Taktyka, czyli jak w to się gra?

Dawka Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
31.05.2009, 17:57    Pytanie
Witam wszystkich,

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że przeczytałem chyba wszystkie poradniki odnośnie Football Managera na tej stronie i nie tylko, niestety na niewiele się one zdały.

Przechodzę do sedna, mianowicie nie wiem dlaczego, ale nie umiem grać w tę grę. O ile kiedyś, w poprzednie wersje szło mi dość dobrze, o tyle w FM 09 nie mogę nic ugrać. Zawsze chciałem klubem z najniższej ligi awansować np. do Premier League, jednak zazwyczaj zapał kończy się po pół sezonu, albo i szybciej. Fakt, na efekty trzeba poczekać, ale chyba FM nie polega na tym, by będąc faworytem przegrywać z ligowymi cieniasami.

Cały mój problem tkwi w taktyce, a raczej jej braku. Żeby nie skłamać taktykiem jestem fatalnym, a może i gorzej. Zawsze, gdy zabieram się za tworzenie swojej spędzam nad nią sporo czasu, a efekt jest taki jak zwykle - czyli moi piłkarze grają jak ostatnie patałachy. Staram się dostosowywać taktykę pod zawodników, ale też nie wychodzi. Może z uwagi na to, że niektórych rzeczy nie wiem - np. kiedy gra sie krótkimi, kiedy długimi podaniami, czy lepiej zastosować szybkie tempo, czy może rozciągnąć grę na całą szerokość boiska.

Kolejną sprawą, która mnie ciekawi jest to, czy wytrawni gracze, wygrywający trofea z sezonu na sezon zmieniają taktykę w trakcie sezonu, czy może mają różne jej wersje? Oczywiste jest, że piłkarze muszą się zgrać, a to wymaga czasu. Z drugiej strony, po kilku meczach komputer rozszyfrowuje naszą taktykę. Następne co mnie ciekawi, to jak gra się z różnymi rywalami. Konsekwentnie grać swoją taktyką, czy starać się neutralizować ataki rywala dostosowując formację "pod niego".

Nie wiem, czy znajdzie się osoba, której uda się nauczyć mnie choć po trochu grać w FM'a. Mam taką nadzieję ;)

Gorąco pozdrawiam i proszę o pomoc!

Kecaj1603 Młody aktywista

0
01.06.2009 13:50    #10
powiem ci tyle jeśli znacz się na piłce i oglądasz mecze to myśli racjonalnie tzn jeśli np masz wysokich i wolnych napastików to raczej nie graj piłek na dobieg tylko dosierodkowań od skrzydłowcy. nie próbuj też kombonować tylko podejdz do tego ze spokojem. Ja jak zaczełem grac w FM (wtedy jeszcze CM) to brałem silny klub typu real barcelona czy w naszej lidze wisła. Wtedy jest nieco łatwiej bo jesteś faworytem i masz piłarzy którzy mogą wygrac sami mecz wtedy też możesz się uszyć taktyki. Na początku nie oglądaj tylko najkrótszych skrótów meczów ale chociaż rozszeżone wtedy zobaczysz więcej. Ja kiedy wymyślam nową taktyke to pisze ją na kartce (nie wiem ale to mi pomaga). Pamętaj też że to tylko gra może i skomplikowana ale tylko gra

Guezmir Młody aktywista

0
01.06.2009 15:11    #11
Ustaw sobie najlepszą według Ciebie formację oraz skład. Tego później ruszać nie powinieneś, chyba, że musisz (kontuzje, wyjątkowo słaba forma) ale nawet wówczas rób jak najmniej zmian. Z całą resztą dostępnych opcji możesz kombinować. A propos nastawienia, musisz pamiętać o odległościach między formacjami ( Kurs podstawowy - podsumowanie).

PS: To tylko moje wnioski i obserwacje. W fm 2008 dobrze mi szło przy dużej rotacji formacji i składu. W fm 2009 już nie.
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

aberdeen Młody aktywista

0
01.06.2009 15:27    #12
Zauważyłem że w najnowszym FM-ie żeby wygrywać mecze trzeba:
1. Nie zmieniać zbyt często taktyki i składu
2. Dbać wysokie morale zespołu
3. Jeśli ktoś chce odejść do lepszego zespołu, pozbywać się takiego grajka, bo pociechy z niego już nie będzie
4. Za nic w świecie w przerwie meczu nie chwalić zawodników
5. Nie robić za dużych zmian kadrowych, bo jak piłkarze będą niezadowoleni z powodu braku harmonii w klubie to już dupa...

Takie moje luźne uwagi bez ładu i składu:)

Guezmir Młody aktywista

0
01.06.2009 15:47    #13
Masz rację aberdeen. Moje wnioski są podobne. Nie do końca zgodzę jednak z pkt 3 i 4. Czasem opłaca się pochwalić zawodników, z rzadka, ale jednak. Jeśli piłkarz jest niezadowolony, ale nie ma niskiego morale (to nie zawsze idzie ze sobą w parze) to jego postawa w meczach nie ulega zmianie - przerabiam to właśnie.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 01.06.2009 o godz. 16:32

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

szfedo Przodownik pracy

0
01.06.2009 19:04    #14
ja właśnie mam problem z motywacją. Jeśli wygrywam, to oczywiście chwalę janów. I potem oni chyba rozluźnieni i w II połowie nawet Sheffield Utd mnie mieli :P

maciekigood Młody aktywista

0
01.06.2009 19:38    #15
[quote=aberdeen]Zauważyłem że w najnowszym FM-ie żeby wygrywać mecze trzeba:
1. Nie zmieniać zbyt często taktyki i składu
2. Dbać wysokie morale zespołu
3. Jeśli ktoś chce odejść do lepszego zespołu, pozbywać się takiego grajka, bo pociechy z niego już nie będzie
4. Za nic w świecie w przerwie meczu nie chwalić zawodników
5. Nie robić za dużych zmian kadrowych, bo jak piłkarze będą niezadowoleni z powodu braku harmonii w klubie to już dupa...
[/quote]

Z tym 1. to się nie zgodzę. ;p Ja po rozegraniu kilku, maksymalnie kilkunastu meczów jedną taksą dostaję potem baty od każdego. Z resztą stwierdzeń się zgadzam w 100%, a z 4. to chyba w 200%. ;d

Dawka Partyzant

0
01.06.2009 22:28    #16
Muszę przyznać, że trzymanie się danej taktyki - która jest dość dobra daje po pewnym czasie wyniki. Znalazłem taktykę w internecie (stworzoną zresztą przez Piotra ;) i póki co po pięciu meczach mam 10 pkt. Nie jest to jakiś nadzwyczajny wynik, ale gram w ostatniej lidze angielskiej drużyną ze środka tabeli. Na razie piąte miejsce, wszystko idzie w miarę dobrze, tylko co jeśli po kilku meczach rywale rozgryzą moją taktykę? Będę musiał szukać nowej?

Pozdrawiam :)

szfedo Przodownik pracy

0
01.06.2009 22:45    #17
[quote=Dawka]Muszę przyznać, że trzymanie się danej taktyki - która jest dość dobra daje po pewnym czasie wyniki. Znalazłem taktykę w internecie (stworzoną zresztą przez Piotra ;) i póki co po pięciu meczach mam 10 pkt. Nie jest to jakiś nadzwyczajny wynik, ale gram w ostatniej lidze angielskiej drużyną ze środka tabeli. Na razie piąte miejsce, wszystko idzie w miarę dobrze, tylko co jeśli po kilku meczach rywale rozgryzą moją taktykę? Będę musiał szukać nowej?

Pozdrawiam :)[/quote]

Niekoniecznie szukać nowej ;) wystarczy odrobine pokombinować w ustawieniach indywidualnych i powinno być si ;P zmienianie taksy co 45 min to samoboj :P więc jak już to zmieniaj ustawienia indywidualne.

Henry14 Partyzant

0
01.06.2009 23:46    #18
Ja jeszcze do dzisiaj do 20.00 mówiłem, że nie potrafie grać w FM 09 i , że sie za niego nie wezme ...
po 3 minutach rozmowy z Piotrem Sebastianem już wiedział co jest ze mną nie tak.
A mianowicie???!!!!??!?!:
Spytał się-ile ogladałeś całych meczy nie tylko kluczowych sutyacji
ja- 0
Piotr- no widzisz i to jest two błąd
Podczas oglądania tak cos mu wypisywałem a on wtedy napisał:
-nie Oglądaj.... ZOBACZ!!!
zagrałem z 3-4 mecze ogladając całe i kombinując i jest wkońcu mam to czego chciałem ;p troche pomocy w szkole taktyki Piotra i prosze bardzo xD
Dawka może to właśnie jest rozwiązaniem na twoje problemy ;p
hihihii

Dawka Partyzant

0
02.06.2009 11:37    #19
Musze przyznać, że nie oglądałem żadnego meczu w całości. Tak więc najbliższe spotkanie zobaczę w wymiarze 90 minut i dokładnie przeanalizuję grę swoich piłkarzy, bo mimo tego, że wygrywam częściej, to czasami zdaje mi się, że moim graczom nie chce się grać. Wychodzą na boisko i przegrywają ze spisanym na straty rywalem. Czasami natomiast wygrywają będąc przed meczem stawianym w pozycji outsidera. Zobaczę co da się zrobić.

Dzięki za wszystkie rady!

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.