wpływ taktyki i rozpracowywania rywala na gre zespołu

krolik12345 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.08.2009, 17:35    Pytanie
witam
od bardzo dawna dręczy mnie pewien problem. Otóz nie tak dawno w ogóle nie angażowałem się w rozpracowywanie rywala, a piłkarzom dawałem takie polecenia taktyczne jakie są już w grze zapisane (no czyli stiliciowi daje ofensywny pomocnik, a evrze boczny obronca itd). no i osiągałem niezłe wyniki każdym klubem jaki objąłem. po prostu dbałem tylk o oto, aby przed meczem wybrac zawodników zdolnych do gry, mających dobre morale i kondycje. Tymczasem od pewnego czasu zacząłęm czytac różńego rodzaju poradniki zamieszczone na tej stronie (w szczególności Piotra Sebastiana).Pomyślałem sobie do razu, jak bardzo zaniedbywałem taktyke , rywala i inne do tej pory wydawające mi się błahe tajniki prowadzenie drużyny. Wziąłęm się od razu za graczy. każdemu dawałęm takie polecenia, aby wykorzystywał na maxa swoje umiejętności (np w aston villi na lewym skrzydle ustawilem younga, ustawiłem specjalnie dla niego np dośrodkowania z środka pola czy stzrały z daleka, bo to lubił, te strzały miał w ulubionych zagraniach). obserwowałem każdego przeciwnika bardzo wnikliwie, oceniałęm jego silne i słąbe strony. No i od czasu mojej metamorfozy zacząłem ... przegrywac. Mam tu na myśli nie tylko samo przegrywanie ale też bardzo brzydki styl gry (mając nawet świetnych zawodników z przodu, jak np Agbonlahor, Young, Carew, Barry). Powiecie, że jestem słaby? Może i marny ze mnie Benitez, ale uwielbiam futbol i naprawdę całkiem nieźle do tej pory szło mi w Managera. STąd rodzi się moje pytanie : czy w grze FM 09 ( i wczesniejszych wersjach) ta taktyka i wsyztsko z nią związane naprawde jest taka ważna, czy jest przereklamowana przez graczy, którzy chcą sztucznie zapewnic sobie bardziej realistyczną grę??

MagnificoManager Żołnierz frontu ideologicznego

0
04.08.2009 17:38    #1
Powiem tak: Żeby te wszystkie ustawienia dobrze działały, musisz je ustawić prawie idealnie, dlatego jeżeli ktoś tego nie umie, to niech tego nie robi. Jeżeli sam ustawiasz wszystkie opcje, suwaki itp. to mozesz całe ustawienie spieprzyć jednym złym ruchem.

chelmianinl Młody aktywista

0
04.08.2009 18:11    #2
kiedys kolega widzac jak ja gram dziwil sie, ze nie zwracam raczej uwagi na przeciwnika, nie rozpracowuje go taktycznie- jak to krolik napisal. on mi powiedzial, ze jak np. widzi ze jest deszczowa pogoda to ustawia zawodnikom przed meczem, zeby czesciej uderzali z dystansu- wiadomo, pilka moze dostac poslizgu. i tez mam takie wrazenie, ze gracze raczej przereklamowuja realizm tej gry. przez caly sezon gram praktycznie caly cas ta sama taktyka. moze czasem, kilka razy w sezonie zmienie minimalnie suwak. sezon trwa u mnie ok 15 godz. wiadomo, zdarzaja sie jakies porazki, ale uwazam to raczej za wpadki

krolik12345 Partyzant

0
04.08.2009 18:19    #3
[quote=MagnificoManager] Powiem tak: Żeby te wszystkie ustawienia dobrze działały, musisz je ustawić prawie idealnie, dlatego jeżeli ktoś tego nie umie, to niech tego nie robi. Jeżeli sam ustawiasz wszystkie opcje, suwaki itp. to mozesz całe ustawienie spieprzyć jednym złym ruchem.[/quote]

ale te suwaki piłkarzy nie różżnią się często od tych co są już automatycznie w grze. np ustawiłem Carewowi wysuniętego napastnika, a od siebie dodałem tylko strzały z dystansu i agresywny odbiór, bo jest gościu troche przepakowany i może spokojnie odebrac piłkę przeciwnikowi. i tak robię każdemu piłkarzowi, zmieniam suwaki tylko nieznacznie ... a jak według Was ma sięsprawa z ustawianiem tego jak mamy traktowac przeciwnika?( to okienko tuz przed meczem, z wymuszeniem nogi itd). jest to bardzo wazne, dosyc ważne czy niepotrzebne ??

LajnerBB Żołnierz frontu ideologicznego

0
04.08.2009 18:48    #4
Dla mnie te polecenia sa bardzo wazne
-skrzydlowi przeciwnika-pressing i wymus zagrania slabsza noga
-srodkowy pomocnik-mozg zespolu-scisle krycie, pressing i wymus zagranie slabsza noga..mozna tez ostrzej zagrac
-drugi SP-pressing
-co do napastnikow to zalezy jakiego typu jest grajek ale odziwo ostra gra daje bardzo dobre efekty choc zawsze jakis karny w sezonie moze sie przydarzyc....osobiscie nie uzywam natomiast scislego krycia bo robi sie wyrwa w polu karnym

czesto tak gram i z rezultatow jestem bardzo zadowolony..te wskazowki sa pod ustawienie przeciwnika 4-4-2.....do tego stosuje manewr typu moi skrzydlowi kryja bocznych obroncow przeciwnika a moi skrajni obroncy skrzydlowych przeciwnika....natomiast tutaj nalezy byc czujnym co do zmiany taktyki przeciwnika bo jezeli z 4-4-2 zmieni na 4-3-3 to te polecenia biora w leb........to tylko taki ogolny zarys....osobiscie radzilbym tez patrzyc u rywali na atrybut "strzaly z dystansu" bo grajac Braga przez 2sezony miazdzyl mnie Hulk z Porto-praktycznie w kazdym meczu strzelal mi bramke-najczesciej z dystansu (mial go na poziomie 18) ale na niego sposobem okazala sie ostra gra

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 04.08.2009 o godz. 18:55

krolik12345 Partyzant

0
04.08.2009 18:53    #5
a do obrońców przeciwnika dajesz cos?

0
04.08.2009 18:58    #6
patrze na koncentracje i troche na opanowanie...jezeli maja slabszych SO to daje "ostra gra" lub wymus zagranie slabsza noga.....co do bocznych obroncow to napisalem powyzej......prawda jest taka ze na kazdego rywala jest wiele sposobow...to ze ja tak gram nie znaczy ze nie wymyslisz czegos lepszego i skuteczniejszego...a wiec powodzenia;-)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.08.2009 o godz. 18:59

krolik12345 Partyzant

0
04.08.2009 19:04    #7
jasne, jasne. nie lubię powielac czyichś pomysłów, jedynie prosze o poradę. jesczze 1 pytanko do Ciebie mam : obserwujesz każdego przeciwnika Bóg wie ile czasu, przeglądasz profil każdego jego zawodnika, zaglądasz do statystyk z jego poprzedniego meczu, czy po prostu chwile patrzysz na jego skład, najmocniejsze punkty? bo to mnie bardzo ciekawi. To pytanie dla wszytskich, nie tylko dla lajnera :)

przemkoo Ekspert

Grupa: Ekspert
0
04.08.2009 19:09    #8
Ja dogłebnie analizuje punkty przeciwnika tylko wtedy kiedy mam do czynienia z teorytycznie lepszym od siebie. A normalnie w lidze to patrzę na pogodę, kondychę, morale. Zazwyczaj wygrywam, każda porażka albo remis wynika z nadspodziewanie dobrej gry przeciwnika.

0
04.08.2009 19:20    #9
Jezeli gram z silniejszym od siebie to analiza troszke trwa ...trzeba ich poukladac, wydac odpowiednie polecenia oraz zmotywowac-....jezeli ze slabszym lub na swoim poziomie to patrze tylko na taktyke i na atrybuty napastnikow-czy wysunac linie obrony czy nie- oraz na ich srodkowych pomocnikow plus polecenia o ktorych pisalem w 1.poscie.....tak to wyglada u mnie.....to tylko gra i na ogol wystarczy...z doswiadczenia wiem ze bardzo wazna jest wlasna taktyka i jej poswiecam duzo czasu

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 04.08.2009 o godz. 19:30

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution