żenujące zachowanie obrońców

techniczny Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
05.02.2010, 08:53    Pytanie
często spotyka mnie niesamowicie irytująca sytuacja. mianowicie moi boczni obrońcy dostając piłkę od bramkarza albo przejmują ją tak, że odskakuje im na 10 metrów, dobiega do niej przeciwnik i wali bramę, albo (i to jest bardziej denerwująca sytuacja) odwracają się plecami i stoją z piłką z miejscu. podbiega do nich przeciwnik i beż żadnych kłopotów odbiera piłkę i wali bramę. jak to zmienić?
i jeszcze jedna anormalna ciekawostka z bocznym obrońcą - była 90 minuta meczu, remis 1-1, piłkę miał mój obrońca stojący w okolicach pola karnego rywali. nikt go nie atakował więc wypadałoby dośrodkować czy spróbować innej formy ataku, a ten idiota... przelobował własnego bramkarza. całkowicie irracjonalnie pieprznął piłką tak mocno, że przeleciała te 80 metrów i wpadła do bramki. sytuacja kuriozalna. czy to jakiś nowy sposób FM na wygrywanie meczy, jeśli nie może strzelić bramki uczciwie?

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 05.02.2010, 08:54

Pucek Stachanowiec

Grupa: Moderator
0
05.02.2010 10:56    #1
Wiesz, nie napiszę Ci, że taka jest piłka... :D. Ale musisz zrozumieć też to, że Football Manager jest programem komputerowym, nie idealnym, któremu przytrafiają się błędy.

Problem raczej dotyczy tego czy to sytuacje wyjątkowe, czy nagminne? Jeżeli nagminne to zależne od posiadanej przez Ciebie zainstalowanej wersji gry. Podczas patchowania, instalacji lub zgrywania plików, ewentualnie tworzenia lub zapisu gry mogły pojawić się błędy, które powodują anomalia.
To piłkarze przegrywają Twoje mecze, a nie taktyka. Ludzie wygadali już mnóstwo bzdur o taktyce, a ledwo wiedzą jak wygrać w domino.

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
05.02.2010 17:54    #2
jeśli błędów, o których pisał Pucek nie ma, to prawdopodobne wydaje mi się błędne ustawienie taktyki. Kiedyś grając chyba Wisłą też miałem ten problem, z tymże dotyczył on defensywnego pomocnika. Ktokolwiek by tam nie grał parę razy na mecz dostawał "kręćka" stał na środku boiska, i czekał, az mu zabiorą piłkę. Traciłem tak wiele bramek.

Przyjrzyj się dokładnie poleceniom dla tych obrońców - pamiętając o tym, co napisał Pucek - to jest gra komputerowa. Jeśli np. obrońcy Ci mają ustawione, że mają grać bardzo długimi piłami, to komputer będzie szukał kogoś, kto jest dalej niż (na przykład) 40 metrów. Jak nikogo nie znajdą - to się zawieszają, nie wiedząc co począć. Manager kazał długie, a ja nie mam komu dać długiej. W ostateczności mogą podać do... bramkarza - co tłumaczyłoby sytuację z bramką. Zwróć tez uwagę na to ile pozostawiasz zawodnikom swobody taktycznej. Jeżeli pozostawisz im trochę luzu, to mimo, ze kazałeś zagrać długie piłki, w trudnej sytuacji zdecydują się na inny ruch.

A jak ustawiłeś, że mają się dokładnie trzymać Twojego planu, że mają dośrodkowywać z linii końcowej, dawać tylko długie piły do odgrywającego, a odgrywający ma takie hobby jak schodzenie na skrzydło, i akurat podbiega na parę metrów do obrońcy, to co biedak ma zrobić? :)

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 05.02.2010 o godz. 17:55

Użytkownik uznał post za pomocny

"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

techniczny Młody aktywista

0
05.02.2010 23:19    #3
dzięki chłopaki :)

golex Partyzant

0
06.02.2010 09:24    #4
Godman

Masz trochę racji, ale FM jest już tak zaawansowany, że gdy zawodnik ma ustawione długie podania, a koledzy z drużyny są obok niego to jednak wybierze krótkie podanie... Tak samo z odgrywającym, owszem jak mają dośrodkowania na odgrywającego to 70 % piłek idzie na niego, ale np. jak idzie szybka kontra i nie ma wokół odgrywającego to dośrodkowanie pójdzie na tych zawodników co są polu karnym...

techniczny

Zobacz czy twoi obrońcy nie mają włączonego przetrzymywanie piłki, albo coś ze swobodą taktyczną... Ja grając Armeńskim Pyunikiem Erywań nie miałem takich problemów, więc musisz pokombinować :]

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution