Jak uniknąć niepożądanych zachowań na boisku?

delgard Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
12.01.2010, 10:17    Pytanie
FM 2010 jest grą bardzo dobrą, mimo to jednak, jeśli chodzi o silnik meczowy, jest kilka elementów, które wprowadzają mnie w stan ekstremalnej irytacji. Nie jestem wszakże alfą i omegą, dlatego chciałbym podzielić się z Wami moimi spostrzeżeniami i zasięgnąć Waszej rady.
Sytuacja 1.
Skrzydłowy pędzi z piłką przy bocznej linii i dobiega do linii końcowej. Wówczas dochodzi do próby dośrodkowania, która kończy się w dwojaki sposób. Gdy podczas dryblingu skrzydłowy wyprzedzi obrońcę, dośrodkowanie kończy się sukcesem. Natomiast jeżeli obrońca pozostaje w jednej linii z atakującym, każda próba dośrodkowania trafia właśnie w niego i mamy rzut rożny. W efekcie z dużym wyprzedzeniem wiem, jak zakończy się rajd na skrzydle przeprowadzany przez mojego zawodnika. Co musi mieć/zrobić skrzydłowy, aby dośrodkować piłkę nie trafiając przy tym obrońcy?
Sytuacja 2.
Mamy ofensywny rzut rożny. Próbowałem wrzutek na długi i krótki słupek, w pole karne i bramkowe. Mając do dyspozycji wysokiego obrońcę i wysokiego napastnika, bardzo dobrze grających głową, ustawiałem ich w wielu pozycjach: na długim słupku, na krótkim słupku, przy bramkarzu. Niestety 99% rzutów rożnych kończy się w rękach bramkarza bądź na głowie zawodnika broniącego. Czy można ustawić w jakiś sposób rzut rożny, aby chociaż trochę zwiększyć szansę na strzał?
Sytuacja 3.
Znów mamy ofensywny rzut rożny, piłka trafia na głowę przeciwnika, wybita zostaje do przodu poza pole karne. Obaj moi boczni obrońcy są cofnięci przy tym stałym fragmencie, więc próbują ja przechwycić. Próba przechwytu wolnej piłki w tej sytuacji przebiega w dwojaki sposób. Albo zawodnik ze stoickim spokojem drepcze w kierunku piłki, nie zwracając uwagi na pędzącego do niej przeciwnika (efektem jest faul i zwykle żółta kartka dla mojego obrońcy), albo wykonuje szybki rajd, który zawsze kończy się fatalnym przyjęciem i oddaniem piłki przeciwnikowi. Czy jest jakaś recepta na bezmyślność moich bocznych obrońców?
Sytuacja 4.
Akcja w środku pola, piłka zatrzymuje się gdzieś na boisku. Logika podpowiada, że rzuca się na nią najbliższy mój zawodnik. Nic bardziej mylnego. Do piłki próbuje dotrzeć piłkarz, który domyślnie powinien przebywać w tym fragmencie boiska, nawet jeśli jest dwa czy trzy razy dalej. Ten, który jest najbliżej, zwykle ofensywny zawodnik, szybciutko pędzi do przodu, zajmując pozycję w ataku. Taka sytuacja występuje zarówno przy dużej, jak i małej swobodzie taktycznej. Jak zmusić piłkarzy, by "gryźli trawę" i przejmowali piłkę, kiedy mają do tego dobrą okazję, zamiast zostawiać ją gorzej ustawionym partnerom?

Jak te elementy wyglądają u Was i jak sobie z nimi radzicie?

Kleyo Ekspert

Grupa: Moderator
0
12.01.2010 10:25    #1
1. Ja ustawiam skrzydłowym dośrodkowania mieszane, a nie z linii końcowej, do tego schodzenie do środka i rzadkie dośrodkowania. W poleceniach drużynowych gra środkiem. Skutkuje to tym, że skrzydłowy biegnąć skrzydłem dryblują i podają lepiej do środka, bo dośrodkowania jak zauważyłeś nie przynoszą rezultatu.
2. Ustaw najlepiej grającego głową "nabieg na długi słupek", kolejnych dobrze główkujących "przy bramkarzu" i "nabieg na krótki słupek". Reszta niech wychodzi z głębi pola czy coś w tym stylu, bardzo ważne żeby nikt nie stał na krótkim słupku. W poleceniach drużynowych ustalamy "na długi słupek".
3. Albo jeszcze jednego zawodnika ustaw także cofniętego, lub chyba lepiej "pod polem karnym". Nie dość, że szybciej przechwyci piłkę to jeszcze może będzie okazja do strzału.
4. Także mi się to zdarza, ale chyba przyczyna leży w tym, że ten ofensywny pomocnik ma ustawione szukanie gry czy coś takiego.
"Błędów nie popełnie tylko ten, kto nic nie robi" - Theodo­re Roose­velt

Ryba Partyzant

0
12.01.2010 12:36    #2
Kleyo7 - z całym szacunkiem ale niektórych zachowań FM-owych ''kulek'' nie da się tak ot wytłumaczyć. Dajmy na to sytuacja nr. 3. Odkąd pamiętam to zawsze był problem, podobne akcje dzieją się w obronie gdy moi obrońcy zamiast gonić za piłą idą sobie spacerkiem a przeciwnik spokojnie wali bramę i jak zawsze obrywa klawiatura :)
I tak jak Ty piszesz żeby cofnąć dodatkowego zawodnika. Why? Czemu przez niedopracowanie gry mam zmieniać swoje przemyślenia taktyczne? Przy życie rożnym każdy zawodnik w polu karnym rywala jest na wagę złota!

Ad 4. Włączenie opcji "Szukania gry" powoduje że takowi gracze często pokazują się partnerom w celu otrzymania podania i podążają za akcją.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.01.2010 o godz. 12:37

Robi2009 Młody aktywista

0
12.01.2010 13:15    #3
hehe to jeszcze nic. Ja miałem taką sytuację: akcja na połowie przeciwnika, złe podanie mojego pomocnika odbija się od rywala i wraca na moją połowę, za piłką gna napastnik przeciwnika goniony przez mojego stopera. Myślę, bramkarz jest bliżej spokojnie złapie. I co? Mimo iż spokojnie zdążyłby złapać, zjeść obiad i załatwić potrzeby fizjologiczne zanim do piłki doszedłby wrogi snajper, ten się cofa w stronę bramki! oczywiście napastnik przeciwnej drużyny dobiegł, strzelił, na szczęście bramkarz miał tyle zimnej (?) krwi, że obronił. Przypomina mi to czasy chyba 08 bez patchy, tam też bramkarze totalnie bez sensu cofali się, zamiast zagarnąć piłkę.
There's nothing to fear except the fear itself

Kleyo Ekspert

0
12.01.2010 13:28    #4
Panowie, ja nie twierdzę, że moje propozycję swą bezbłędne i całkowicie wyeliminują takie zachowania. Tylko jak sam mówisz niektórych zachowań czy to kulek czy zawodników w 3D nie da się wytłumaczyć. Więc ja tego nie tłumaczę tylko szukam rozwiązań. Nie wiem czy pamiętacie, ale do FM 2008 była taka jedna taktyka, już nazwy nie pamiętam, ale kilka rozwiązań w niej było "na pierwszy rzut oka" bez sensu. Jednak po dłuższym teście tej taktyki, która okazała się wspaniała, można było zauważyć, że te na pozór bez sensowne ustawienia przynoszą skutek.
Wiadomo, że gdy dane jest mi prowadzić zespół złożony z realnych ludzi, a zdarzają mi się takie sytuacje, rzadko bo rzadko, ale jednak, to wtedy wystarczy krzyknąć na takiego obrońcę i po sprawie.
Natomiast w tej sytuacji (nr. 3) można ustawić środkowemu obrońcy większą swobodę, żeby do takich piłek po prostu ruszał lub wysunąć w przód linię defensywy, ale to odbije się w innych miejscach.
Dlatego IMO najlepszym rozwiązaniem będzie ustawienie jednego pomocnika przed polem karnym, bo takie piłki będzie po prostu przejmował. Druga sprawa, w realnym świecie każdy zawodnik w polu karnym się przydaje przy rzucie rożnym (nie biorę pod uwagę sytuacji gdy zawodnik tylko tam przeszkadza :D), ale to FM a nie prawdziwe boisko. Jeśli ustawisz dajmy na to 9 zawodników w szesnastce to będzie tam również więcej obrońców. Natomiast ustawiając tam mniej piłkarzy wystarczy wygrać jeden pojedynek główkowy i duża szansa na bramkę. Tak jak pisałem w moim ustawieniu rzutów rożnych w polu karnym mam mało zawodników, z czego tylko trzech "coś robi" poza "wychodzeniem z głębi pola".

Co do tej 4 sytuacji to wiem, że wyłączenie Szukania gry będzie miało więcej minusów, ale tę sytuację powinno rozwiązać, a innych pomysłów na to nie mam.

Robi w Twojej sytuacji powinieneś podnieść bramkarzowi Swobodę decyzji i ewentualnie Nastawienie, na bardziej ofensywne.

sanki88 Partyzant

0
12.01.2010 15:19    #5
A nikt nie bierze pod uwagę braku umiejętności po prostu?
Z tym bramkarzem to może miał niskie atrybuty odwagi, decyzji, ekscentryczności, może słabe przyspieszenie i szybkość, wiedział że nie zdąży to nawet nie próbował. Poza tym mógł mieć ustawiony pressing na minimum, ultradefensywne nastawienie, albo swoboda ograniczona na maxa.
Z obrońcami po rzutach rożnych podobna sprawa: niezdecydowani, słabi technicznie, to i piłka odskakuje.
Dośrodkowania ustaw na mieszane, a nie z linii końcowej,zwiększ swobodę, daj częste rajdy z piłką, pozwól uderzyć z dystansu, nie każ im cały czas dośrodkowywać, niech zrobią coś innego. Technika i dośrodkowania, gra zespołowa, błyskotliwość, decyzje no i przyspieszenie muszą być na wysokim poziomie.
Co do "uciekającego" napastnika to można zwiększyć pressing, nastawienie mniej ofensywne. Ale jak nie ma waleczności, pracowitości to i tak to nic nie da.

Według mnie większość sytuacji rozbija się o polecenia indywidualne i umiejętności poszczególnych zawodników. Dużo osób zapomina, że technika i warunki fizyczne są ważne, ale jest też psychika.
Dla przykładu: Nie przyklejajmy Boruca do linii, a Fabiańskiemu nie każmy odgrywać roli ostatniego obrońcy. Berbatov niech nie lata po całym boisku, a Rooney niech nie czeka tylko na dośrodkowania.
No ale to takie domysły, bo kolega nie podał kim gra i jakich ma zawodników :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.01.2010 o godz. 15:23

Robi2009 Młody aktywista

0
12.01.2010 18:09    #6
[quote=sanki88]A nikt nie bierze pod uwagę braku umiejętności po prostu?
Z tym bramkarzem to może miał niskie atrybuty odwagi, decyzji, ekscentryczności, może słabe przyspieszenie i szybkość, wiedział że nie zdąży to nawet nie próbował. Poza tym mógł mieć ustawiony pressing na minimum, ultradefensywne nastawienie, albo swoboda ograniczona na maxa.
[/quote]
Hmm, to dziwne bo to jeden z lepszych bramkarzy w grze, na jakich mnie było stać :P A co do ustawień - gram taką samą taktyką 3 sezon i jakoś wcześniej mu się to nie zdarzało. Więc ja to podciągam pod bugi.
There's nothing to fear except the fear itself

sanki88 Partyzant

0
12.01.2010 18:34    #7
No to wszystko jasne według mnie ;)
Wszyscy swoje niepowodzenia zwalają na bugi. A to żadne bugi tylko po prostu albo zepsuta forma przez nieodpowiedni trening, albo gorsza atmosfera w drużynie, co też się odbija na formie, albo brak motywacji (i znowu posłużę się przykładem: Boruc w Glasgow) czy inne problemy osobiste zawodników (tu znowu Boruc ;) ).
Jak pewnie wszyscy wiedzą twórcy FMa chcą aby gra jak najbardziej odwzorowywała rzeczywistość, a nikt nie może pracować na 100% cały czas, musi przyjść kryzys. Bugiem byłaby właśnie sytuacja, żebyś przez 3 sezony wygrywał wszystko jak leci i nie miał żadnych problemów z drużyną.
Taka gra po prostu i dlatego ma tyle fanów, nie jest kolejną formą debilnej rozrywki tylko jest to coś bardziej ambitnego ;)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.01.2010 o godz. 18:37

Kleyo Ekspert

0
12.01.2010 19:05    #8
Dobrze godo wódki mu dać.
Najbardziej mnie właśnie wkurza, że jak komuś coś nie wychodzi to mówi że to bug (nie mówię konkretnie o tym przypadku). Bugiem może być to że newgen ma siwe włosy, albo że Nigeria nie gra meczy towarzyskich.
Druga sprawa grając 3 lata jedną taktyką kryzys jest nieunikniony.

delgard Partyzant

0
12.01.2010 19:08    #9
Skrzydłowy to Arszawin, obrońcy Sagna i Clichy, a dobrze grający głową Dzeko i Sakho. Nie da się o nich powiedzieć, że nie posiadają umiejętności. Atmosfera w drużynie jest świetna, a morale znakomite. Za chwilę przetestuję nowe ustawienia wingerów. Przy rzucie rożnym wycofywałem również defensywnego pomocnika wraz z obrońcami - rezultat ten sam, z wyjątkiem większej ilości żółtych kartek.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.