Rozwój zawodnika

jimiH1967 Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
08.04.2010, 18:45    Pytanie
Kupiłem Hatema Ben Arfę, sprawdzałem w Geni Scoucie ma on CA- 150 i PA-185, do tego ambicje 17. Myślałem, że będzie się ładne rozwijał... Tymczasem kupiłem go w styczniu, a teraz mam listopad i jemu praktycznie nic nie wzrosło, tylko szybkość i znaczenie o 1. Trening mam własny, ale jes tdobry, bo reszta zawodników rozwija się dobrze, trenerów też mam świetnych.
I tu moje pytanie. Od czego jeszcze oprócz wyżej wymienionych czynników zależy rozwój zawodnika?

//Edytowano 2 razy, ostatni raz 08.04.2010, 18:46

SlimShady7 Młody aktywista

0
08.04.2010 18:55    #1
Jeśli już wspomagasz się genie scoutem to tempo rozwoju zawodnika wyrażane jest w gwiazdkach w zakładce Ability. Patrz na Progress Rate... Przeprowadzałem kiedyś eksperyment i wyszukałem Scoutem zawodnika CA 60, PA 199, progress rate - pół gwiazdki. Okazało się że zawodnik przez 3 lata treningów wogóle się nie rozwinął pomimo wysokiego PA. Zwróć uwagę na PR i liczbę gwiazdek, może w tym tkwi problem ;)

Użytkownik uznał post za pomocny

Forza Grande Milan !!!

macias173 Młody aktywista

0
08.04.2010 18:56    #2
Zapewne od tego, czy zaaklimatyzował się w nowym otoczeniu. Od gry w meczach, od trenerów, treningu i samopoczucia. Dużą rolę odgrywa też pracowitość i ambicja. Chociaż najważniejsze jest żeby grał. ;]
How to Save a Life?

Jacko Krzewiciel myśli rewolucyjnej

0
08.04.2010 18:59    #3
Dokładnie. Poza tym, zawodnik rzadko kiedy osiągnie PA, które wskaże ten cały Genie.
Zresztą, czy statystyki grają?
Jakie czynniki? Na pewno musi grać, może jakiś mentor - nie wiem kim tam grasz - jeżeli dalej Spurs to będzie trudno i takiego. Do tego odpowiedni trening, i pamiętaj - dawaj zawodnikowi pełen sezon - licząc od lipca - na aklimatyzację. W przeciwnym razie nie zna on języka, nie jest przystosowany do stylu gry i gra słabo, więc i z rozwojem jest mozolnie.
Pamiętaj też o tym, że Hatem został ostro zepsuty względem poprzednich wersji FM-a.

Użytkownik uznał post za pomocny

"Powinni zrobić tak... żeby było dobrze" - Nikodem Dyzma

0
08.04.2010 19:06    #4
Ano ściągnąłem Scouta pierwszy raz, chciałem pooglądać potencjały moich zawodników.;) Nie chodzi mi w tej chwili o Ben Arfę - to jest akurat przykład, ale ogólnie co wpływa na rozwój.;)
@Jacko - Pewnie, że statystyki nie grają, mało tego, Hatem gra w pierwszym składzie na lewej stronie i spisuje się od początku dobrze. Dużo nie strzela, ale ma trochę asyst.;)
@Slim PR ma 3 gwiazdki.
Dzięki za pomoc.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 08.04.2010 o godz. 19:07

Mirkowski Partyzant

0
08.04.2010 20:59    #5
a moze nie przydzieliles go do odpowiedniego remizu treningowe?
ja np. gralem Newcastle United i nie sprawdzalem na genie moich zawodnikow ale Nile Ranger grajac ciagle w ataku (jeszcze bedac w Championship) swietnie mi sie rozwinal i gdy awansowalem do Premiership to niestety ale wiecej lawke grzal, pozniej wypozyczylem go a w 3 sezonie gral prawie jak marzenie :)

K0ras Młody aktywista

0
08.04.2010 22:13    #6
CA moze byc CA, PA moze byc PA a zawodnik swoje. Sa gracze którzy po prostu sie juz nie rozwijają pomimo jeszcze mlodego wieku, przybywa im po 1 na rok w mentalnych i tyle. Tak ich stworzyli twórcy, bo i takie sa przeczucia do Ben Arfy wielu trenerow, ze on juz raczej na takim poziomie zostanie. A nie jest przeciez sredni a dobry.

I w FM'ie (i to od edycji 08...) na tym poziomie pozostaje, a przeciez slabo nie gra. Nigdy u nikogo nie widziałem by jakoś zabójczo się rozwinął.

Glowna role w rozwoju graja:

*Regularne mecze w 1 składzie. Nie musza byc od poczatku ale zeby tak polowe~ rozgrywał.
*Baza treningowa.
*Trenerzy
*Potem w malym stopniu rezim treningowy, byle byl mocny.
*Reszta pierdół, jak jezyk, samopoczucie itp...

// Edytowano 3 razy, ostatni raz 08.04.2010 o godz. 22:14

realista_9 Żołnierz frontu ideologicznego

0
08.04.2010 22:20    #7
trening oczywiscie ma znaczenie bo jak bedziesz "jechal" na ogolnym dla wszystkim to malo kto CI sie rozwine....

ale takze jak koledzy wyzej pisali aklimatyzacja w nowym otoczeniu jest tez wazna... kupiłem młodego brazylijczyka Assisa do Evertonu przez 2 sezony atrybuty mu znacznie sie nie poprawiły ale gdy objalem Seville postanowilem go sciagnac i w hiszpani nie dosc ze wzrosły mu atrybuty o sporo to gra swietnie i bija sie o niego najlepsze kluby teraz z Realem i Barcelona na czele...
(L)

0
08.04.2010 22:57    #8
Ok, możliwe, że jeszcze musi się zaaklimatyzować, np języka jeszcze nie zna.

K0ras Młody aktywista

0
09.04.2010 10:38    #9
@realista_9

Sprawdz więc 18 latka z wysokim potencjalem przy bazie tragicznej i znakomitych trenerach i dobrym treningu.
Oraz jego rozwój przy bazie doskonałej, srednich trenerach i ogolnym treningu (duze obciążenie)

Nie mowie, ze trening dokladnie rezim nie jest wazny ale wazniejsza jest baza.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.