Taktyka, czyli jak w to się gra?

Dawka Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
31.05.2009, 17:57    Pytanie
Witam wszystkich,

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że przeczytałem chyba wszystkie poradniki odnośnie Football Managera na tej stronie i nie tylko, niestety na niewiele się one zdały.

Przechodzę do sedna, mianowicie nie wiem dlaczego, ale nie umiem grać w tę grę. O ile kiedyś, w poprzednie wersje szło mi dość dobrze, o tyle w FM 09 nie mogę nic ugrać. Zawsze chciałem klubem z najniższej ligi awansować np. do Premier League, jednak zazwyczaj zapał kończy się po pół sezonu, albo i szybciej. Fakt, na efekty trzeba poczekać, ale chyba FM nie polega na tym, by będąc faworytem przegrywać z ligowymi cieniasami.

Cały mój problem tkwi w taktyce, a raczej jej braku. Żeby nie skłamać taktykiem jestem fatalnym, a może i gorzej. Zawsze, gdy zabieram się za tworzenie swojej spędzam nad nią sporo czasu, a efekt jest taki jak zwykle - czyli moi piłkarze grają jak ostatnie patałachy. Staram się dostosowywać taktykę pod zawodników, ale też nie wychodzi. Może z uwagi na to, że niektórych rzeczy nie wiem - np. kiedy gra sie krótkimi, kiedy długimi podaniami, czy lepiej zastosować szybkie tempo, czy może rozciągnąć grę na całą szerokość boiska.

Kolejną sprawą, która mnie ciekawi jest to, czy wytrawni gracze, wygrywający trofea z sezonu na sezon zmieniają taktykę w trakcie sezonu, czy może mają różne jej wersje? Oczywiste jest, że piłkarze muszą się zgrać, a to wymaga czasu. Z drugiej strony, po kilku meczach komputer rozszyfrowuje naszą taktykę. Następne co mnie ciekawi, to jak gra się z różnymi rywalami. Konsekwentnie grać swoją taktyką, czy starać się neutralizować ataki rywala dostosowując formację "pod niego".

Nie wiem, czy znajdzie się osoba, której uda się nauczyć mnie choć po trochu grać w FM'a. Mam taką nadzieję ;)

Gorąco pozdrawiam i proszę o pomoc!

Henry14 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
02.06.2009 14:54    #20
moi grali bardzo [przecietnie w slabym styly az zagralem 3-4 mecze w calosci i wkoncu ich gra mi sie podoba jak i wyniki mi sie bardzo podobaja ;] troche opieralem sie w ustawieniu napastnikow o poradniki piotra sebastiana i z slabo grajacego Lisandro Lopeza zrobil sie zabuja ktory ma 9(5) meczy i 14 bramek a Adebayor zdobywa duzo asyst i doklada do tego bramki

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.