wpływ taktyki i rozpracowywania rywala na gre zespołu

krolik12345 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.08.2009, 17:35    Pytanie
witam
od bardzo dawna dręczy mnie pewien problem. Otóz nie tak dawno w ogóle nie angażowałem się w rozpracowywanie rywala, a piłkarzom dawałem takie polecenia taktyczne jakie są już w grze zapisane (no czyli stiliciowi daje ofensywny pomocnik, a evrze boczny obronca itd). no i osiągałem niezłe wyniki każdym klubem jaki objąłem. po prostu dbałem tylk o oto, aby przed meczem wybrac zawodników zdolnych do gry, mających dobre morale i kondycje. Tymczasem od pewnego czasu zacząłęm czytac różńego rodzaju poradniki zamieszczone na tej stronie (w szczególności Piotra Sebastiana).Pomyślałem sobie do razu, jak bardzo zaniedbywałem taktyke , rywala i inne do tej pory wydawające mi się błahe tajniki prowadzenie drużyny. Wziąłęm się od razu za graczy. każdemu dawałęm takie polecenia, aby wykorzystywał na maxa swoje umiejętności (np w aston villi na lewym skrzydle ustawilem younga, ustawiłem specjalnie dla niego np dośrodkowania z środka pola czy stzrały z daleka, bo to lubił, te strzały miał w ulubionych zagraniach). obserwowałem każdego przeciwnika bardzo wnikliwie, oceniałęm jego silne i słąbe strony. No i od czasu mojej metamorfozy zacząłem ... przegrywac. Mam tu na myśli nie tylko samo przegrywanie ale też bardzo brzydki styl gry (mając nawet świetnych zawodników z przodu, jak np Agbonlahor, Young, Carew, Barry). Powiecie, że jestem słaby? Może i marny ze mnie Benitez, ale uwielbiam futbol i naprawdę całkiem nieźle do tej pory szło mi w Managera. STąd rodzi się moje pytanie : czy w grze FM 09 ( i wczesniejszych wersjach) ta taktyka i wsyztsko z nią związane naprawde jest taka ważna, czy jest przereklamowana przez graczy, którzy chcą sztucznie zapewnic sobie bardziej realistyczną grę??

Kash Przodownik pracy

0
04.08.2009 19:23    #10
Jeśli chodzi o mnie to ja już dawno odkryłem, że im więcej się miesza w taktyce, tym gorzej to wychodzi :) Dlatego polecam proste rozwiązania, bo silnik meczowy wcale taki mądry nie jest.

krolik12345 Partyzant

0
04.08.2009 19:51    #11
a mogę wiedziec, jakimi klubami gracie? (chodzi mi głównie o ligę)

Guezmir Młody aktywista

0
04.08.2009 19:58    #12
Ja ustawiam zawodnikom wszystko pod kątem ich umiejętności. Ale warto dodatkowo zwrócić uwagę na takie sprawy jak szerokość, szybkość gry i rodzaj podań. Wspólna gra sieciowa z Piotrem otworzyła mi oczy na parę spraw, z których część jeszcze nie ukazała się w szkole taktyki (czy się ukażą?).

-> Lepiej grać szerzej niż przeciwnik gdy mamy inicjatywę w ofensywie, a ciaśniej, gdy rywal na nas siedzi.

-> Szybkie tempo pasuje do podań długich i bezpośrednich, chyba, ze posiadamy zawodników o wysokich umiejętnościach technicznych i mentalnych odpowiadających za kreowanie gry (kreatywność, czytanie gry, decyzje, współpraca) - wówczas można z sukcesami grać krótko i szybko Jeśli jeden z naszych zawodników psuje akcje, dobrze jest mu ustawić krótsze podania, ALE(!) szybkie tempo może wówczas spowodować, że nadal nie będzie sobie radzić. Tu trzeba znaleźć kompromis.

-> Przy zgranej obronie dobrze jest wysunąć linie obrony i grać na spalone, gdy przeciwnik na nas siedzi (zwłaszcza gdy przechodzi na grę 4 napastnikami)

-> Gdy nasz ofensywny pomocnik, lub napastnik traci dużo piłek w wyniku odbioru rywala, najlepiej ustawić mu rzadkie rajdy, a nawet krótsze podania. Jeśli nasi skrzydłowi mają problem z przedarciem się bokami, warto zwiększyć szerokość gry, a gdy to nic nie da to zmniejszyć rajdy i nakazać im dogrywać "z pola".

-> Gdy przeciwnik ma zagęszczony środek pola, często skuteczniej się przedrzeć pod jego bramkę, ustawiając grę skrzydłami.

PS: Może coś robię źle, ale stosując te zasady, mam bardzo dobre wyniki. Chociaż prawdę mówiąc, gdy w drużynie jest zła atmosfera, wszystko szlag trafia ;)

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 04.08.2009 o godz. 20:03

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

LajnerBB Żołnierz frontu ideologicznego

0
04.08.2009 19:59    #13
ja gram na 4-ry kariery...Brazylia 3.liga, Portugalia i przede wszystkim angielska Conference oraz Polska-Wisla Krakow...w dwoch ostatnich spedzam zdecydowanie najwiecej czasu

EDIT Guezmir towarzyszu:-) doceniam prace Piotra bo jest bardzo czasochlonna i zmudna ale wiesz ze nigdy nie przeczytalem calej jego pracy??:-) kilka razy z ciekawosci zerklem na lekcje o tempie itp i tyle bo Piotr po prostu testuje rozwiazania i daje wyniki (przynajmniej dwie czy trzy lekcje ktore czytalem tak wygladaly tak ze nie oceniam calosci)...osobiscie wole na wlasnej skorze to przezyc.....wkoncu kazdy gra jak lubi;-)..choc tak jak napisalem-Piotrek odwala kawal dobrej roboty dla wiekszosci uzytkownikow tej strony

// Edytowano 5 razy, ostatni raz 04.08.2009 o godz. 20:33

chelmianinl Młody aktywista

0
04.08.2009 20:28    #14
te suwaki przed meczami, zeby pilkarze wymuszali gre slabsza noga u przeciwnikow to dla mnie jakas paranoja. gdy bawie sie w to, z reguly przeciwko najlepszym druzynom, to przegrywam 95% meczow. zadko kiedy uda mi sie wywalczyc remis, nie mowiac juz o zwyciestwie. a gdy w ogole sie tego nie dotykam to zauwazylem, ze przegrywam co 3, 4 mecz

Guezmir Młody aktywista

0
04.08.2009 20:59    #15
lajner -> ja podałem jedynie kilka przykładów, o których może niektórzy z Was nie wiedzieli, a mi osobiście bardzo ta wiedza pomogła. Zaznaczyłem, że piszę o radach Piotra S. z czasów wspólnej gry, a dodatkowym argumentem jest to, że sam doświadczyłem tego jak bardzo są wartościowe. Oczywiście warto też samemu kombinować :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.08.2009 o godz. 21:01

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

zolw_ik Partyzant

0
05.08.2009 11:37    #16
Domyślne ustawienie jest dość zbalansowane i działa często dobrze. Żeby zrobić lepszą taktykę trzeba się namęczyć, poza tym zanim gracze się przyzwyczają mija trochę czasu (po 2 sezonach mają dopiero świetne zrozumienie na boisku). Mi znalezienie dobrej taktyki w każdym fmie zajmuje wiele sezonów kombinowania z różnymi klubami. Często wymyślona taktyka, która wydaje mi się idealna, daje marne wyniki. Warto kombinować, odbiegać od schematów i traktować tezy z poradników jako wskazówki, a nie prawdę objawioną.

Rad717 Żołnierz frontu ideologicznego

0
06.08.2009 09:41    #17
Z tą słabszą nogą to realizm może być nawet zbyt duży.
No bo wyobraźcie sobie zawodnika, który na, powiedzmy, 10 min. przed meczem ma zapamiętać, która noga jest słabsza u 10 przeciwników :) Ja ustawiam tę opcję tylko pod najlepszych ofensywnych graczy przeciwnika, gdy druga noga jest wyraźnie słabsza i/lub gdy ma "unika gry słabszą nogą" (np. Giggs gdy jeszcze był szybki).
Moim zdaniem też trzeba patrzeć nie tylko na to, co lubi zawodnik ale też na jego pozycję taktykę zespołu itd. Załóżmy, że grasz 4-4-2 i dwaj środkowi obrońcy lubią często wychodzić do przodu (takie dwa Lucio z Bayernu :) ). W takim razie ustawisz im obu te rajdy na maksa? No jasne, że nie. Tak samo dośrodkowania ze środka pola nie są aż tak skuteczne jak tez boków boiska.

Guezmir Młody aktywista

0
06.08.2009 12:20    #18
Profesjonalny piłkarz musi wiedzieć, która noga bezpośredniego rywala jest słabsza/lepsza. Różnica jest taka, że w w realnej piłce, piłkarze przyswajają tą wiedzę dzień-dwa przed meczem, a w grze w dniu meczu (10 min?). Ale to przecież tylko gra - nie można myśleć w ten sposób, że piłkarz nie ma czasu, by wbić sobie do głowy, kto grę jaką nogą preferuje. To tylko funkcja w grze - twórcy zaprogramowali ją w ten sposób, żeby było wygodnie.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution