Football Manager 2008 is running dangerously low on memory. Please quit and free up some memory.

jackash89 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
09.10.2009, 12:28    Pytanie
Witam,
Mam problem odnośny FM'a 2008. Gdy chcę włączyć grę to pojawia się okienko "Football Manager 2008 is running dangerously low on memory. Please quit and free up some memory." Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Zaznaczam że posiadam procesor Intel Core 2 Duo (2x 2,20), pamięć RAM to 4 GB, pamięć wirtualna ustawiona na 4000 MB, system operacyjny Windows Vista.
Z góry dziękuję za pomoc.

szfedo Przodownik pracy

0
09.10.2009 12:51    #1
Wydaje mi się, że za mało ramu, no ale 4 giga to powinno starczyć na odpalenie dwóch Fmów 08. Więc dziwne. A sprawdzałeś task managerem ile masz wolnego ramu? Może coś ci mocno podżera i dlatego taka informacja

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
09.10.2009 13:06    #2
Na pierwszy rzut oka wskazywało by to na niewystarczającą ilości pamięci ram (choć to bardzo dziwne).
Niby 4GB powinno wystarczyć ale pamiętaj, że Vista też "swoje" bierze tzn absorbuje.
Przyczyną może być także fakt, że w karierze umieściłeś zbyt dużą liczbę grywalnych lig i ewentualnie zaznaczyłeś zbyt dużo (jak na możliwości twojego komputera) dostępnych piłkarzy z danych krajów i ilość sezonów które masz już "za sobą" też ma pewien wpływ. (im więcej sezonów-tym wolniej może FM chodzić)

Przyczyną może być też fakt że w trakcie rozgrywki "minimalizujesz" FM'a przechodząc do Windowsa w tobie tylko znanych celach ;) a takie coś dodatkowo obciąża komputer. Kolejnym powodem dlaczego wyskakuje ci taki komunikat (mi też na laptopie kiedyś wyskakiwało coś takiego) może być fakt iż w trakcie grania w FM'a masz "w tle" uruchomionych zbyt dużo programów które niepotrzebnie przeciążają kompa (winampy, gg i wszelkiego rodzaju programiki które masz uruchomione a nie są one potrzebne do rozgrywki w FM)

Edit. Nie doczytałem że masz kłopoty z samym uruchomieniem gry.
W takim przypadku ZANIM uruchomisz grę-zrestartuj komputer a PRZED uruchomieniem gry pozamykaj wszelkie programiki które nie są potrzebne (jak pisałem winampy itp). Powinno pomóc. Ewentualnie przeprowadź defragmentację dysków i sprawdź czy na dysku C jest wystarczająca ilość wolnego miejsca (a pliczek pagefile.sys odpowiadający za "wirtualną pamięc" to najlepiej tworzyć na osobnej partycji. Ja na moim HDD stworzyłem sobie specjalną kilku-Gigową partycję na której trzymam TYLKO ten pliczek)
Jeśli grę masz zainstalowaną na innej partycji niż "C" to sprawdź czy na tej partycji na której masz grę też jest wystarczająca ilość wolnego miejsca na dysku.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 09.10.2009 o godz. 13:15

jackash89 Partyzant

0
09.10.2009 13:07    #3
Wolnego RAMu mam trochę ponad 3,5 GB ... :/

Palimpsest Młody aktywista

0
09.10.2009 13:11    #4
4 GB to za mało? Hmm..no chyba jedynie jeśli zaznaczył wszystkie dostępne ligi.
@

jackash89 Partyzant

0
09.10.2009 13:22    #5
Tylko że problem występuje w trakcie naciśnięcia na ikonkę nowa gra podczas wczytywania bazy danych, podczas gdy wyłączone są wszystkie programy mogące spowalniać pracę komputera. Zaznaczam również iż nie miałem takiego problemu na komputerze o procesorze 2,1 i pamięci RAM 756 MB.

Edit. Aktualnie posiadam 111 GB wolnego miejsca na dysku C.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 09.10.2009 o godz. 13:30

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
09.10.2009 14:48    #6
Hmmm Ciekawe...
A czy na tym komputerze na którym grasz (tzn próbujesz grać obecnie) wcześniej zdarzało ci się coś podobnego?
Jeśli nie to może zainstalowałeś coś w Windowsie co tak zżera pamięć? (nie wiem...jakąś nakładkę czy jakieś dodatki)
Jeśli tak, to spróbuj może "przywracanie systemu" np z okresu w którym pamiętasz, że FM chodził ostatnio prawidłowo (jeśli tak było)

Napisz więcej szczegółów tzn ile lig grywalnych zaznaczasz na początku rozgrywki i ile dostępnych piłkarzy z danych krajów wybierasz i czy masz łatkę 8.0.2 i na jakiej bazie danych zaczynasz rozgrywkę? [na oryginalnej czy może na jakiejś zrobionej przez jakiegoś użytkownika z uaktualnieniami transferów itd.]

Spróbuj np (jeśli masz taką możliwość) udać się do jakiegoś kolegi (który ma FM2008) i "rozpocznij" u niego karierę tzn wybierz ligi i kraje które chcesz grać a jak się gra wczyta to zrób save i spróbuj go odpalić na swoim kompie.

A czy zdarzają ci się jakieś problemy z pamięcią w innych grach??

Jeśli wszystkie opisane przeze mnie powyżej metody zawiodą-spróbuj zrobić re-install gry. Chociaż wydaje mi się to mało prawdopodobne to możliwe że któryś z plików FM'a został w jakiś sposób uszkodzony i może dlatego FM się pluje o małą ilość pamięci mimo że nie powinien bo FM 2008 powinien działać nawet na 1GB RAM że o 4 już nie wspomnę.
Związek między uszkodzeniem jakichś plików a wyskakiwaniem błędu o małej ilości pamięci wydaje mi się mało prawdopodobny żeby nie powiedzieć (a raczej napisać) niedorzeczny ale w twojej sytuacji lepiej zrobić "cokolwiek" niż nic :)

PS. Defragmentowałeś partycje?? Może po uporządkowaniu klastrów ten twój błąd zniknie?

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.