Taktyka, czyli jak w to się gra?

Dawka Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
31.05.2009, 17:57    Pytanie
Witam wszystkich,

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że przeczytałem chyba wszystkie poradniki odnośnie Football Managera na tej stronie i nie tylko, niestety na niewiele się one zdały.

Przechodzę do sedna, mianowicie nie wiem dlaczego, ale nie umiem grać w tę grę. O ile kiedyś, w poprzednie wersje szło mi dość dobrze, o tyle w FM 09 nie mogę nic ugrać. Zawsze chciałem klubem z najniższej ligi awansować np. do Premier League, jednak zazwyczaj zapał kończy się po pół sezonu, albo i szybciej. Fakt, na efekty trzeba poczekać, ale chyba FM nie polega na tym, by będąc faworytem przegrywać z ligowymi cieniasami.

Cały mój problem tkwi w taktyce, a raczej jej braku. Żeby nie skłamać taktykiem jestem fatalnym, a może i gorzej. Zawsze, gdy zabieram się za tworzenie swojej spędzam nad nią sporo czasu, a efekt jest taki jak zwykle - czyli moi piłkarze grają jak ostatnie patałachy. Staram się dostosowywać taktykę pod zawodników, ale też nie wychodzi. Może z uwagi na to, że niektórych rzeczy nie wiem - np. kiedy gra sie krótkimi, kiedy długimi podaniami, czy lepiej zastosować szybkie tempo, czy może rozciągnąć grę na całą szerokość boiska.

Kolejną sprawą, która mnie ciekawi jest to, czy wytrawni gracze, wygrywający trofea z sezonu na sezon zmieniają taktykę w trakcie sezonu, czy może mają różne jej wersje? Oczywiste jest, że piłkarze muszą się zgrać, a to wymaga czasu. Z drugiej strony, po kilku meczach komputer rozszyfrowuje naszą taktykę. Następne co mnie ciekawi, to jak gra się z różnymi rywalami. Konsekwentnie grać swoją taktyką, czy starać się neutralizować ataki rywala dostosowując formację "pod niego".

Nie wiem, czy znajdzie się osoba, której uda się nauczyć mnie choć po trochu grać w FM'a. Mam taką nadzieję ;)

Gorąco pozdrawiam i proszę o pomoc!

Seju Wybitny Literat

Grupa: Ekspert
0
31.05.2009 18:03    #1
Zapraszam -> Szkoła taktyki ;)

hidalgo4 Młody aktywista

0
31.05.2009 18:07    #2
tak jak wyzje no szkola taktyki nic dodac nic ujac, wez kartke papieru i sobie spisz najwaznijesze rzeczy, ja osobiscie jestem do tego przekonany ze co na papierze to lepiej widac hehe

Dawka Partyzant

0
31.05.2009 19:33    #3
Dzięki za odpowiedzi.

Przeczytałem jakiś czas temu poradniki, nieco pomogły. Czekam na kolejne części, w nich zapewne znajdę odpowiedzi na moje pytania ;)

Palimpsest Młody aktywista

0
31.05.2009 19:38    #4
Najlepiej zacznij od kursu podstawowego i pierwszych lekcji, Piotra Sebastiana.
@

Piotr Sebastian Młody aktywista

0
31.05.2009 20:36    #5
> Dawka - Nie słuchaj! Nie wszyscy muszą być taktykami. Ściągnij sobie jakąś sympatyczną taksę z sieci i masz problem z głowy. Po co się mordować, skoro to do rozrywki służy? :-) Pozdro.

Szemek Ekspert

0
31.05.2009 20:37    #6
[quote=Dawka]
Na wstępie chciałbym powiedzieć, że przeczytałem chyba wszystkie poradniki odnośnie Football Managera na tej stronie i nie tylko, niestety na niewiele się one zdały.
[/quote]

[quote=Seju]Zapraszam -> Szkoła taktyki ;)
[/quote]
[quote=hidalgo4]tak jak wyzje no szkola taktyki nic dodac nic ujac, wez kartke papieru i sobie spisz najwaznijesze rzeczy, ja osobiscie jestem do tego przekonany ze co na papierze to lepiej widac hehe[/quote]
[quote=lukasz19121984]Najlepiej zacznij od kursu podstawowego i pierwszych lekcji, Piotra Sebastiana.[/quote]

Dawka napisał że już przerobił wszystkie poradniki zamieszczone na cmrev, więc po co te "rady"? Miałem to samo w CM 01/02 czy jakoś tak, już nie pamiętam, wyrzucali mnie z Realu, Barcy, Man U czy Legii. Nie było znaczenia. Wtedy po kolejnej żałosnej próbie i pożegnaniu się z pracą- w połowie pierwszego sezonu- w jakiejś potędze, żądny sukcesów objąłem Man U który był na czele tabeli i miał duża przewagę nad konkurencją. Jakoś dowiozłem to do końca. Ciężko radzić komuś komu nie pomagają rady "najtęższych" umysłów cmrev.

Poza innymi rozgrywkami, lubię sobie od czasu do czasu pograć, właśnie Man Utd (zaczynam od niej każdego FM'a, odstawiam tego sejwa na czas innych gier i wracam do niego na dwa- trzy dni). Nie zmieniam taktyki w trakcie sezonu, nie dobieram jej pod konkretnych rywali. To bardzo przyjemna rozgrywka, bo drużyna praktycznie gra sama. Ja robię wielomilionowe transfery i cieszę się sukcesami.

Inaczej, jak totalnie nie idzie i czuję, że za bardzo kombinowałem z taktyką, wracam do standardowych ustawień. Wystawiam zawodników którzy są w najlepszej formie z dostępnych. Albo jeżeli wszyscy zawiedli wyciągam juniorów i szukam wśród nich.

Moja rada jeżeli nie idzie Ci w najniższych ligach- w słabszych klubach- daj sobie szansę na wyższym szczeblu, gdzie jest łatwiej. Gra ma sprawiać przyjemność.

[quote=Piotr Sebastian]> Dawka - Nie słuchaj! Nie wszyscy muszą być taktykami. Ściągnij sobie jakąś sympatyczną taksę z sieci i masz problem z głowy. Po co się mordować, skoro to do rozrywki służy? :-) Pozdro.[/quote]

Nie chcę się z Tobą kłócić (znowu zarzucisz mi Alzheimera ;)) ale z komputerem można wygrywać nawet standardowym 4-4-2 z lekko zmodyfikowanym ustawieniami drużynowymi. Ściąganie cudzych "skomplikowanych" taktyk nie zawsze jest gwarantem sukcesu. Najlepiej uczyć się na własnych błędach. Musisz tylko pamiętać, żeby dać sobie i drużynie trochę czasu i nie zmieniać taktyki jak szalony (to rada jaką Piotr kiedyś podzielił się z naszym wspólnym znajomym)

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 31.05.2009 o godz. 20:44

"To tylko Internet k*rwa."

Dawka Partyzant

0
31.05.2009 22:51    #7
@Piotr Sebastian
Ale jeśli ściągam taktykę z neta, to też muszę mieć zawodników, którzy będą się do niej nadawali, a jak wiadomo w słabszych klubach nie jest to takie łatwe. Póki co dopasowuję graczy wg zaleceń z Twej Szkółki taktyki. Jeśli będą efekty dam znać ;) Czekam z nieciepliwością na artykuł odnośnie podań i tego jak tworzyć taktykę, by jeden jej element nie wykluczał się z drugim, czyli najprostsze błędy ;) Mam nadzieję, że w wolnym czasie stworzysz coś w tym rodzaju :)

@szemek7
Z pewnością fajnie jest wygrywać, ale ja jakoś nie odczuwam jakiejś wyjątkowej satysfakcji wygrywając najlepszymi ;) Wolę powoli budować z małych/średnich klubów potęgę. Np. w Fifie się udaje, w FM'ie już niekoniecznie :)

goferzo Młody aktywista

0
31.05.2009 22:55    #8
Pamiętaj też żeby nie przesadzać z poleceniami taktycznymi, zwłaszcza w słabych klubach/ligach, łatwo o to, że Twoi gracze po prostu się gubią - zawsze zaczynaj od możliwie najmniej skomplikowanej taktyki, a potem z biegiem czasu rób jakieś niewielkie zmiany.

szfedo Przodownik pracy

0
01.06.2009 01:55    #9
[quote=goferzo]Pamiętaj też żeby nie przesadzać z poleceniami taktycznymi, zwłaszcza w słabych klubach/ligach, łatwo o to, że Twoi gracze po prostu się gubią - zawsze zaczynaj od możliwie najmniej skomplikowanej taktyki, a potem z biegiem czasu rób jakieś niewielkie zmiany.[/quote]

Skoro czytał Szkołę Taktyczną to powinien, a nawet bankowo o tym wie ;)

A co do umiejętności taktycznych, analizy przeciwnika i reszty tych utrudnień :P sam jestem ciota w tym względzie, podobno taksę ustala się pod drużynę, ale jeśli tak robię to grają jak ostatnie cioty więc wolę się trzymać ulubionych ram taktycznych. Jeśli Ci nie idzie, a nie chcesz prowadzić mocarzy i klikać wyłącznie kotnynuuj (chociaż nawet grająć Barcą czy MU bankowo przegrasz z jakimś Xerez czy Sheffield ;D) możesz zawsze wziąć jakiś spadkowy i powalczyć o utrzymanie, bądź środek tabeli. Obiecuję, że niekiedy to trudniejsze niż wprowadzenie jakiegoś zespołu do wyższej ligi ;) a poza tym mam nadzieję, że FMa 10 zmienią pod kątem trudności. Bo jeśli ja mam ślęczeć 20 min nad rozpracowywaniem Boltonu bo mam kłopoty nawet z ostatnim zespołem w tabeli to ja dziękuję. Wolę czasy CM 03/04 gdzie gra była grą i nikt nie przejmował się, że Messi czy Adu (fakt, że nastolatki wtedy) gra w Lechu i nie musiałem co pięć sekund przesuwać lekko w prawo czy lewo suwaczków żeby wygrać.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.