Wartość piłkarzy w Ekstraklasie

mistrzinho Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
14.03.2010, 20:01    Pytanie
Chciałbym się dowiedzieć, czy jest możliwe aby moi zawodnicy(gram Lechem) byli warci tyle co zagraniczne. Oczywiście o porównywalnych umiejętnościach. Bo zawodnikiem najwięcej wartym w moim Lechu jest Robert Lewandowski (7 mln euro), a myślę, że jakby grał za granicą, to byłby wart o wiele więcej.

toster Partyzant

0
15.03.2010 15:12    #1
Jak na taki umiejętności to nawet sporo a do umiejętności dochodzi jeszcze forma ,wiek i coś tam jeszcze.
Ja widziałem piłkarzy lepszych od Lewandowskiego a warci byli tyle samo albo nawet mniej mniej.

Ja kupiłem Janote z Feyenoordu do Lecha za 9mln zł po dwóch sezonach umiejętności ma niemal identyczne jak go kupowałem a jest wart 19 mil zł.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 15.03.2010 o godz. 15:14

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
15.03.2010 15:34    #2
Na cenę zawodnika (tzn jego wartość widoczną w jego profilu oraz tą wartość za jaką dany klub jest w stanie sprzedać zawodnika) mają wpływ różne czynniki.
i tak np.
- CA i PA gracza
- to czy zawodnik gra w podstawowym składzie, w rezerwach czy w juniorach,
- ilość rozgrywanych spotkań w pierwszej drużynie
- oceny za występy w meczach
- jego forma i skuteczność (czy to zachowywanie czystego konta, czy liczba asyst lub bramek)
- jego forma i skuteczność w meczach z zespołami o wyższej reputacji (np w LM)
- duży wpływ ma też sama reputacja drużyny oraz ligi w której gra dany zawodnik.

Piszesz że grasz Lechem i u Ciebie Lewandowski jest wart 7mln €. Trudno określić czy twoi gracze (i Lewandowski na którego przykład się powołujesz) mogą być warci tyle ile zagraniczni gracze o podobnych atrybutach (czyli ogólnie o zbliżonych CA i PA). Nawet jeśli odnosiłbyś znaczne sukcesy na europejskich boiskach to może się okazać że cena takiego Lewandowskiego nie urośnie do np 15mln € ponieważ może to blokować....reputacja samej Ekstraklasy która bez względu na sukcesy jej zespołów nie dorówna w trakcie rozgrywki reputacji np. Premiership czy La Liga.
Możesz podczas swojej rozgrywki natknąć się na graczy którzy np. będą grali w rezerwach lub juniorach np. Manchesteru United i będą mieli słabsze atrybuty niż np Lewandowski a będą warci więcej niż 7mln €.

Oczywiście taki Lewandowski ma możliwość by w grze być warty więcej niż te 7mln € ale...raczej musiałbyś go sprzedać do ligi i zespołu o większej reputacji. Z tym że nawet i to nie jest pewne bo tak jak wspominałem. Zależało by to od tego jak on sobie tam poradzi, jak często będzie desygnowany do gry i czy będzie wykorzystywał swe szanse zbierając wysokie noty za grę.

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
15.03.2010 18:38    #3
Do wyczerpujacego (jak zwykle) wyjaśnienia qstosha dodam, że wartość wartością, ale jeśli interesuje Cię ona, bo chcesz sprzedać zawodnika - to jak się postarasz, możesz uzyskać znacznie większe pieniądze. W wielu CM-ach i FM-ach wypuszczałem z Wisły czy Lecha zawodników za około 20 mln Euro, rekord padł w FM 2006 (23mln Euro +25% następnej sprzedaży za polskiego zawodnika, wychowanka Wisły).
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Junin Partyzant

0
15.03.2010 23:21    #4
Mam pytanie. Czy jeśli nasza drużyna(jakaś z ekstraklasy) gra na poziomie powiedzmy ćwierćfinału/półfinału ligi mistrzów to czy poziom ligi się podnosi(np. przez ściągnięcie bogatych sponsorów) czy też jesteśmy skazani na hagemonię?
"TO nie była Ręka Boga, TO była Ręka Suareza!"

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
15.03.2010 23:30    #5
Junin jeśli pytając o "poziom ligi" miałeś na myśli jej reputację to nie. Nawet regularne sukcesy czołowych drużyn ekstraklasy na arenie europejskiej nie zwiększą reputacji polskiej ligi. Jeśli natomiast w pytaniu chodziło o to czy jeśli przeciętny ligowy średniak z ekstraklasy zacznie z sezonu na sezon grać coraz lepiej i w końcu zacznie regularnie występować np w LM to naturalnie reputacja tego klubu wzrośnie co zaowocuje możliwością sprowadzenia lepszych i bardziej znanych graczy których zatrudnienie kilka sezonów wcześniej byłoby nie możliwe. Ale nie licz na to, że będziesz w stanie zatrudnić czołowych graczy z zespołów pokroju Manchesteru United czy Barcelony.
Reasumując. Odnosząc sukcesy podnosisz reputację klubu który prowadzisz ale nie ligi w której grasz.

Junin Partyzant

0
15.03.2010 23:35    #6
chodziło mi bardziej o poziom pozostałych zespołów, sponsorów ligi, i pieniedze za transmisję, ale mam jeszcze jedno pytanie wynikające z twojej odpowiedzi:
Czy nie ma czegos takiego jak współczynnik krajowy który by regulował reputację ligi?
"TO nie była Ręka Boga, TO była Ręka Suareza!"

Derbak-MT Partyzant

0
16.03.2010 09:26    #7
Temat był już poruszany miliony razy reputacja ligi niestety się nie zmienia :)

vivi30 Partyzant

0
16.03.2010 11:17    #8
Lewandowskiego sprzedałem po paru sezonach za 50mln złotych - to jedna z największych cen w polskiej lidze chyba...

malo13 Partyzant

0
16.03.2010 12:10    #9
mi udało się sprzedać zawodnika za najwyżej 11,25 mln ojro, średnia cena zawodnika w mojej Legii 2020/2021 to ok. 4,5-5,5 mln ojro. Zależy to od ligi, jak to się mówi- wyżej dupy nie podskoczysz ;]

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.