[quote=szfedo]Na początku to ja nie jestem
ale nie do końca rozumiem tą grę. Czy bronię czy atakuję gdy nie jestem faworytem to wygrać strasznie ciężko. W FM 08 ciężko było wygrać ze słabeuszami, w 09 już ze wszystkimi jest mega ciężko. Ostatnio z Aston Villa dostawałem 0:1 doszedłem do 2:1 i mimo def taksy to władowali mi 2 bramy i 3:2. I dlatego zapytanie jak tu się skutecznie bronić. bo atakując mi władują bramę jak i broniąc się dostaje w plecy.[/quote]
Powiem tak: Jeżeli grasz nastawieniem np. między 5 a 10, twoi obrońcy mają świetną współpracę i ustawianie się, to masz zrobione puapki ofsaidowe. Wszystko super, ale co z tego jak bocznych obrońców masz ustawionych ofensywnie np. między 11 a 16 i cała taktyka pada na łeb bo atakują skrzydłami, bądź prostopadłymi za obrońców i dostajesz kilka bramek w plecy.
Nie mówie, ze akurat Ty tak masz, podałem tylko przykład bo chciałem zwrócić uwagę na jedną rzecz: Choć bys miał świetnych zawodników to mozesz spiepszyć całą taktyke jednym suwakiem bądź jedna opcją nie dopasowaną do ustawienia ( np. defensywna gra przy formacji 4-3-3, lub gra środkiem w formacji z jednym środkowym pomocnikiem) do umiejętności zawodnika ( puapki ofsaidowe przy słabej grze bez piłki, ustawianiu się lub współpracy, wolny elektron przy słabej błyskotliwości lub kreatywności, rajdy z piłką przy słabym dryblingu, szybkości lub technice i wiele wiele innych) i w końcu do innych ustawień ( tempo szybkie, szeroka gra, krótkie podania, gdzie zawodnicy będą daleko od siebie i będą musieli grać krótko co zaskutkuje kręceniem się wokół własnej osi, stratami piłek i małą dokładnością)
Oczywiście jak już kiedyś pisałem każdy ma swoje przemyślenia i kazdy preferuje własne ustawienia.
Najnowsze posty