Przerwa sezonowa - kondycja

gigabyte1 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
31.01.2010, 22:25    Pytanie
Witam :)
Co robicie z kopaczami w przewie sezonowej ( zimowej ) twa ona mniej więcej niecałe 2 miesiące ...
Chodzi mi o to czy dajecie im parę dni wolnego od treningu , gracie cały czas sparingi czy poprostu trenujecie jak przez cały sezon ?
Gram już ładne parę lat w Managera ale dopiero teraz mnie to zastanawia ...
Normalnie daję tak że jak przykładowo gram 1 miecz po przerwie to 3 tygodnie przed gram parę sparingów i kopacze są w pełni sił ...

szfedo Przodownik pracy

0
31.01.2010 22:42    #1
Jak grałem Unionem w 2. Bundeslidze to robiłem sobie normalne spary, 2-3 w tygodniu, a trening tak jak w sezonie, zero zmian. I nie było braków kondycyjnych. Najlepiej jednak urządzić sobie ligę lub puchar wtedy więcej siana :P

realista_9 Żołnierz frontu ideologicznego

0
31.01.2010 22:46    #2
ja to organizuje małe tournee po Azji i robie tam turniej nastepnie daje piłkarzom pare dni wolnego i spowrotem trening i po przerwie graja swietnie
(L)

rakowiec89 Żołnierz frontu ideologicznego

0
31.01.2010 22:48    #3
Jest taki artykul na "Cmrev", ktory dotyczy juniorow i tam autor po kilku latach gry zauwazyl, ze aby pilkarze szybciej sie rozwijali, wystarczy do tego swietna baza treningowa i mlodziezowa.
Czyli wniosek jest jeden, co tez znalazlo sie w tekscie, robienie treningow kondycyjnych w przerwach miedzy rundami/sezonami nie ma wogole sensu, poniewaz nie jest czynnik, ktory decyduje o tym, czy pilkarze sa dobrze przygotowani, czy tez nie.

Osobiscie, jednak stosuje cos takiego, czyli treningi przygotowujace. Wykonuje to roznie, czasami malo jest czasu do pierwszego waznego meczu.

1)Gdy jest malo czasu do pierwszego meczu (np. 20 dni lub mniej)

Przy pierwszej mozliwosci treningow, gdy gracze wracaja z urlopow, daje im trening kondycyjny(duzo sily i areobiku, ale tez nie zaniedbuje pozostalych treningow), od razu ustawiam sparingi co 2-3 dni(ostatni sparing jest mniej wiecej na 6 dni przed liga), na 6 dni przed liga po rozegraniu kilku sparingow, daje gracza odpoczac 4 dni i pozniej wchodza na normalny trening.

2) Gdy jest duzo czasu(co najmiej 1 miesiac lub wiecej; najczesciej dzieje sie tak przy rozpoczynaniu gry, poniewaz to my decydujemy kiedy rozpocznie sie rozgrywka)

Wtedy od poczatku ustawiam graczom trening kondycyjny, ustawiam sparingi(mniej wiecej 7-8 sparingow). Na dwa tygodnie przed liga, wszyscy pilkarze dostaja 7 dni wolnego(bramkarze 3 dni), pozniej po uplywie tygodnia bez treningow przydzielam zawodnikom odpowiednie treningi.

Jest jeszcze taka opcja, ktora czasami stosuje, ze zawodnicy trenuja takim samym treningiem jak w sezonie. Do tego oczywsicie jak najwiecej sparingow.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 31.01.2010 o godz. 23:20

pawelbarca1993 Partyzant

0
31.01.2010 23:17    #4
to zalezy od ligi. jezeli przerwa jest krotka 2-3 tyg. to tylko podwyzszam intensywnosc treningu, a jak wiecej to wiadomo- sparingi, jak starczy czasu to tournee
"Seny, pit i collons!"

gigabyte1 Partyzant

0
01.02.2010 00:31    #5
ok dzięki za odp .
A jeszcze apropo Tournee , o co w tym dokłądnie chodzi , mam teraz miesiąc przerwy i dałem tournee do Grecji i tam zoorganizowałem 4 meczy z zespołami tamtejszej ligi - o to chodzi w tym całym tournee ?

0
01.02.2010 00:38    #6
Tak.

realista_9 Żołnierz frontu ideologicznego

0
01.02.2010 00:46    #7
[quote=gigabyte1]ok dzięki za odp .
A jeszcze apropo Tournee , o co w tym dokłądnie chodzi , mam teraz miesiąc przerwy i dałem tournee do Grecji i tam zoorganizowałem 4 meczy z zespołami tamtejszej ligi - o to chodzi w tym całym tournee ? [/quote]

tak dokladnie.... osobiscie nie polecam tournee po mocnych ligach lepiej jezdzic do słabszych krajów mniejsze zmeczenie zawodników...
(L)

0
01.02.2010 01:25    #8
[quote2=realista_9][quote=gigabyte1]ok dzięki za odp .
A jeszcze apropo Tournee , o co w tym dokłądnie chodzi , mam teraz miesiąc przerwy i dałem tournee do Grecji i tam zoorganizowałem 4 meczy z zespołami tamtejszej ligi - o to chodzi w tym całym tournee ? [/quote]

tak dokladnie.... osobiscie nie polecam tournee po mocnych ligach lepiej jezdzic do słabszych krajów mniejsze zmeczenie zawodników...[/quote2]

A ja zauwazylem taki maly paradoks. Jezeli zawodnicy podczas ostrego treningu silowego i aerobiku przystepuja do meczu z kondycja ok.80-85% to szybciej dochodza do pelnej sprawnosci podaczzs sparingow. Tak jakby sie hartowali:)

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.