Po instalacji patch'a 10.3 gra zawiesza się

parachutes Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
20.03.2010, 10:03    Pytanie
Zauważyłem, że po instalacji ostatniej łatki gra zaczęła się zawieszać. Problem pojawia się rzadko (do tej pory dwa-trzy razy na sezon), w trakcie meczu (podgląd: cały mecz). Zawieszenie wygląda tak: piłkarze przebierają w miejscu nogami, poza tym nic się nie rusza. W menadżerze zadań nie ma informacji "nie odpowiada", jest normalne "uruchomiony". Po ustawieniu priorytetu na wysoki nic się nie dzieje (oprócz przydzielenia większej ilości pamięci grze), a po zaznaczeniu "czas rzeczywisty" zawiesza się cały system. Na poprzednich łatkach ani razu nie miałem tego problemu - były tylko kilkusekundowe zawiechy przy każdym meczu, które irytowały częściej ale wkurzały ze znacznie mniejszą siłą, bo gra odwieszała się.

Ktoś jeszcze zauważył podobną przypadłość i znalazł rozwiązanie?
Jakieś rady? W tle nie korzystam z innych programów, mam ustawionego XP'ka (SP3) na maksimum wydajności, procesor C2D T6600, 1 GB RAM, ATI X1600.

PS. Nie potrzebuję porad w stylu "a może się nie zawiesiła, poczekaj trzy dni" :) Desperacko pomocy nie potrzebuję - zacząłem zapisywać grę co mecz i to jest jakieś tam zastępcze rozwiązanie...
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
20.03.2010 10:11    #1
A spróbuj ustawienia graficzne ustawić na najniższe i wyłączyć tryb 3D tzn w ogóle z niego nie korzystać i rozgrywać mecze w 2D. Piszesz że twoi gracze "przebierają nogami" więc zakładam ze grasz w trybie 3D. Wyłącz go i graj bez niego.Może to pomoże. No i oczywiście napisz czy to coś da.
Wydaje mi się też, że trochę mało RAM'u masz :) Może i na łatce 10.2 gra chodziła płynnie ale możliwe że zmiany przeprowadzone na łatce 10.3 zawyżyły wymagania komputera.

0
20.03.2010 10:59    #2
Eh, ale zdążyłem już polubić tryb 3D i się do niego przyzwyczaić. Nie dam rady na "kropki" wrócić :) Niby zawsze to jest jakieś zastępcze rozwiązanie, ale już wolę zapisywać grę co mecz. RAM'u mam owszem mało (dopiero się przymierzam do zmiany sprzętu i poniżej 4 GB w DDR 3 nie zamierzam schodzić), ale gram tylko polskimi ligami (Ekstraklasa i 1 Liga). Nie jestem pewien czy winić za to CPU czy RAM.

OT: Zastanawia mnie co ma większą rangę w działaniu FM'a. Lepiej zainwestować w czterordzeniowy i7 i 4 GB RAM czy na przykład dwurdzeniowy C2D i 8 GB RAM?

LOLECZeX Młody aktywista

0
20.03.2010 11:05    #3
Sporo może być powodów, za wysokie temp. mogą spowodować, że wydajność spadnie, ale wtedy cały komp by raczej padł... Stawiałbym raczej na ram niż na procka.
BTW. Wątpię, że FM potrafi wykorzystać 6 rdzeni, albo 8GB ramów... Po za tym i tak 6 rdzeni kosztuję 4000zł i jest w ogóle nieopłacalne... Lepiej kupić jakieś i5 i podkręcić i będzie lepiej niż w i7...

0
20.03.2010 11:20    #4
i7 nie ma sześciu rdzeni, tylko 4 lub 2. i7 kosztuje koło 300 dolarów. Mam na myśli CPU na platformy mobilne. Aha, podkręcanie i5 mija się z celem, bo procesor sam ma taką funkcję wbudowaną (tryb Turbo Boost).

Wydaje mi się, że nie ma procesora, którego FM by nie wykorzystał w pełni (mówię o tych przeznaczonych na rynek konsumencki). Wystarczy uruchomić większą ilość lig. Chyba, że jestem w błędzie :)

Wysokie temperatury nie powodują blokowania działania pojedynczych programów tylko odłączanie rozgrzanego elementu (CPU lub GPU) i w efekcie wyłączenie całego systemu. Jednak żeby tak się stało musi być przekroczona temperatura przy której system chłodzenia sobie będzie mógł poradzić.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 20.03.2010 o godz. 11:22

LOLECZeX Młody aktywista

0
20.03.2010 13:00    #5
[quote=parachutes]i7 nie ma sześciu rdzeni, tylko 4 lub 2. i7 kosztuje koło 300 dolarów. Mam na myśli CPU na platformy mobilne. Aha, podkręcanie i5 mija się z celem, bo procesor sam ma taką funkcję wbudowaną (tryb Turbo Boost).
[/quote]
Boost, ee tam, podkęci Ci o 400MHz, a on spokojnie na 4.5GHz pójdzie :D
Czy FM wykorzysta, nie wiem, zależy od kodu gry... Naprawdę nie wiem, ja bym tam zaczął od najprostszych pomysłów, przeinstalować sterowniki etc.

realista_9 Żołnierz frontu ideologicznego

0
20.03.2010 13:05    #6
jaki masz zasilacz? u mnie powodem zacinania byl własnie zasilacz...
(L)

0
20.03.2010 13:20    #7
[quote=realista_9] jaki masz zasilacz? u mnie powodem zacinania byl własnie zasilacz... [/quote]
Pamiętam Twój rzadki przypadek, ale u siebie zasilacz mogę wykluczyć. Gram na laptopie.

[quote=LOLECZeX]Boost, ee tam, podkęci Ci o 400MHz, a on spokojnie na 4.5GHz pójdzie :D[/quote]
Dodatkowe podkręcanie mija się z celem, można tylko sobie zagwarantować obniżenie kultury pracy sprzętu (wysoka temperatura, ergo hałas z układu chłodzenia przy maksymalnym obciążeniu) i spadek mobilności (zwiększenie poboru energii).

[quote=LOLECZeX]Czy FM wykorzysta, nie wiem, zależy od kodu gry...[/quote]
Jeszcze raz napiszę :) Wykorzystanie procesora zależy od ilości załadowanych lig. Dodatkowe ligi do dodatkowi piłkarze, dodatkowe dane, które z każdym kliknięciem "kontynuuj" muszą być przetworzone. Więcej danych powoduje zwiększenie wykorzystania CPU. Przy zaznaczeniu 200 lig nawet i7 będzie miał zadyszkę.

[quote=LOLECZeX]Naprawdę nie wiem, ja bym tam zaczął od najprostszych pomysłów, przeinstalować sterowniki etc.[/quote]
Karta graficzna ma aktualne sterowniki. BIOS'a aktualizować nie będę, bo generalnie jest to odradzane.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.