Polska wylęgarnią obrońców? :)

K0ras Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.04.2010, 12:24    Pytanie
Czy w Polsce można dochować się znakomitego wychowanka na inna pozycje niż obrońca? Albo inaczej, utalentowanego newgena na inną pozycję niż obrońca?

http://www.fotos(...)3b5.html
http://www.fotos(...)714.html
http://www.fotos(...)460.html

Z reszta jak widać, 3 raz juz otrzymuje od fm'a znakomitego obronce, a w ataku... Cala polska liga pod obserwacja 3 skautów więc nie możliwe bym jakiegoś przegapił, jedynie 1 zawodnik ofensywny z polski jest znakomity, a reszta, nawet nie warto o niej mowic...

Magicc Ekspert

0
05.04.2010 10:58    #10
Też mam wrażenie, że Polska liga generuje sporo dobrych graczy defensywnych- głównie obrońców, ale też bramkarzy i defensywnych pomocników. Z Rosji i Ukrainy udało mi się zwerbować naprawdę potężną linię ataku, za to kraje Ameryki Południowej obradzają w genialnych graczy środka pola (np. grający u mnie w Widzewie argentyński środkowy pomocnik, który przez dwa sezony strzelił około 50 bramek). Ale równie często trafiałem na wielkie talenty we Włoszech, Francji, Holandii, czy ogólnie w Afryce (np. pochodzący z RPA skrzydłowy, którego nabyłem za jakieś grosze, a po sezonie zabijają się o niego m. in. Bordeaux i Real, mimo że grał tylko w U-21 u mnie)... Więc to raczej loteria;)

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
05.04.2010 12:49    #11
[quote=parachutes]
Godman, nie zaobserwowałem by newgenów gra generowała więcej na pozycje, na których jest małe obsadzenie. Wydaje mi się, że to też kwestia przypadku. Ale poobserwuję jak się skończy sezon.[/quote]

Zapewne nie zauważysz tej zależności, o której mówię, w jednym sezonie. I nie zależy to od jakości posiadanych graczy, a po prostu od ich ilości. Nieraz się zdarzało, że miałem genialnego bramkarza, i dwóch bardzo obiecujących młodziaków, więc nie byłem zainteresowany bramkarzami. Mając np. pierwszego w wieku 25 lat, a jego następcę w wieku 18, być może przez 20 kolejnych sezonów nie będę potrzebował innych bramkarzy - to FM jak na złość dodawał mi co sezon dwie bramkarskie pierdoły, których trzeba było się pozbywać.

To na pewno nie jest ścisła zależność, ale pewien trend. Ale polecam poddać to obserwacji przez kilka sezonów - może też to zauważycie. A może zauważa to tylko moja wyobraźnia :))
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

K0ras Młody aktywista

0
05.04.2010 13:12    #12
[quote]Fakt, że u kogoś wylęgarnia talentów jest na Ukrainie i w Rosji może świadczyć o tym, że zaznaczył te dwa kraje przy ustawieniach gry, na początku przy wyborze bazy danych.[/quote]

Ja zaznaczam tylko brazylijska lige po za polska od zawsze, i nie uwazam by od tego zalezala ilosc newgenow w innych krajach. Zawsze Chorwacja - Hajduk Crvena genereowała snajperów. Rosja obroncow i pomocnikow, czasem jakis snajper.

parachutes Młody aktywista

0
05.04.2010 19:00    #13
K0ras, Godman - pewnie macie rację i po prostu z racji tego, że zawsze gram Łęczną (mam małe możliwości jeśli chodzi o poszukiwanie talentów) nie udało mi się tego zaobserwować.

Aha, czy newgen to nie jest to samo co "szarak"? Czyli piłkarz bez kontraktu, wygenerowany w przypadku braku innych piłkarzy na daną pozycję? :)
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

0
05.04.2010 19:28    #14
hmm.. trzaby na Wiki sprawdzić definicję newgena, ale na 99% to zawodnicy dostarczani do klubów ze szkółek piłkarskich, lub też powjawiający się bez klubu nowi gracze. Kiedyś mówiło się na nich "regen", teraz jest "newgen", ale to chyba to samo. Szaraczki mogę stać się newgenami, jeśli podpiszesz z Nimi kontrakt, ale nigdy nie udało mi się z takiego zajączka zrobić choćby gracza "rotacyjnego".
"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

parachutes Młody aktywista

0
05.04.2010 19:57    #15
to sorry za dezinformację :)
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

0
05.04.2010 20:10    #16
[quote=parachutes]to sorry za dezinformację :)[/quote]

Spoko.

Żeby być zupełnie szczery wobec autora tematu - kończę właśnie Lechią Gdańsk 2-gi sezon, i w pierwszym rzucie nowych Mietków rzeczywiście dwie największe gwiazdy to obrońcy - ale mam nadzieję, że to się zmieni jeszcze dziś wieczorem :))

dwóch najlepszych w drugim sezonie - lewy obrońca, i prawoskrzydłowy/napastnik

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 08.04.2010 o godz. 00:07

K0ras Młody aktywista

0
05.04.2010 20:53    #17
[quote]ale nigdy nie udało mi się z takiego zajączka zrobić choćby gracza "rotacyjnego". [/quote]

Tzn w FM 10 juz ten trick nie dziala ale w 2007 i 2008 przesuwając do rezerw caly 1 sklad w szarakach bylo pare wilelkich talentów - oczywiscie w klubach typu Barcelona, Milan, Real.

0
06.04.2010 14:41    #18
[quote=K0ras]
Ja zaznaczam tylko brazylijska lige po za polska od zawsze, i nie uwazam by od tego zalezala ilosc newgenow w innych krajach.
[/quote]

Zależy - bo jeśli nie wybierzech np Ligi Czeskiej, to zamiast wgrywać do Bazy 5000 piłkarzy, FM wgra tylko 1500 (liczby z kosmosu, nie wiem tak naprawdę jaka jest to różnica, ale na pewno jest spora). Ilość piłkarzy pozostaje mniej więcej na tym samym poziomie, więc jeśli karierę zakończy 20 zawodników z ligi czeskiej, to i około 20 newgenów się zrobi. Im więcej ludzi w bazie, tym ten "przemiał" będzie większy.

Z drugiej jednak strony, nie wybranie ligi jakiegoś giganta, typu Brazylia, czy Francja, nie może spowodować spadku jakości piłkarzy z tego kraju, więc ilość super talentów powinna pozostać ta sama.

Oczywiście nie wiem tego na pewno, nie mam wglądu w skrypty rządzące grą, ale wydaje mi się to bardzo logiczne, i tak też zaobserowałem w trakcie gry.

K0ras Młody aktywista

0
06.04.2010 15:34    #19
Haha no i jakbys zgadł co do talentow.

28 czerwca 2017 save gry. Zwlaniam wszystkich z u21, zostawiam obroncow, 3 razy spradzam jaki gracz dochodzi do u21 z dopiskiem, ze moze byc jednym z bardziej utalentowanych wychowankow w historii klubu i 2 razy byl gracz ofensywny 1 raz bramkarz... Uwazam, ze to nie moze byc przypdakiem:

http://img63(...)wak.png/

Malo tego asystent twierdzi, ze moze osiagnac podobny poziom co moj najlepszy prawy skrzydlowy , do tego ma 4 gwiazdki w raporcie wiec mysle, ze w fizycznych przybedzie mu po 2-3 srednio. Wiec moze to byc piekielnie szybki zawodnik.

Niestety boje sie ze tym samym moze to obnażyć pewien maly bug gry. Zobaczymy za rok : )

[quote]Z drugiej jednak strony, nie wybranie ligi jakiegoś giganta, typu Brazylia, czy Francja, nie może spowodować spadku jakości piłkarzy z tego kraju, więc ilość super talentów powinna pozostać ta sama.[/quote]

Niestety ale brak wybrania danej ligi skutkuje mniejsza (choc nie jakos duzo w przypadk ulepszych lig) plodnoscia super talentow. Choc uwazam, ze w tym fm'ie jest jzu duzo lepiej pod tym wzgledem bo w brazyli nie ma juz supermanow.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 06.04.2010 o godz. 15:36

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.