[3 problemy] rzuty karne/stałe fragmenty/nieskuteczność

klajwert Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
25.12.2009, 21:21    Pytanie
Witam. Mam 3 problemy i prosiłbym o pomoc.

1. Jestem w kropce. Średnio co 2 mecz sędzia dyktuje przeciwko mnie rzut karny. Nie wiem jak można temu zaradzić bez narażania gry obronnej więc chciałbym wysłuchać jakiś pomysłów. Dodam tylko, że w 90% przypadków te karne decydują o wyniku meczu.

2. Prawie wszystkie bramki, które tracę są po stałych fragmentach gry. Prócz meczów z Barceloną, Valencią i innymi potentatami nie pamiętam drużyny, która strzeliłaby mi gola inaczej. Znów fajnie by było wysłuchać paru pomysłów.

3. Największy problem. Napastnicy są strasznie nieskuteczni, mimo że w ataku u mnie biega Soldado i Cardozo więc maszynki do strzelania goli. Mam średnio po 4-5 sytuacji stuprocentowych w meczu z czego jak wpadnie 1 to jest już bardzo dobrze. Jeżeli wpadną 2-3 to jestem w siódmym niebie :)

zamieszczam też kilka screenów potwierdzających moje słowa.

http://i48.tinypic.com/5zgrh1.jpg

http://i50.tinypic.com/ndorc4.jpg

http://i50.tinypic.com/vdiycp.jpg

http://i50.tinypic.com/j8iafb.jpg

zamieniam się w słuch :)

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 25.12.2009, 21:24

Kolazontha Zrzędliwy Tetryk

0
25.12.2009 21:31    #1
a zarzuciłbyś taktyką? - byłoby łatwiej dojść co jest nie tak:)
You know, we are sitting here, you and I, like a couple of regular fellas. You do what you do, and I do what I gotta do

klajwert Partyzant

0
25.12.2009 21:42    #2

Marcin22 Żołnierz frontu ideologicznego

0
25.12.2009 21:44    #3
Mam ten sam problem co klajwert. Gram AC Fiorentiną, taktyka 4-4-2 (Diamond) i np. mecz z A.S. Romą prowadzę 1:0 u siebie, dwa rożne, dwa gole i gdyby nie Montolivo i Gilardino to bym przegrał. Oczywiście takich meczów było więcej. Z ciekawości stworzyłem nową grę drużyną Girondins Bordeaux i ta sama sytuacja. Jakby tego było mało po zainstalowaniu łatki 10.2.0 nasiliła się ilość kontuzji. Bo jak można nazwać sytuację, kiedy od września do listopada miałem raptem 3 kontuzje takie na tydzień, a w grudniu 7 po kilka tygodni/miesiąc :|. Ale na nowej grze Żyrondystami, kiedy nie wybrałem łatki 10.2.0 problem z urazami zniknął. Kombinowałem trochę przy ustawieniach podczas corneró rywali. Proponuję Ci np. cofnąć do krycia wysokiego rosłego napadziora, a do przodu pchnąć np. DPŚ.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 25.12.2009 o godz. 21:47

klajwert Partyzant

0
25.12.2009 21:49    #4
byłem już tak zdesperowany, że w pewnym momencie całą 11 broniłem rzuty rożne. co ani trochę nie pomogło więc od tego odstąpiłem. Przynajmniej od czasu do czasu coś z kontry ustrzeliłem.

szfedo Przodownik pracy

0
25.12.2009 22:10    #5
Co do rożnych to nie warto wkładać do tyłu mikrusów, bo nawet jak da się im krycie niskiego, to jest możliwość, że i tą główkę przegra i będzie strata piły. Ja do tyłu cofam tylko tych z minimum skoczność 12 i gra głową coś też koło tego, na słupki małych, a jednego krótkie krycie, reszta do przodu i malutko tracę goli z rożnych (2-3 max na sezon), faktem jest, że Lloris swoją grą w powietrzu i na przedpolu (17, 18) daje radę i często wyłapuje piłki.

Kolazontha Zrzędliwy Tetryk

0
25.12.2009 22:12    #6
super wybitnym taktykiem nie jestem ale oto moje porady
1. masz raczej niski poziom udanych wślizgów - warto ustawić łagodniejszy odbiór lub w trakcie meczu stosować polecenie "gra bez wślizgów" i "krycie" na dystans
2. wysuń trochę linię obrony
3. masz dużo oddanych strzałów a mało z tego korzyści - stosuj polecenie "podań w pole karne" i zmień podania na krótsze
4. ustaw jednemu z napastników wsparcie - imho odgrywającemu. i zrezygnowałbym z "lisa pola karnego" na rzecz "środkowego napastnika"

tyle na chwilę obecną - jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to napiszę

E1 - jeszcze jedno - pograj parę spotkań na "kontroli"

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 25.12.2009 o godz. 22:13

Użytkownik uznał post za pomocny

You know, we are sitting here, you and I, like a couple of regular fellas. You do what you do, and I do what I gotta do

klajwert Partyzant

0
25.12.2009 22:22    #7
dzięki za wyczerpującą odpowiedź. odpale save i zastosuje Twoje pomysły.

problem poniekąd się rozwiązał sam gdyż chwile temu dostałem ofertę z Arsenalu, a takich się nie odrzuca :P no ale z czystej ciekawości sprawdzę, będę miał nauczkę na przyszłość :)

Przemu$^^ Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
25.12.2009 22:26    #8
lis pola karnego radził bym jak się gra 1. napastnikiem. Zobacz też kto jest lepszy, czy środkowi, czy skrzydłowi i ustaw grę środkiem lub flankami. Polecenia indywidualne też są ważne ;)

Użytkownik uznał post za pomocny

wartości wypisane w sercu miej, nie na koszulkach.

klajwert Partyzant

0
26.12.2009 03:23    #9
wprowadziłem kilka korekt więc podzielę się spostrzeżeniami.

z Waszych pomysłów użyłem:
- łagodniejszy odbiór
- minimalnie bardziej wysunięta linia obrony(2 kreski bodaj)
- "podania w pole karne" w czasie meczu
- odgrywający wspiera a nie atakuje
- podania oboma skrzydłami zamiast mieszanych

dodałem od siebie:
- domyślna swoboda taktyczna
- nowe ustawienie rzutów rożnych i wolnych w obronie

no i ze względu na to, że przede mną był ciężki wyjazd:
- boczni obrońcy nie "automatycznie", a "wspierający"
- boczni obrońcy mają zaznaczone ścisłe krycie
- boczni obrońcy mają zaznaczone dośrodkowania z głębi pola
- boczni obrońcy mają ustawione rajdy z piłką na rzadko
- ofensywną filozofię zastąpił kontratak.

efekty?
1. Pierwszy raz (3 podejścia) udało mi się wygrać z Saragossą na jej terenie.
2. Zero zagrożenia przy rzutach rożnych (co prawda Zara nie ma w drużynie wieżowców no ale sam fakt, że ani razu nie było choć w minimalnym stopniu gorąco pod bramką już o czymś świadczy)
3. Pełna kontrola przez calutkie spotkanie. Szybkie i przyjemne 3:1. Skrzydła Zary nie istniały, strzałów mieli zaledwie 5 z czego tylko 2 celne. Bramka stracona totalnie z niczego po dobitce do pustej bramki.
4. 75% udanych wślizgów! To chyba mówi samo za siebie :)
5. Po "przerobieniu" odgrywającego na wspierającego znalazło się miejsce dla Parejo - piękne 2 bramki były tego efektem.
6. Z 14 strzałów aż 10 celnych.

no i dwa negatywy:
- stworzyłem sobie zaledwie jedną stuprocentową okazję, ale to pewnie było efektem gry z kontrataku.
- 14 spalonych to chyba lekka przesada, co na to poradzić? z góry mówię, że w nastawieniu graczy nic nie grzebałem bo to nigdy nie było mocną stroną.

----------------------------
co prawda to dopiero jedno spotkanie, ale nie widziałem jeszcze ani razu tak znacznej poprawy gry po jednym zaledwie meczu. trzeba to jeszcze dopracować i wygląda na to, że taktyka będzie idealna. dzięki za pomoc :)

// Edytowano 4 razy, ostatni raz 26.12.2009 o godz. 03:27

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.