Czy gra skrzydłami ma sens?

parachutes Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
03.04.2010, 00:05    Pytanie
Od jakiegoś czasu gram Łęczną na łatce 10.3, korzystam z taktyki Dwójka by Seju, którą cenię bardzo wysoko. Zmodyfikowałem ją pod potrzeby zespołu i ligi w której gram (wysunąłem linię obrony, ustawiłem wolne tempo gry i zawęziłem i skróciłem pole gry). Wyniki są zadowalające, ale zauważyłem że bardzo rzadko strzelane są bramki z dośrodkowań - góra raz na 10 meczów (a większość akcji idzie właśnie przy liniach bocznych).

Do czego zmierzam? Wydaje mi się, że gra oparta na atakach skrzydłami jest nieskuteczna. Możliwe, że to kwestia słabych dośrodkowujących, bo z lewej biega Sołdecki i Nazaruk, a z prawej Stachyra i Michalak (bardzo solidni nawet jak na Ekstraklasę, ale ich współczynniki dośrodkowań szału nie robią). Jednak gram z podglądem całego meczu i analizuję dokładnie akcje, przeglądam jak procentowo wyglądają dośrodkowania i chyba doszedłem do wniosku, że bardziej opłaca się grać konstruując akcje i szukając prostopadłego podania na wolne pole niż atakując obiema flankami.

Czy Wy też zauważyliście, że dośrodkowania są mało skuteczne? Skrzydłowi bardzo często uwalniają się u mnie spod opieki obrońców, mają dośrodkowania ostre i z linii końcowej. Piłka leci w pole karne szybko, ale zawsze na jednego mojego napastnika przypada dwóch obrońców. Niezależnie od różnicy parametrów skoczności, wzrostu i gry głową - oni wybijają piłkę w 90% przypadków, a najczęściej te pozostałe procenty to niegroźny lub niecelny strzał.

Założyłem ten temat, bo zastanawiam się, czy polecenie skrzydłowym rzadszych dośrodkowań nie poprawi mojej skuteczności (skoro i tak tylko jedno dośrodkowanie na 50 kończy się bramką) i posiadania piłki.

A wy jak zaobserwowaliście? Warto według was atakować skrzydłami?

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 03.04.2010, 00:05

-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
03.04.2010 01:09    #10
paziu --> ja Artema też próbowałem na róznych pozycjach, i akurat odgrywający nie działał. Widocznie zależy to tez od zespołu i taksy, ja grałem wtedy Fulham, i Milevskyi był mega gwiazdą drużyny.

parachutes --> ważne jest moim zdaniem jeszcze to, jakim grasz nastawieniem. Jeśli jest to ofensywa, lub przewaga (albo nawet kontrola przy słabszym rywalu) - w polu karnym jest zazwyczaj cała kompania obrońców, stąd ataki skrzydłami mogą być mniej skuteczne. Wysunąłeś obronę, zawęziłeś pole i grasz wolną piłkę - rywale więc komasują się w swoim polu karnym, na domiar złego mają na to czas :))

Użytkownik uznał post za pomocny

"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

0
03.04.2010 01:16    #11
[quote=Godman]parachutes --> ważne jest moim zdaniem jeszcze to, jakim grasz nastawieniem. Jeśli jest to ofensywa, lub przewaga (albo nawet kontrola przy słabszym rywalu) - w polu karnym jest zazwyczaj cała kompania obrońców, stąd ataki skrzydłami mogą być mniej skuteczne. Wysunąłeś obronę, zawęziłeś pole i grasz wolną piłkę - rywale więc komasują się w swoim polu karnym, na domiar złego mają na to czas :))[/quote]
Owszem, jest u mnie wysunięta obrona, zawężone pole, wolna piłka ale ustawienie kontrataków w poleceniach drużynowych oznacza, że po nagłym przejęciu piłki (mój DM szaleje w obronie), gdy ta trafi do skrzydłowego, on pędzi, mija bocznych obrońców i dośrodkowuje nim jeszcze pojawią się skomasowani w polu karnym przeciwnicy. A że moi skrzydłowi prawie w ogóle nie uczestniczą w obronie..

Wolne rozgrywanie piłki zaczyna się wtedy dopiero, gdy przeciwnik jest w nastawieniu obronnym, a ja rozpoczynam akcję od bramkarza. To się sprawdza i bardzo fajnie działa, gra nie jest jednostajna. Raz atakuję szybko skrzydłem, raz konstruuję atak pozycyjny i szukam prostopadłego podania. Problemem tylko jak do tej pory jest skuteczność gry skrzydłem, w ostatniej fazie akcji.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 03.04.2010 o godz. 01:19

0
03.04.2010 01:31    #12
W takim razie, Panie, znalazłeś sobie rozwiązanie.

Albo taktyka z małą ilością dośrodkowań, albo zmiana napastników :)

edt. kurczaczek, przeczytałem to raz jeszcze, i lekko mi ogórowatym warzywem zaleciało :))

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 03.04.2010 o godz. 01:31

"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

0
03.04.2010 01:55    #13
[quote=Godman]
W takim razie, Panie, znalazłeś sobie rozwiązanie.

Albo taktyka z małą ilością dośrodkowań, albo zmiana napastników :)
[/quote]
Temat założyłem, by znaleźć złoty środek dla siebie, ale i by dowiedzieć się jakie odczucia mają inni grający w słabszych ligach - czy i im nie opłaca się grać dośrodkowaniami?

[quote=Godman]
edt. kurczaczek, przeczytałem to raz jeszcze, i lekko mi ogórowatym warzywem zaleciało :))[/quote]
sugerujesz, że jestem burakiem? :D
Po 2 w nocy nie wyczuwam ironii, cynizmu, nawet oksymoronów :P

0
03.04.2010 02:07    #14
[quote2=parachutes]
sugerujesz, że jestem burakiem? :D
Po 2 w nocy nie wyczuwam ironii, cynizmu, nawet oksymoronów :P[/quote2]

Przeczytaj rano :)

Ironia - owszem, ale odnosząca się do mojego tekstu :)

zetkaiii Żołnierz frontu ideologicznego

0
03.04.2010 02:17    #15
Ja żadnym zespołem, czy to Realem czy Wimbledonem, nie potrafię tak dobrać taktyki, aby często padały gole po dośrodkowaniach...:(

Jesteśmy tu aby pomagać...

Craxa fan Młody aktywista

0
03.04.2010 02:17    #16
Parachutes, ja gram w lidze węgierskiej i dwóch skrzydłowych przerobiłem na napastników którzy grają prostopadłe piłki do wysuniętego napastnika. A boczni obrońcy czasem centrują, ale rzadko, bo po łatce 10.3 gra skrzydłami słabą drużyną to niedobra idea. A prostopadłe podanie wchodzi mnie conajmniej jedno na mecz i w 80 procentach bramka. Też oglądam całe spotkania i analizuję je dogłębnie i efekty są niezłe..

Maxima Debetur CRACOVIAe Reverentia...

Chod Żołnierz frontu ideologicznego

0
03.04.2010 11:13    #17
Pamiętam że w FM08 grałem skrzydłowymi którzy schodzili do pola karnego- jednak do tego potrzebna by była kompresja taktyki, żeby te "strzałeczki" ponakreślać. W polu karnym czekał napastnik któremu skrzydłowy podawał piłkę ten odgrywał i skrzydłowy był sam na sam.

Jednak nie utrudniając jest możliwość nakazania rajdów skrzydłem ale zabronić dośrodkowań i powinni podawać albo w pole karne, albo przed nie gdzie czekaliby pomocnicy.

E: Co do tej 08 taktyki- grałem nią Barceloną i na skrzydłach był Eto'o z Aquero a w środku Messi.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 03.04.2010 o godz. 11:14

#TeamTyniec

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution