kiepskie morale zawodnikow - co robic

haszysz Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
21.11.2009, 19:42    Pytanie
widze ze tu nawet po przegranym meczu trzeba chwalic zespol ze zagrali cudownie, szybko sie obrazaja i forma staje sie beznadziejna, odpoczynek tygodniowy nic nie daje , co robic w takiej sytuacji

ElHarnas Młody aktywista

0
21.11.2009 19:47    #1
A jaki wpływ na morale miałby mieć odpoczynek od treningów czy gry? A co do chwalenia. Oczywistym jest, że jak się chwali i wszyscy są zadowoleni, to gra też jest lepsza. Nawet jeśli czasem mecz nie wyjdzie. Nie można wszystkich trzymać krótko za mordę i za słabszy mecz ganić

McMoney Młody aktywista

0
21.11.2009 19:47    #2
moze dajesz im opcje "oczekuje wygranej" w meczu ktory jest trudny do wygrania. Ja np mimo ze przegraja a widze ze maja noty po 7.2 daje im "ambitna walka" lub cos w tym stylu ;)
Glory, Glory MAN UNITED !!

haszysz Partyzant

0
21.11.2009 19:57    #3
no tak, thx, ale co robic jak niske morale utrzymuja sie dluzszy okres...

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
21.11.2009 20:10    #4
Wtedy najlepszym wyjściem jest rozegranie 2-3 sparingów (jeśli masz dłuższą przerwę w lidze między poszczególnymi kolejkami) z twoją drużyną juniorów lub rezerw. Kilka wysokich zwycięstw (np 5:0 lub coś w tym stylu) na pewno podniesie morale bo gracze w Fm'ie (z jakiejkolwiek drużyny) "nie odróżniają" z kim wygrali tzn jeśli wygrasz 5:0 z Realem to twoi piłkarze będą po meczu tak samo zadowoleni jak wtedy gdy...wygrają 5:0 z jakimś 3 ligowym polskim klubem.
U mnie w moim Belgrano (i w poprzednich FM'ach też) ten manewr zawsze się sprawdzał :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 21.11.2009 o godz. 20:21

Użytkownik uznał post za pomocny

Wilimowski Partyzant

0
22.11.2009 13:39    #5
ja zas kiedy sytuacja wymyka sie mi spod kontroli powierzam rozmowy motywacyjne mojemu asystentowi który ma wysoki skill motywacyjny a takze sugeruję się podpowiedziami współpracowników którzy wskazują na cotygodniowym spotkaniu zawsze jakies nazwiska które nalezy pochwalic,do tego mozna jeszcze dodać jakiś sparing jak kolega wyzej napisał

qstosh Przodownik pracy

0
22.11.2009 14:40    #6
[quote=Wilimowski]ja zas kiedy sytuacja wymyka sie mi spod kontroli powierzam rozmowy motywacyjne mojemu asystentowi który ma wysoki skill motywacyjny a takze sugeruję się podpowiedziami współpracowników którzy wskazują na cotygodniowym spotkaniu zawsze jakies nazwiska które nalezy pochwalic,do tego mozna jeszcze dodać jakiś sparing jak kolega wyzej napisał[/quote]
A masz FM2010? Bo ja w nim zauważyłem pewną różnicę w stosunku do poprzedniej wersji. Otóż by sprawdzić mojego nowo kupionego asystenta wyznaczyłem kilka meczy sparingowych mojej drużyny (w okresie przygotowawczym) i poszedłem na urlop (na te kilka meczy) a po powrocie....doznałem szoku i obiecałem sobie że:
1. Już nie będę chodził na urlop w terminie w którym moja drużyna ma rozegrać jakikolwiek mecz.
2. Odsuwam mojego asystenta od funkcji organizowania oraz prowadzenia sparingów.
Zapytacie czemu? Otóż okazało się że po powrocie z urlopu zastałem...drużynę której morale pozostawiało wiele do życzenia (niemalże wszyscy mieli niskie). Okazało się że mój ("mądry inaczej";) asystent kompletnie zawali sprawę "rozmów motywacyjnych" i w KAŻDYM meczu...nic nie mówił do piłkarzy (nawet po zwycięstwie 5:0). Oczywiście piłkarze byli oburzeni i uznali że "zbyt surowo oceniam drużynę" a to dla tego że nawet po wysokim zwycięstwie nie zostali nawet pochwaleni.
Możliwe że jest gdzieś w FM'ie opcja (którą przeoczyłem) po zaznaczeniu której asystent motywuje odpowiednio piłkarzy.
Zaznaczam też że wina nie leży po niskim atrybucie determinacji asystenta ponieważ wynosi on 14 (a jak na drugą ligę argentyńską to naprawdę nie jest źle)
Podejrzewam że twórcy gry specjalnie wprowadzili to "milczenie" asystenta podczas urlopu managera by uniknąć sytuacji że manager przez większość część roku jest na urlopie :)
Wydaje mi się że to "milczenie" asystenta działa tylko w czasie gdy manager jest na urlopie ponieważ asystent (któremu przydzieliłem prowadzenie drużyny juniorów) prowadzi normalnie rozmowy motywacyjne przed/w trakcie/i po meczu juniorów (tzn drużyny U-20 którą jak już wspomniałem zleciłem mu "prowadzić";)
Bo juniorzy jakoś się nie skarżą na niewłaściwe traktowanie.

Wilimowski Partyzant

0
22.11.2009 14:54    #7
oczywiście że mam FM2010,z tym że ja nie mam zaznaczonego asystenta w opcjach do rozmów motywacyjnych,ani tez organizowania sparingów,prowadzi mi tylko mecze towarzyskie.Ja mianowicie przed każdym meczem używam asystenta klikając na opcję w rozmowach motywacyjnych "popros asystenta",przed meczem zawsze cos do nich mówi ale zdarza się ze w przerwie milczy lub po meczu kiedy naprzykład wygram na wyjezdzie to on daje "brak" wtedy ja delikatnie ingeruja i zmieniam to na naprzykład "dobra robota",sprawdza się mi to w 100 procentach,co do pochwał indywidualnych zawodników tak jak mówię zwołuje zebranie ze sztabem szkoleniowym i oni zawsze wskazuja mi 4,5,6 zawodników którym należałoby dac pochwałę,wtedy tez to robie albo bezpośrednio klikając "pochwal" lub tez wchodzę na interakcję z piłkarzem,oczywiście czasem jakiemus odpuszczam pochwałe kiedy w moim przekonaniu on na nia nie zasługuje

qstosh Przodownik pracy

0
22.11.2009 15:24    #8
Jest jeszcze jedna metoda podniesienia morale zawodnikowi. Co prawda nie zawsze się ona sprawdza ale warto spróbować...

Otóż sprawdzasz który zawodnik ma obniżone morale (np zawodnik X grający na pozycji OL) i szukasz w juniorach jakiegoś zawodnika o tej samej pozycji (zawodnik Y również grający na pozycji OL) i w interakcji z zawodnikiem (Y) sugerujesz mu by uczył się/współpracował na treningach z zawodnikiem X.
Zwykle zdarza się że po przydzieleniu zawodnikowi X (temu nie zadowolonemu) kogoś do opieki (czyli zawodnika Y) i po zaakceptowaniu przez obydwu graczy "współpracy" między nimi u zawodnika X pojawia się opis (czasem częściej a czasem rzadziej-powody są różne) "zadowolony że opiekuje się kolegą z drużyny" i oczywiście ma to odzwierciedlenie w morale graczy (tak X jak i Y).

Pamiętaj jednak że czasem to działa odwrotnie tzn po przydzieleniu piłkarzowi X juniora Y może się zdarzyć (np po kilku tygodniach) że oni się "pokłócą" (sprzeczność charakterów) i tak jakby zerwą współpracę i u piłkarza X pojawi się wtedy opis "niezadowolony w skutek konfliktu z kolegą z drużyny".

Wilimowski Partyzant

0
22.11.2009 15:33    #9
no to już jest większe ryzyko,ale mozna i tak spróbować...ja jednak korzystam z moich sprawdzonych metod i jak na razie nie narzekam

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.