frontu ideologicznego

0
26.05.2009 15:43    #27
[quote=szfedo]Na początku to ja nie jestem :P ale nie do końca rozumiem tą grę. Czy bronię czy atakuję gdy nie jestem faworytem to wygrać strasznie ciężko. W FM 08 ciężko było wygrać ze słabeuszami, w 09 już ze wszystkimi jest mega ciężko. Ostatnio z Aston Villa dostawałem 0:1 doszedłem do 2:1 i mimo def taksy to władowali mi 2 bramy i 3:2. I dlatego zapytanie jak tu się skutecznie bronić. bo atakując mi władują bramę jak i broniąc się dostaje w plecy.[/quote]

Powiem tak: Jeżeli grasz nastawieniem np. między 5 a 10, twoi obrońcy mają świetną współpracę i ustawianie się, to masz zrobione puapki ofsaidowe. Wszystko super, ale co z tego jak bocznych obrońców masz ustawionych ofensywnie np. między 11 a 16 i cała taktyka pada na łeb bo atakują skrzydłami, bądź prostopadłymi za obrońców i dostajesz kilka bramek w plecy.

Nie mówie, ze akurat Ty tak masz, podałem tylko przykład bo chciałem zwrócić uwagę na jedną rzecz: Choć bys miał świetnych zawodników to mozesz spiepszyć całą taktyke jednym suwakiem bądź jedna opcją nie dopasowaną do ustawienia ( np. defensywna gra przy formacji 4-3-3, lub gra środkiem w formacji z jednym środkowym pomocnikiem) do umiejętności zawodnika ( puapki ofsaidowe przy słabej grze bez piłki, ustawianiu się lub współpracy, wolny elektron przy słabej błyskotliwości lub kreatywności, rajdy z piłką przy słabym dryblingu, szybkości lub technice i wiele wiele innych) i w końcu do innych ustawień ( tempo szybkie, szeroka gra, krótkie podania, gdzie zawodnicy będą daleko od siebie i będą musieli grać krótko co zaskutkuje kręceniem się wokół własnej osi, stratami piłek i małą dokładnością)

Oczywiście jak już kiedyś pisałem każdy ma swoje przemyślenia i kazdy preferuje własne ustawienia.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution