Bardzo duża ilość główek u napastnika - problem

Mati152 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.02.2010, 19:49    Pytanie
Mój napastnik ( odgrywający, podania na dobieg) ma około 20 główek w jednym meczu, co mnie niepokoi, gdyż Crouchem nie jest. Jak je ograniczyć? (gram taktyką 4-3-2-1 ze skrzydłowymi, podania środkiem. Schemat wygląda tak - moi środkowi pomocnicy mają piłkę, nie wiedzą co zrobić i podają do skrzydłowych, którzy dośrodkowywują na pole karne)

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.02.2010, 19:58

Mati152 Partyzant

0
04.02.2010 23:04    #10
Słowa PS o szybkich napastnikach:
"Nie są oni predestynowani do przetrzymywania piłki z uwagi na słabe najczęściej atrybuty fizyczne, a poza tym od nich oczekujemy raczej zwiększenia tempa gry i szybkiego rozegrania akcji, niż budowania ataku pozycyjnego. Tym niemniej znakomicie nadają się również do roli odgrywających, z tym że najczęściej kierujmy do nich podania na dobieg. Pozwoli to należycie wykorzystać atut ich szybkości."

Guezmir Młody aktywista

0
04.02.2010 23:36    #11
Tu bym się nie zgodził z Piotrem. Dla mnie do roli odgrywającego nadaje się typowy kolos - zgodnie z tym co napisano w TIRT 09
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

realista_9 Żołnierz frontu ideologicznego

0
05.02.2010 00:19    #12
sprzedaj go i po problemie bedziesz miał ;p
(L)

Guezmir Młody aktywista

0
05.02.2010 00:28    #13
"Odgrywający

Kluczowe atrybuty: Siła, Wytrzymałość, Skoczność, Gra głową, Gra z pierwszej piłki, Strzały z dystansu, Przewidywanie, Waleczność, Decyzje, Współpraca, Pracowitość

Sławni zawodnicy: Jan Koller, Nikola Zigic, Emile Heskey, Peter Crouch

Choć przykłady podane powyżej są międzynarodowe, to ustawienie na odgrywającego pasuje bardziej do słabszych drużyn niż tych mocniejszych, gdyż zawęża ono możliwości gry ofensywnej. Jednakże dobry odgrywający może zamienić średnią ekipę w dobrą poprzez użycie swojej sylwetki do przerwania linii defensywnej rywali i stworzenie przestrzeni dla partnera z ataku i wspierających pomocników. Chociaż dobra jakość obrony przeciwnika może oznaczać, że nasz odgrywający nie strzeli wielu bramek, a jego rola ograniczy się do wsparcia, to jednak w niższych ligach zamienia się on w maszynkę do zdobywania goli i może być ustawiany w bardziej atakującej roli. Dla niższego, ale uzdolnionego technicznie odgrywającego, który bez problemów gra plecami do bramki (chociażby Mark Hughes czy starszy Alan Shearer) można ustawić podania „Do nogi”. Dla wysokiego, gorszego technicznie zawodnika używamy „Na głowę”. Dla wysokiego, uzdolnionego technicznie piłkarza idealne są podania „Mieszane”.

* Rola zawodnika: wsparcie/atak
* Rajdy z piłką: rzadko/rzadko
* Strzały z dystansu: często/mieszane
* Prostopadłe podania: często/często
* Dośrodkowania: mieszane/mieszane
* Dośrodkowania z: mieszane/mieszane
* Przetrzymywanie piłki: tak"

cytat z TiRT 09
"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

LOLECZeX Młody aktywista

0
05.02.2010 08:59    #14
Bo to jest dziwnie przetłumaczone, wolałem dawną "Grę na snajpera", bo teraz mówią właśnie, że odgrywający musi być wysoki itp. a to nie prawda... Zawodnik, który jest zaznaczony jako odgrywający otrzymuje po prostu piłki i drużyna gra z przodu głównie do niego i to nie ma znaczenia jak jest zbudowany. Niskiemu i szybkiemu gra się na dobieg i on ma zadanie wyjść zza linii obrony i znaleźć się sam na sam z bramkarzem, za to wysoki ma przetrzymywać piłkę, czekać na partnerów i oddawać im piłkę. To wszystko zależy od taktyki i założeń gracza...

Hmm co do twojej taktyki, sądzę, że rozwiązanie jest proste, skoro grasz środkiem i pomocnicy podają do skrzydłowych, to po prostu graj bez nich, zagraj diamentem(tylko bez tzw. fałszywych skrzydłowych, bo znowu będzie to samo) albo z 1 defensywnym pomocnikiem, 3 w środku i 1 ofensywnym, a przed nim napastnik, w ogóle taktyka z skrzydłowymi, gdzie każesz grać środkiem nie bardzo ma sens.

Użytkownik uznał post za pomocny

Mati152 Partyzant

0
05.02.2010 11:13    #15
[quote=LOLECZeX]
Hmm co do twojej taktyki, sądzę, że rozwiązanie jest proste, skoro grasz środkiem i pomocnicy podają do skrzydłowych, to po prostu graj bez nich, zagraj diamentem(tylko bez tzw. fałszywych skrzydłowych, bo znowu będzie to samo) albo z 1 defensywnym pomocnikiem, 3 w środku i 1 ofensywnym, a przed nim napastnik, w ogóle taktyka z skrzydłowymi, gdzie każesz grać środkiem nie bardzo ma sens.[/quote]

Mógłbyś mi przesłać linka do "diamentu" bo nie wiem o jakiej taktyce mówisz.

[quote=realista_9]sprzedaj go i po problemie bedziesz miał ;p[/quote]

O nie, on jest świetny! (mowa o Sadicku Adamsie, tylko nie wiem czy on już był w grze czy jest wygenerowany ale nie ma twarzy więc chyba już był).

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 05.02.2010 o godz. 11:15

Chod Żołnierz frontu ideologicznego

0
05.02.2010 11:28    #16
[quote2=Mati152]
Mógłbyś mi przesłać linka do "diamentu" bo nie wiem o jakiej taktyce mówisz.
[/quote2]
Standardowe - 4-4-2 - Diamond Normal lub Attack

Osobiście uważam że taktyka mocno nieskuteczna.
#TeamTyniec

Cesar Partyzant

0
07.02.2010 21:47    #17
Zgodzę się z Chodem w kwestii skrzydłowych. rzeczywiście gra środkiem sprawia , że są oni bezużyteczni. sam gram środkiem i stosuje taktykę z czwórką obrońców (boczni grają ofensywnie, ważne z krótkimi podaniami i rzadkimi dośrodkowaniami ) trójką środkwoych pomocników (centralny jako mózg drużyny, duża swoboda gry, rajdy i rajdy z piłka na mieszane ) dwójka środkowych ofensywnych pomocników i przed nimi wysunięty szybki napastnik. swoja grę oparłem o agresywny odbiór, wysoki pressing, grę z kontrataku i podania do odgrywającego (bo taka role wyznaczyłem N ) do nogi. Jak dla mnie są one korzystniejsze, gdyż prowadząc grę linia obrony przeciwnika często gra bardzo głęboko. Za mało miejsca na grę prostopadłych piłek. To moje zdanie. Może dorzucić taktykę?, Nazwałem ją "Trójkątem Vaughana" tak tak tego słynnego..hehe:D:) sam stworzyłem już w Cm 99/00 nieco ja modyfikując dotarłem aż do Fm-ów. W razie czego pisać.:)

Użytkownik uznał post za pomocny

Mati152 Partyzant

0
08.02.2010 14:52    #18
W razie czego miałem pisać, więc piszę: Cesar, poproszę linka do twojej taktyki.

[quote=LOLECZeX]
Hmm co do twojej taktyki, sądzę, że rozwiązanie jest proste, skoro grasz środkiem i pomocnicy podają do skrzydłowych, to po prostu graj bez nich, zagraj diamentem(tylko bez tzw. fałszywych skrzydłowych, bo znowu będzie to samo) albo z 1 defensywnym pomocnikiem, 3 w środku i 1 ofensywnym, a przed nim napastnik, w ogóle taktyka z skrzydłowymi, gdzie każesz grać środkiem nie bardzo ma sens.[/quote]

Zrobiłem podobną taktykę i zdjąłem napastnikowi opcję "odgrywający". Spadła ilość główek ( :) ) oraz prostopadłych podań ( :( ).

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 08.02.2010 o godz. 14:52

Cesar Partyzant

0
08.02.2010 15:39    #19
W razie czego miałem pisać, więc piszę: Cesar, poproszę linka do twojej taktyki.

Ja oczywiście gram z zaznaczoną opcja na odgrywającego.
Oto link nie wiedziałem gdzie wrzucić dałem tu:) Mam nadzieję ,że nie naruszyłem regulaminu.
http://www.wrzucaj.com/280028

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 08.02.2010 o godz. 15:40

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.