Wolno działający FM...

Ciartur Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
20.03.2010, 08:20    Pytanie
Witam,
Moj problem polega na tym, że gra strasznie wolno chodzi (wydajność komputera 5 gwiazdek i przybliżona szybkość rozgrywki również), nie dotyczy to całego FM'a - na razie gra wolno się ładowała np. gdy chciałem zobaczyć skład zespołu lub wybrałem zawodnika i dałem "cofnij", aby wrócić do składu drużyny. Kompletnie nie mam pojęcia dlaczego tak jest, zwłaszcza, że jeszcze w czwartek/piątek gra chodziła normalnie z dużą bazą danych i ok. 12 ligami. Dzisiaj z kolei odpalam tylko 2 ligi, a gra haczy własnie w tych momentach (ładowanie trwa ok.30 sekund).
Wątpie, że jest to wina komputera, ponieważ wcześniej gra działała dobrze, a komputer mam następujący:
AMD Phenom 3x 2.11
Pamięć RAM DDR2 3GB

Pozatym nie pomogł reinstal, ani instalacja łatek.

RIDS Partyzant

0
20.03.2010 09:17    #1
Może gdy grasz w efema, to masz włączone różne programy typu gg, skype czy winamp? Tyle programów, nawet jeśli masz 3GB RAM może kompa zamulać.
Zapraszam wszystkich graczy CS 1.6 na serwer CsSniper[JailBreak] @OwnServer.pl !!!
IP: 188.165.209.38:25088. O szczegóły pisać na PRIV!

zetkaiii Żołnierz frontu ideologicznego

0
20.03.2010 09:34    #2
Zainstaluj Kalendarz XP. Tam masz pokazanie wykorzystanie RAM'u. Jeśli będzie go za mało to wyłącz programy działające w tle (gg, winamp).
Jesteśmy tu aby pomagać...

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
20.03.2010 09:38    #3
- Sprawdź może ile masz wolnego miejsca na dysku "C"

i/lub

- Sprawdź czy w tle (oprócz gg i skypa o których wspominał RIDS) nie pracuje Ci jakiś antywirus (niektóre samoczynnie się włączają i skanują czasem komputer. Jeśli np ustawiłeś ze avast czy inny antyvir ma to robić np. co tydzień. To samo się tyczy różnego rodzaju firewalli/anty-spyware itp. Tego typu programy też czasem spowalniają kompa)

i/lub

-Wyznacz komputerowi tzw "pamięć wirtualną" tzw 'pagefile.sys' na jakiejś partycji na której masz wystarczającą ilość wolnego miejsca i której nie zapychasz do końca

i/lub

-Spróbuj zoptymalizować pamięć RAM wt tej wskazówki

parachutes Młody aktywista

0
20.03.2010 10:47    #4
odpal Malwarebytes' Anti-Malware, może jakieś ukryte procesy blokują pamięć
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Ciartur Młody aktywista

0
20.03.2010 14:18    #5
[quote=RIDS]Może gdy grasz w efema, to masz włączone różne programy typu gg, skype czy winamp? Tyle programów, nawet jeśli masz 3GB RAM może kompa zamulać.[/quote]

Raczej to nie wina programów odpalonych w tle, ponieważ grając wcześniej miałem odpalone i gg i winampa (problemów nie było) dodatkowo jeszcze avasta.

[quote=zetkaiii]Zainstaluj Kalendarz XP. Tam masz pokazanie wykorzystanie RAM[/quote]

Dla pewności sprawdziłem także Kalendarzem XP i FM nie wykorzystuje połowy pamięci, więc odpada także optymalizacja.

Skanowanie Malware również nic nie dało.

[quote=qstosh]- Sprawdź może ile masz wolnego miejsca na dysku "C"
[/quote]

Na C mam wolne troche ponad 2GB - być może to jest problemem? Aczkolwiek nie przypominam sobie by ta liczba się zmniejszyła od czwartku. Spróbuję jeszcze defragmentację dysku.

Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły co może być nie tak to niech napisze, bo nie da się grać w takich warunkach ;/

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.03.2010 o godz. 14:19

kruger1985 Partyzant

0
21.03.2010 04:18    #6
Ja dodam swe 3 grosze. Ost instalowalem kumplowi XP na laptopie i do tego rózne bzdety i powiem wam ze FM 2010 na XP chodzi jakoś marnie. osobiscie mam win7 i moge miec gygy wlaczone, foobara, przegladarke i nie zamula mi sie gra i win. Moje zdanie jest takie ze dziesiatka chodzi lepiej na siodemce.
Ja mam Core 2 duo 2.0ghz 4 ddr2 800 dysk 320 geforce 9600 i mam odpalone 25 lig i baze niestandardowa w ch... krajów.

Ciartur Młody aktywista

0
21.03.2010 07:21    #7
[quote=kruger1985]Ja dodam swe 3 grosze. Ost instalowalem kumplowi XP na laptopie i do tego rózne bzdety i powiem wam ze FM 2010 na XP chodzi jakoś marnie. osobiscie mam win7 i moge miec gygy wlaczone, foobara, przegladarke i nie zamula mi sie gra i win. Moje zdanie jest takie ze dziesiatka chodzi lepiej na siodemce.
Ja mam Core 2 duo 2.0ghz 4 ddr2 800 dysk 320 geforce 9600 i mam odpalone 25 lig i baze niestandardowa w ch... krajów.[/quote]

Również mam Win7. Nie wspominałem o tym, bo myślałem, że to bez różnicy.

adrianqu Partyzant

0
21.03.2010 08:10    #8
Ja mam Podobny poblem Tylko ze moja wydajnosc to pół gwiazdki a szybkosc komputera to 2 :( majac odpalona tylko mala baze danych i Polska Ekstraklase.

Mam lapka Core duo 1,66 i 2 Gb ram.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 21.03.2010 o godz. 08:11

parachutes Młody aktywista

0
21.03.2010 10:11    #9
[quote=adrianqu]Ja mam Podobny poblem Tylko ze moja wydajnosc to pół gwiazdki a szybkosc komputera to 2 :( majac odpalona tylko mala baze danych i Polska Ekstraklase.

Mam lapka Core duo 1,66 i 2 Gb ram.
[/quote]
Pocieszę Cię, mam dwa razy mniej RAMu :)

kruger 1985, ale nie można porównywać działania na XP i 7 przy innym sprzęcie. Chyba, że macie taki sam?

Wróćmy do problemu Ciartura. Próbowałeś ustawić grze wysoki priorytet w menadżerze zadań? Czy może w Win 7 nie ma takiej opcji?
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Temat zamknięty.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.