Problem z bramkarzem(transfer).

hQ Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
30.03.2010, 07:57    Pytanie
Gram w FM 08 i prowadzę Inter Mediolan. Mam już 4 sezon, a w drugim kupiłem młodego bramkarza 21-letniego - Renana. Właściwie nie wiem co mnie skusiło aby go kupić. Brazylijczyk nie ma szans na grę, a nawet na siedzenie na ławce. Bramkarze nr.1 jest Julio Cesar, a rezerwowym Francesco Toldo. Do tego w kadrze jest dwóch Hiszpanów: Olazabal i Calderon(newgen). Więc wpadłem na pomysł - pozbyć się Brazylijczyka. I tu jest właśnie problem bo:
-na obustronne rozwiązanie kontraktu nie zgadza się Renan
-na wolny transfer nie zgadza się Moratti
-proponując wypożyczenie i transfer nikt się nie zgłasza
-proponując wypożyczenie do klubów filialnych(mam ich ponad 10) zawodnik odrzuca wszystkie prócz jednej - Fulham Lonyn. Ale tam nie dostaje pozwolenia na pracę. A więc co mam zrobić? Z góry dzięki.
Polska Gola

qstosh Przodownik pracy

Grupa: Ekspert
0
30.03.2010 08:31    #1
Jednym ze sposobów jest sprawienie, by ów bramkarz zraził się do Ciebie i sam zapragnął opuścić klub. Sposób może i mało elegancki ale powinien być skuteczny (mi udało się pozbyć w ten sposób kilku niechcianych graczy).
Wystaw Renana w jakimś meczu (najlepiej w kilku sparingach) a po nich skrytykuj go np za słaby występ. Jeśli piłkarz się zbuntuje i powie że "został potraktowany niesprawiedliwie" to daj mu karę np obetnij 2tyg.pensję za nieprofesjonalne zachowanie. Wtedy u gracza powinien pojawić się co najmniej komunikat że gracz "rozważa odejście z klubu" lub też "żałuje że przyszedł do tego klubu" ale oczekiwaną informację jest to że "chce w najbliższej przyszłości opuścić klub". Spotęgować to może zmiana statusu w drużynie. Czyli po tej naganie słownej i ucięciu pensji zmieniasz mu status na "nie jest potrzebny klubowi" oraz "wystawiony na listę transferową". Zaniż też jego wartość. Jeśli np jest wart 1mln.€ to wystaw go za 100 tyś.€ i skorzystaj z opcji "zaproponowania go innym klubom". Takie zaniżenie ceny gracza powinno sprawić, że zgłosi się po niego więcej klubów i potem w zależności od ich rangi i możliwości finansowych wynegocjuj (albo przynajmniej spróbuj wynegocjować) kwotę jaką chciałbyś za niego uzyskać. Ale nie spodziewaj się jakiegoś wielkiego zysku z tego transferu. Tego typu nie chcianych i nie potrzebnych graczy lepiej sprzedawać "po koszach". Najlepiej jeśli go sprzedaż np za 200 tyś.€ ale z klauzulą np "30% z następnego transferu".

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 30.03.2010 o godz. 08:34

Użytkownik uznał post za pomocny

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
30.03.2010 18:35    #2
ponadto - im szybicej go sprzedasz, tym mniej kasy stracisz na wynagrodzenie dla Niego.

"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

hQ Partyzant

0
30.03.2010 20:11    #3
qstosh - wystawiałem go nawet w lidze, ale puszczał seryjnie takie babole, że właściwie straciłem szanse na mistrzostwo Włoch. Zawodnik jest oburzony tym, że ciągle go krytykuję i rozważa odejście z klubu, ale problem w tym, że on nie chce rozwiązać kontraktu za porozumieniem stron, a Moratti blokuje zwolnienie jego w związku z utratą sporej sumy pieniędzy. Do tego nikt nie jest nim zainteresowany, ani wypożyczeniem, a tym bardziej transferem definitywnym.

Godman - jestem tego świadom. Dawałem mu pograć w sparingach i w lidze, grywał w kratkę(chociaż częściej źle niż dobrze) i nikt nie chciał go ode mnie odkupić.
Polska Gola

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
30.03.2010 20:25    #4
Dawaj mu szansę w meczach o pietruszkę, o ile jego oceny za występ będą zadowalające to zwiększy się szansa, że ktoś zechce go sprowadzić.
Oczywiście daj go do rezerw. No i rzecz jasna, jest szansa, że jeżeli będzie grał bardzo mało w pierwszym zespole to sam się do ciebie zniechęci, co spowoduje chęć opuszczenia klubu, o ile dobrze pokierujesz rozmową z zawodnikiem, na temat jego występów zgodzi się na odejściu, rozwiązując kontrakt za obustronnym rozwiązaniem kontraktu. Pozostaje jeszcze ewentualność, że kwota jego odprawy nie będzie, aż tak wielka dla prezesa pozwoli ci go wyrzucić.
Ostatnią już opcją jest użycie edytora czasu rzeczywistego FMRTE, bądź też Genie Scouta chociaż to już podchodzi pod czitowaniem. Takiego rozwiązania osobiście nie polecam.

"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

hQ Partyzant

0
30.03.2010 20:29    #5
FMRTE i Genie zdecydowanie nie. Do rezerw bym go dał, ale w FM 08 w lidze włoskiej nie ma rezerw. Jest kadra Inter II, ale oni nie grają, tylko sparingi, ale ja jestem w trakcie sezonu. Co do meczy o pietruszkę, to właśnie wystawiając w nich Renana traciłem głupio punkty i straciłem mistrzostwo.
Polska Gola

parachutes Młody aktywista

0
31.03.2010 01:31    #6
[quote=qstosh]Wystaw Renana w jakimś meczu (najlepiej w kilku sparingach) a po nich skrytykuj go np za słaby występ. Jeśli piłkarz się zbuntuje i powie że "został potraktowany niesprawiedliwie" to daj mu karę np obetnij 2tyg.pensję za nieprofesjonalne zachowanie. Wtedy u gracza powinien pojawić się co najmniej komunikat że gracz "rozważa odejście z klubu" lub też "żałuje że przyszedł do tego klubu" ale oczekiwaną informację jest to że "chce w najbliższej przyszłości opuścić klub". Spotęgować to może zmiana statusu w drużynie. Czyli po tej naganie słownej i ucięciu pensji zmieniasz mu status na "nie jest potrzebny klubowi" oraz "wystawiony na listę transferową".[/quote]
Może od razu spal mu chatę! :P qstosh mądrze radzi, tylko nie przesadź z krytyką bo się cały zespół może zbuntować. Ale raczej jak nie chce odejść za porozumieniem, ciężko Ci się będzie go pozbyć. Z czasem pewnie prezes się zgodzi jak odszkodowanie będzie niższe (im bliżej końca kontraktu).

-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Falcon Przodownik pracy

0
31.03.2010 08:26    #7
Jeśli ma jakąś bajeczną pensje to nawet jak zaproponujesz klubom to może nie być chętnych, bo niektórych klubów zwyczajnie nie będzie stać na płacenie takiej pensji.

"Dziś tylko zwycięstwo i nic nie wchodzi w grę"

hQ Partyzant

0
31.03.2010 20:39    #8
Poczekam jeszcze z pół roku i go potem zwolnię :D

Falcon - Renanowi nie płacę wielkich pieniędzy, ale są one na tyle duże, aby Moratti nie pozwolił mi go zwolnić.

Dzięki za pomoc wszystkim. Temat do zamknięcia.
Polska Gola

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution