Liczenie CA

Sledziu Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
21.11.2009, 20:22    Pytanie
Od dawna nurtuje mnie pytanie, jak policzyć CA. Policzyć, nie sprawdzić, więc na wstępie proszę sobie darować porady w stylu: "Sprawdź w Genie/FMM/Edytorze". Policzyć, bo czasem sam chciałbym zmienić statystyki, a nawet stworzyć zawodnika od podstaw, a każdemu dawać CA 200 - bezsens.

W tym oto temacie: http://www.cmrev(...)bi_.html napisane zostało, iż do CA liczone są tylko atrybuty techniczne. I tej koncepcji trzymałem się, sprawdzając kilku zawodników.

1) C. Ronaldo - na początku gry CA 190, kiedy policzyłem sumę atrybutów technicznych (w oparciu o Genie), wyszło: 190! Po sezonie gry: CA 193, suma: 193! Wydaje się, że wszystko jasne. Otóż nie.
2) Messi. Tu już mniej kolorowo. CA 190, suma atrybutów 189. Powiecie, że to lewie jedno oczko. Ale gdzie to oczko się gubi? Po sezonie gry jest jeszcze gorzej: CA podskoczyło do 193, ale suma wciąż taka sama - 189.
3) Berbatov - coraz większa różnica. CA: 170, suma 164. Po sezonie gry CA podskoczyło - 171, suma atrybutów taka sama.
Po tych 3 przykładach można stwierdzić, że CA to po prostu suma atrybutów technicznych, plus minus 3 - i te plus minus trzeba strzelać. Ale. Dwójka newgenów, wygenerowanych po sezonie gry.
1) Coudert, dla porządku: http://img69(...)bert.jpg
CA póki co skromne: 117. Ale, wystarczy spojrzeć na galaktyczne atrybuty. Po zsumowaniu ich mamy - uwaga - 199! Skąd taka różnica? I rodzi się też następne pytanie - jeśli choć dwa atrybuty wzrosną, co jest nieuniknione patrząc na wiek Couderta, dostaniemy sumę przekraczającą liczbę 200, co całkowicie psuje wnioski wyciągnięte z obserwacji powyższej trójki.
2) Drugi przykład - Vogel: http://img5.(...)aaaa.jpg
CA ciut niższe od Couderta - 115, suma zaś - 191. Przynajmniej zachowuje się stosunek, że im niższe CA, tym niższa suma atrybutów technicznych.

Po zbadaniu 5 piłkarzy dalej jestem w kropce. Czy ktoś wie, jak liczyć CA, skąd bierze się ta magiczna liczba? Liczę, że ktoś chociaż trochę wspomoże lub wyciągnie ciekawe wnioski.

Pozdrawiam.

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
21.11.2009 20:54    #1
Co za debil napisał, że to suma atrybutów technicznych? Musisz każdy atrybut pomnożyć przez specjalny przelicznik różny dla każdej pozycji. Niestety nie mam czasu ani chyba prawa do udostępniania tych przeliczników. Po co Ci to tak dokładnie sprawdzać?
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Sledziu Partyzant

Grupa: Użytkownik
0
21.11.2009 21:22    #2
Debilem właśnie nazwałeś instrukcję. Whatever.
Pisałem już - np. przy tworzeniu zawodników. Tudzież zmianie atrybutów, bo czasem te, które tworzy SI najzwyczajniej mnie denerwują.

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
21.11.2009 21:56    #3
No to instrukcja kłamie.

Ale przecież możesz stworzyć zawodnika i mu ustawić CA i najważniejsze atrybuty, bo ustawianie wszystkiego i tak jest bez sensu, a w całym rozrachunku te kilka pkt tego czy innego atrybuty nie robi dużej różnicy, bo i tak nawet jakbyś wszystko ustawił to zawodnik się rozwija i atrybuty się zmieniają.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.