Drużyny preferują pewnych rywali?

ElHarnas Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
22.11.2009, 13:31    Pytanie
Prowadząc Utrecht w pierwszym sezonie pokonałem u siebie PSV 4:0.
Za chwilę włączyłem nową grę i na wyjeździe przegrałem PSV z Utrechtem 5:3
Czy to znaczy, że obojętnie kto prowadzi jakąkolwiek z drużyn wynik jest przesądzony?
Grając Utrechtem byłem na 3 miejscu, a PSV na 14. W odwrotnej sytuacji PSV było 1, a Utrecht 15.l

Wilimowski Partyzant

0
22.11.2009 13:35    #1
Na wynik meczu składa się wiele czynników takich jak choćby pogoda,morale zawodników,ich aktualna forma,rozmowa motywacyjna,przypadki meczowe czyli kartki kontuzje itp,zmiany jakich dokonuja menedżerowie no i oczywisci szczęscie ;)

ElHarnas Młody aktywista

0
22.11.2009 13:44    #2
[quote=Wilimowski]Na wynik meczu składa się wiele czynników takich jak choćby pogoda,morale zawodników,ich aktualna forma,rozmowa motywacyjna,przypadki meczowe czyli kartki kontuzje itp,zmiany jakich dokonuja menedżerowie no i oczywisci szczęscie ;)[/quote]
Rozumiem to co piszesz, ale jak widzisz przytoczone przeze mnie pozycje obu zespołów, to można dojść do wniosku, że coś jest nie tak. Utrechtem grałem ponad przeciętność i wygrałem bez problemu. PSV grałem zgodnie z oczekiwaniami i tak samo zachowywał się Utrecht będąc nisko. I co? Dużo bramek i porażki faworyta

Wilimowski Partyzant

0
22.11.2009 13:47    #3
być moze na konferencji zostało powiedziane cos co spowodowało ze zapewnie podchodzili do meczu,ja w Manchesterze City w miare łatwo radzę sobie z Wielka Czwórką a zdarzają się mi wtopy z West Bromwich czy też Hull City

ElHarnas Młody aktywista

0
22.11.2009 13:52    #4
[quote=Wilimowski]być moze na konferencji zostało powiedziane cos co spowodowało ze zapewnie podchodzili do meczu,ja w Manchesterze City w miare łatwo radzę sobie z Wielka Czwórką a zdarzają się mi wtopy z West Bromwich czy też Hull City[/quote]
Chyba kolejny raz się nie rozumiemy. Chodzi o to, że nieważne czy prowadzi się Utrecht czy PSV, to Utrecht niezależnie od prezentowanej formy, dość gładko wygrywa z PSV. Może to zbyt odważna teza, bo tylko dwa spotkania zostały porównane, ale tak mi się przytrafiło i ciekawi mnie czy zdarzają się takie historie częściej.

Wilimowski Partyzant

0
22.11.2009 14:05    #5
rozumiem,i dla mnie jedyna tezą jest to ze nalezy znalezc na Utrecht jakies inne ustawienie taktyczne,nie wiem,nie grałem ligą holenderską,swego czasu w FM2009 miałe zblizony przypadek ze kiedy prowadziłem Legię zawsze miałem kłopoty z Chorzowskim Ruchem,natomiast kiedy starałem się przywrócić lata swietności Chorzowianom to z utęsknieniem czekałem na mecze z Legią bo rywal ten jakos nie sprawiał mi kłopotów,mysle ze to podobna sytuacja do tej która ty przedstawiasz

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
22.11.2009 14:23    #6
A wziąłeś pod uwagę preferencje taktyczne konkretnych drużyn?
W FM każda drużyna ma "ukryte preferencje taktyczne" (o ile dobrze pamiętam to można to sprawdzić w dołączonym do gry edytorze) tzn tzw "ulubioną" taktykę np jedna drużyna "preferuje" grę 4-4-2 a ina 3-4-3 czy np 5-4-1.
Te właśnie preferencje w jakimś tam stopniu na pewno rzutują na grę i wyniki.

Oprócz tych taktyk każda drużyna ma też odpowiednie (wysokie bądź niskie) atrybuty takie jak "gra pressingiem", gra z wolnym elektronem itp. Chodzi mi o to że niektórym drużynom (np. grającym w szybką piłkę skrzydłami w ustawieniu 4-4-2) "łatwiej" gra się z przeciwnikami którzy preferują np z goła inną taktykę (dla przykłady krótkie podania, wolne rozgrywanie piłki i gra środkiem pola w ustawieniu 4-3-3 bez skrajnych skrzydłowych). I według mnie owe przypadki (PSV-Utrecht oraz Legia-Ruch) są właśnie pokłosiem tych "różnic" oraz "dopasowania" (bądź nie) jednej taktyki (tudzież stylu gry) do drugiej.

ElHarnas Młody aktywista

0
22.11.2009 14:25    #7
Może masz rację. W takim razie coś takiego nie powinno zdarzać się w FMie. Nawet jeśli w realnym świecie psychologiczne uwarunkowania (bo na pewno nie sportowe w tym przypadku) mają wpływ na wynik, to nie powinny mieć w managerze. Bo przecież jeśli nie można mieć wpływu na wynik, to jaki jest sens prowadzenia drużyny?
PS. Reakcjonista za prowadzenie dyskusji? Niech będzie.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 22.11.2009 o godz. 14:26

Wilimowski Partyzant

0
22.11.2009 14:25    #8
właśnie to miałem na myśli,dlatego wtedy należy zacząć szukac(czyt:kombinowac) z taktyką tak by znalezc optimum na dana drużynę

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
22.11.2009 16:13    #9
Reakcjonistę nie dostałeś za "prowadzenie dyskusji" jak sugerujesz lecz za nieodpowiednią nazwę tematu.
Przeczytaj § Ostrzeżenia i kary punkt 3.
Poprzednio temat nazywał się z goła inaczej a Grzelo wlepił ci reakcjonistę i jak mniemam zmienił nazwę problemu na odpowiednią.
Właściwa nazwa zakładanego problemu na suflerze pozwala znacząco zmniejszyć jego zaśmiecanie poprzez zakładanie takich samych tematów.
Dlatego właśnie odpowiednie nazwy są tak istotne.

Statusem reakcjonisty się nie martw. Zniknie za 2 tyg. :)

Użytkownik uznał post za pomocny

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.