Position Rating

parachutes Młody aktywista

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
23.04.2010, 16:14    Pytanie
Podczas korzystania z GS kierować się bardziej CA i PA czy Position Rating? Mam wrażenie, że w najnowszej części GS jakoś dziwnie są dobierane te ratingi. Gracze z wyższym CA są słabsi od graczy z niższym (na danych pozycjach). A wy czym się kierujecie? Pytam korzystających z GS :)

Aha, druga sprawa :) Zastanawia mnie czy parametr "gra z pierwszej piłki" nie jest w grze źle przetłumaczony. W oryginale jest to "first touch" i wydaje mi się, że to bardziej odpowiada przejęciu piłki niż grze z pierwszej piłki. Gracze z wysokim parametrem "gra z pierwszej piłki" jakby szybciej potrafią opanować futbolówkę i przygotować ją do strzału, nie odskakuje im. A to oficjalne tłumaczenie chyba bardziej wskazuje na to, że gracz potrafi na jeden kontakt odegrać i to wydaje mi się błędnym przetłumaczeniem. A może ja jestem w błędzie? ;) Co o tym myślicie? Jakieś własne obserwacje?

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 23.04.2010, 16:15

-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Arek96 Żywa legenda ruchu rewolucyjnego

0
23.04.2010 16:17    #1
Moim zdaniem za przyjęcie piłki bardziej jest odpowiedzialna Technika, a First Touch dosłownie znaczy jakoś Pierwszy Dotyk, co by odpowiadało ogólną grę z pierwszej, czy podanie, czy strzał.

MagnificoManager Żołnierz frontu ideologicznego

0
23.04.2010 17:12    #2
Moim zdaniem Gra z pierwszej piłki to dobre tłumaczenie. Z moich obserwacji wynika, że można ją podpiąć pod panowanie nad piłką, celność podań z pierwszej piłki itp. Obok podań, współpracy, wytrzymałości i kreatywności to jeden z ważniejszych atrybutów przy wyborze rozgrywającego. A co do przejęcia piłki to oczywiste, że odpowiada temu atrybut Odbiór.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 23.04.2010 o godz. 17:13

0
23.04.2010 17:30    #3
Jemu chodziło o Przyjęcie piłki, Literówka mu się wkradła. ;)

szfedo Przodownik pracy

0
24.04.2010 00:27    #4
Position Rating ogólnie zazwyczaj się sprawdza, aczkolwiek czasem nieistotny atrybut potrafi obniżyć ocenę pozycji co sprawia, że jest słabiej oceniony. Jak wiadomo, nie zawsze można ślepo ufać programowi :P najlepiej poszukać po CA/PA, a potem po ratingach.

Użytkownik uznał post za pomocny

parachutes Młody aktywista

0
24.04.2010 19:29    #5
[quote=Arek96]Jemu chodziło o Przyjęcie piłki, Literówka mu się wkradła. ;)[/quote]
dzięki za sprostowanie!

[quote=MagnificoManager]Moim zdaniem Gra z pierwszej piłki to dobre tłumaczenie. Z moich obserwacji wynika, że można ją podpiąć pod panowanie nad piłką, celność podań z pierwszej piłki itp.[/quote]
Mam inne spostrzeżenia :) Za panowanie nad piłką odpowiada "technika", za celność podań "podania", a za przyjęcie "first touch", które źle przetłumaczono. GS tak opisuje ten parametr:
How good a player’s first touch is when receiving possession. A higher rating will ensure that the player can trap the ball quicker and put it in a useful position to then act upon. Players with lower ratings here will struggle to control the ball as adeptly and may be prone to losing the ball if closed down quickly.

Przetłumaczę w miarę swoich możliwości.
Jak dobry jest pierwszy kontakt z piłką podczas przejęcia posiadania. Wyższy poziom da nam pewność, że zawodnik potrafi skleić piłę szybciej i przygotować do kolejnego zagrania. Gracze z niższym parametrem będą się męczyć z przyjęciem piłki i są bardziej podatni na straty pod naciskiem przeciwnika.

No więc dalej drążę temat i podtrzymuję swoje zdanie, że tłumacz powinien zmienić "grę z pierwszej piłki" na "przyjęcie piłki" :)
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

carlosss89 Partyzant

0
24.04.2010 20:51    #6
Mi sie wydaje ze to do przyjecia pilki odowiada technika a do gry na jeden kontakt gra z pierwszej pilki i opanowanie . Moze sie myle ale takie sa moje spostrzerzenia kieruje sie tym na podstawie zawodnika Andrés Iniesta ktory jest w tym naprawde dobry

K0ras Młody aktywista

0
24.04.2010 21:20    #7
First touch - Gra na jeden dotyk i tyle w tym temacie. Takie określenie krąży w środowisku premier league.

Technika - panowanie nad pilka, przyjecie, jakosc dryblingu, mozliwosc dobrych technicznie zagran.

0
24.04.2010 21:29    #8
Parachutes, powtarzam - za przyjęcie piłki odpowiada TECHNIKA, a za strzął z pierwszej, podanie z pierwszej, szybkie odegranie odpowiada GRA Z PIERWSZEJ PIŁKI.

Tak wynika z czystej logiki oraz z moich obserwacji. Amen.

Edit: O, widzę, że K0ras myśli tak jak ja.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 24.04.2010 o godz. 21:30

K0ras Młody aktywista

0
24.04.2010 21:36    #9
Ale nad czym tu myslec, wystarczy ogladnac mecz w premiership. Chocby Peter Brackley uzywa czesto tego powiedzenia, czasem dzieli na strzal z pierwszej pilki, podan. tzw. first touch to shot. Ale zamiast sie bawic w wlasnie takie rozdrabnianie, wszystkie okreslenia gry z 1 pilki, zamknieto w first touch i przetłumaczono na gra z 1 pilki :)

@down

Jest to "wolne" tlumaczenie. GS z tego co wiem nie jest oficjalnym rozszerzeniem do fm'a.

Raczej bym to rozumial, ze gracz potrafi szybciej odegrac pilke po jej otrzymaniu. Ewentualnie to zdanie z "trap" bym traktowal jako przyjecie w przelocie. Ciezko to przetlumaczyc na polski.

Tak czy siak uwazam ze SI uzywa first touch do typowego opisania gry z pierwszego dotknięcia czyli na polskie z 1 pilki.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 24.04.2010 o godz. 22:15

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.