Uskutecznienie napastnika.

Chod Żołnierz frontu ideologicznego

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
12.04.2010, 21:06    Pytanie
Witam.

Proawdzę już jakiś czas drużynę Interu- mam sezon 11/12 i ogromny problem z skutecznością moich napastników.

Do rzeczy. W poprzednim sezonie w składzie miałem Diego Milito, Samuela Eto'o, Mario Balotelliego i Gignaca (w połowie sezonu Gignac odszedł, a przyszedł Agbonlahor). Nie ważne jakie polecenia bym im ustawił żaden z nich nie jest skuteczny. Gram taktyką 4-2-3-1 a moim najlepszym strzelcem w lidze był Gourcuff co rozczarowało.

Teraz kupiłem Rossiego z Villarealu, a wypożyczyłem D. Milito. Chcę grać 4-2-3-1, 4-4-2 bądź 4-5-1. Powstaje pytanie- jak uskutecznić napastnika?
#TeamTyniec

Jadranko Ekspert

Grupa: Ekspert
0
12.04.2010 21:10    #1
Napastnik musi być dobrze ''obsłużony'' przez pomocnika. Jeśli ma okazje a nie strzela, to ustal mu specjalny trening. Wtedy będzie mógł poćwiczyć sobie strzały. Kiedy ja miałem napastnika, to musiał się przystosować do klubu. W pierwszym sezonie strzelił 6 bramek, a w drugim był królem strzelców z 26 bramkami. Może to jest kwestia czasu.

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
12.04.2010 21:30    #2
Moim zdaniem to nie jest kwestia treningu, jeśli mówimy o takich graczach jak Milito, czy Eto'o. To są doskonali napasnicy, nic im do szczęścia nie potrzeba.

1) na jakiej łatce grasz? Jeśli nie na 10.3 - zainstaluj koniecznie.

2) najważniejsze jest, aby napastnicy mieli dobrze dobrane role do swoich umiejętności. Ja mam jednego środkowego napasnika (atak), oraz jednego cofniętego (wsparcie). Na tej pierwszej pozycji grają zawodnicy szybcy, o dobrym dryblingu, a na drugiej silni, dobrze grający głową.

3) Napastnicy muszą mieć miejsce do gry - jeśli grasz ofensywną taktyką, i cały czas ciśniesz rywali pod ich polem karnym, nie ma co się dziwić, ze bramki zdobywa Gourcuff, którego zapewne ustawiasz gdzieś w pomocy. Spróbuj parę meczy zagrać kontratakiem, standardową, lub ewentualnie kontrolą, i w trakcie meczu włącz instrukcję "Piłka do napasników". Twoi snajperzy będą dostawać znacznie więcej podań, a jeśli podanie będzie w połowie boiska - na pewno dadzą pomocnikom dobrą piłkę na skrzydło.

Tyle na razie, napisz, czy coś okazało się pomocne.

Użytkownik uznał post za pomocny

"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

Magicc Ekspert

0
12.04.2010 22:02    #3
Dotychczas w każdym ze swoich klubów grałem też systemem 4-5-1 (wałkowanym na wszystkie sposoby) i zawsze najlepiej sprawdzało się ustawianie napastnika z ustawieniem "wszechstronny napastnik" czy jakoś tak. Skrzydłowi z zadaniem "atak", ofensywny pomocnik-"wsparcie" (ewentualnie "klasyczna 10" jeśli masz jakiegoś dobrego OP/N), dwaj środkowi pomocnicy ("obrona" i "atak";)- było raczej skuteczne, bo takim ustawieniem m. in. wygrałem LM Arsenalem, a Celticiem doszedłem do 1/2 finału tych rozgrywek. Do tego taktyka standard/kontrola.

Spróbuj i daj znać jak to się sprawdza u Ciebie.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.04.2010 o godz. 22:03

K0ras Młody aktywista

0
12.04.2010 22:28    #4
Nie lepszy stary ekran taktyk? Wydaje mi się, ze na im lepiej mozna pomóc napastnikowi odzyskać skutecznośc.

parachutes Młody aktywista

0
12.04.2010 22:48    #5
Niski, szybki wysunięty z ustawieniem "lis pola karnego" i obok z bardziej defensywnym nastawieniem wysoki, ale umiejący dobrze dograć "odgrywający". U mnie to się sprawdza w Łęcznej. O dziwo zawodnik o PA 120 jest w stanie strzelić ponad 20 goli w Ekstraklasie i to regularnie, na dodatek nie tracąc skuteczności z sezonu na sezon (Krystian Wójcik).

Ale tak jak pisze Godman, jak za bardzo ciśniesz, a przeciwnik ustawia się na obronę - napastnicy nie mają miejsca. Wtedy trzeba albo cofnąć obronę i "zaprosić" przeciwnika na własną połowę, albo zmienić strategię (powolne rozgrywanie, gra piłką, szerokie pole gry, krótkie podania, raczej mało dośrodkowań).

-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

0
13.04.2010 10:59    #6
Godman: Dzięki za radę o "piłce do napastników".

Aktualnie gram dwoma napastnikami w taktyce albo 4-4-2, albo 4-2-2-2. Jak się okazało moim kluczowym w tym zestawieniu zawodnikiem został Gabby Agbonlahor, bo jest fenomenalny jako lis pola karnego- praktycznie żaden obrońca nie potrafi go dogonić. Drugi napastnik jest ustawiony jako cofnięty napastnik z zadaniem wsparcia- Eto'o lub Rossi spisują się tam całkiem dobrze.

Dzięki wszystkim za rady.
#TeamTyniec

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
13.04.2010 13:06    #7
Ja mam bardzo sceptyczne podejście do roli "Lis pola karnego", gdyż nie sprawdziła się ona w żadnym prowadzonym przeze mnie klubie, a łącznie testowałem ją na kilkunastu zawodnikach.

Patrząc tylko z logicznego punktu widzenia - napastnik powinien być szybki, albo silny - jedno i drugie pozwala mu na walkę z obrońcami. Nawet doskonały drybler, ale powolny, niewiele zdziała. Jeśli więc zawodnik jest i słaby, i powolny, a świetnie wykańcza akcje - może zostać lisem pola karnego - czyli strzelać bramki w czystych sytuacjach, gdzie nie musi już walczyć z obrońcami.

Skoro więc Agbonlahor jest zawonikiem szybkim, i mija rywali - wykorzystaj to, i zrób z Niego środkowego napastnika - skoro jest w stanie pokonać obrońców, niech nie unika walki z Nimi!

"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

88borek Partyzant

0
13.04.2010 14:07    #8
ja gram 4-2-2-2(2 srodkowych pomocnikow i 2 ofensywnych) i mam 2 napastnikow nastawione jako lis pola karnego jest to carlos vela i http://img72(...)abb.jpg/ on :D za nimi klasyczna 10 edin hazard i wysuniety rozgrywajacy joan gourcuff, ta 4 wspierana przez 2 cofnietych rozgrywajacych w srodku pola z zadaniem gry w obronie, i 2 boczni bardzo ofensywni obroncy z dobrym dosrodkowaniem dziala swietnie, w tym sezonie licze na zdobycie ligi mistrzow, w ostatnim wygralem lige hiszpanii

jak widac nie trzeba kombinowac z rolami dla napastnikow, mogo one byc takie same

jeszcze ciagle 2 napastnikow zmienia sie pozycjami raz grajac na lewej raz na prawej

0
13.04.2010 14:10    #9
Nie wiem jakim cudem ale po zmienieniu mu roli na "środkowy napastnik" Gabby stał się całkiem innym piłkarzem. Już w pierwszym meczu dwa razy asystował (2-1 z Napoli), w następnym zaliczył jedno trafienie i wydatnie pomógł uzyskać drużynie zwycięstwo (3-0 z PAOKiem Saloniki) a teraz mimo że przegrywałem 0:1 dzięki niemu w ciągu 5 minut zrobiło się 3:1 (raz asystował, a potem dwa razy uciekł obrońcom i nie dał szans bramkarzowi Palermo). Stokrotne dzięki:D!
#TeamTyniec

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.