Instrukcje dot. rywala

Flame333 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
16.01.2010, 19:26    Pytanie
Mam do was sprawę. Otóż ostatnimi czasy mój asystent identycznym składem, identyczną taktyką wygrywa mecz z danym przeciwnikiem, podczas gdy ja mam z tym ogromne problemy. Na pewno duży problem leży w instrukcjach dot. rywala, nie potrafię zupełnie ich ustawiać. Jasne, do tego dochodzą jeszcze interwencje w taktyce w trakcie meczu, ale moim zdaniem, to właśnie podany w temacie czynnik jest największym szkopułem w mojej karierze. Proszę was więc o jakieś porady, co do tego zagadnienia, albo o inne wytłumaczenie tego problemu.

A podobno to asystenci są debilami.

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 16.01.2010, 19:27

parachutes Młody aktywista

0
17.01.2010 01:39    #1
O rozmowach motywacyjnych znajdziesz więcej tutaj: Rozmowy motywacyjne (od poprzedniej wersji praktycznie się nie zmieniły. Widziałem gdzieś na cmrev poradnik dla FM2010, ale nie mogę znaleźć teraz.

No i przede wszystkim zapoznaj się z Teoriami taktycznymi. Na którejś stronie powinny być informacje, których szukasz.

Jeśli chcesz zacząć więcej wygrywać przetestuj taktykę: Dwójka by Seju. Dzięki niej grając Górnikiem Łęczna po dwóch sezonach awansowałem do Ekstraklasy, a obecnie w czwartym pokonałem wysoko Vitorię Guimaraes i Rapid Wiedeń i gram w fazie grupowej Pucharu Europy. Mój napastnik strzela po 20-25 bramek w sezonie, a gram wychowankiem z PA 120!

Użytkownik uznał post za pomocny

-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

baran27 Partyzant

0
17.01.2010 11:38    #2
Parachutes dlaczego grasz Górnikiem Lęczna? Mieszkasz gdzieś w okolicy?:) Ja jestem z Chełma:)

szfedo Przodownik pracy

0
17.01.2010 15:43    #3
[quote=Jacko]Ale to jest jednak def. pom. on nie ma głaskać po głowie rywali tylko przerywać akcje rywali w dowolny sposób.
Wyniki uzyskiwane przez asystenta zależą od jego umiejętności no i od dnia zawodników...[/quote]

Ta, szkoda tylko, że przerwywał często wyrywając nogi rywali :P nie no ok, ustawiając agresywną grę liczę się z kartkami, ale nie z tyloma :P

kurupt Żołnierz frontu ideologicznego

0
17.01.2010 17:15    #4
Szfedo, to może spróbuj przestawić mu suwak na odbiór normalny. Ja tak zrobiłem z Bandrowskim, który łapał mnóstwo kartek, a po tej korekcie nadal dobrze i agresywnie odbiera piłkę, ale nie fauluje tak dużo przy tym.
Opinia publiczna to dziwka.
------
http://kurupt.cmrev.com/kariery.html

0
17.01.2010 17:50    #5
[quote=baran27]Parachutes dlaczego grasz Górnikiem Lęczna? Mieszkasz gdzieś w okolicy?:) Ja jestem z Chełma:)[/quote]
Byłem na kilkunastu meczach w Łęcznej, a pochodzę z Lublina :) Łęczną i Motorem gram w tej grze od samego początku, mówiąc szczerze gram tylko tymi klubami i tylko polskimi ligami!

Guezmir Młody aktywista

0
17.01.2010 19:46    #6
Tak jak napisał parachutes.
Teorie i Ramy Taktyczne 09 to najlepszy poradnik w którym jest sporo o instrukcjach gry na rywalu.
Dodam, że reguły z tego poradnika nadal świetnie się sprawdzają w nowej wersji gry. Kreator Taktyczny prócz suwaków nastawienia wiernie oddaje zasady TiRT 09 (mówią one np nastawieniu minimalnym dla bramkarzy i stoperów na poziomie 8, a kreator ustawia dużo mnie, za to dobrze pilnuje różnic w nastawieniu i wielu innych aspektów)

Wracając do instrukcji dot. rywala. Najlepiej przeczytaj TiRT, choć przybliżę Ci pokrótce i ogólnikowo jak to robię.

bramkarza i obrońców zostawiam w spokoju
środkowi pomocnicy słabi technicznie - pressing zawsze
środkowi pomocnicy dobrzy technicznie - słabsza noga i ostro
lider pomocy (gwiazda) - słabsza noga i ostro lub słabsza noga i ścisłe krycie
skrzydłowi bez dużej szybkości - słabsza noga, pressing ew. ostro
skrzydłowi szybcy - LEPSZA NOGA! pressing ew. ostro
skrzydłowy doskonały - ścisłe krycie
napastnik wolniejszy od moich stoperów - pressing, słabsza noga ew. ostro
napastnik szybszy od moich stoperów - ścisłe krycie, słabsza noga

Mogłem coś pomylić. Lepiej zajrzyj do TiRT 09. Lektura trudna lecz owocna ;)

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 17.01.2010 o godz. 20:07

Użytkownik uznał post za pomocny

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Flame333 Partyzant

0
17.01.2010 20:51    #7
[quote3=szfedo][quote2=Flame333][quote=kurupt]Ja zaznaczam tak:

PRESSING: napastnicy (ew. ofensywni pomocnicy), skrzydłowi i bramkarz

ŚCISŁE KRYCIE: jak wyżej, oprócz bramkarza oczywiście

AGRESYWNY ODBIÓR: napastnicy i wszyscy pomocnicy (nawet defensywni)

Do tego zaznaczam "wymuś zagranie słabszą nogą" gwiazdom danej drużyny. Taktyk ze mnie żaden, ale jakoś to u mnie działa.[/quote]

A w grze nadmiar obowiązków nie mści się jakoś?[/quote2]

Absolutnie nie. Oczywiście jeśli każdy gracz ma swoje zadanie jasno określone oraz jeśli ma w miarę ograniczoną swobodę. Ja najpierw proszę o radę asystenta, i gdy on zaznaczy kogo kryś krótko, a kogo nie, to biorę się za zaznaczanie pressingu, agresywnego odbioru i słabszej nogi u każdego z graczy oprócz bramkarza. Ma to swoje efekty, piłkę często odbieram już na połowie przeciwnika, jednakże agresywne krycie ma swoje wady. Rywale często mają okazję do kontry, mnóóóóóstwo kartek, no i duże straty kondycyjne pod koniec meczu ;)
[/quote3]

U mnie w wielu meczach nie da się poprosić o radę asystenta.

[quote3=szfedo][quote2=kurupt]Ale rozumiem, że agresywny styl może wiązać się z dużą ilością kartek i sam się dziwię (na plus) dlaczego u mnie jest ich tak mało.[/quote2]

No, a ja ich mam od wyboru do koloru :P Annan był nawet mistrzem kartek w lidze sezonu 2012/2013 bodajże z 5 czy 6 :P[/quote3]

U mnie dzięki bogu kartki się nie sprawdzają. No chyba, że u Sadloka ;)

0
18.01.2010 01:45    #8
[quote=Guezmir]Tak jak napisał parachutes.
Teorie i Ramy Taktyczne 09 to najlepszy poradnik w którym jest sporo o instrukcjach gry na rywalu.(...)Mogłem coś pomylić. Lepiej zajrzyj do TiRT 09. Lektura trudna lecz owocna ;)[/quote]
Ale ja podałem linka do Teorii(...) dla wersji FM 2010 ;)

Guezmir Młody aktywista

0
18.01.2010 15:56    #9
Z tego co pamiętam tam chyba nie ma nic o instrukcjach dot. rywala. Chyba, ze czegoś nie doczytałem... ;)
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Flame333 Partyzant

0
24.01.2010 10:36    #10
W drugiej części rozgrywanego sezonu skorzystałem z rady ograniczania instrukcji i w pełni mi się to opłaciło. Na najgroźniejszego napastnika narzucam agresywny odbiór, skrzydłowi grający tylko jedną nogą są zmuszani do gry słabszą, podobnie jak najgroźniejsi, najbardziej kreatywni pomocnicy, na których nakładam jeszcze pressing, by mieli problem z dokładnym podaniem.

Dzięki za porady, temat do zamknięcia :-)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.