Ile czasu przygotowujecie się do meczu/sezonu?

Lipton92 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
23.04.2010, 17:50    Pytanie
Witam, wszystkich. Mam takie pytanie, chcę porównać odpowiedzi względem własnej gry. Nie jestem dobrym graczem, w sumie awansowałem Malagą do 1. ligi, choć prognoza była na 11. miejsce. Marzą mi się kariery jak ta którą przedchwilą widziałem: z 6 ligi angielskiej do Premier Ligue i wygrane z FC Liverpool, czy MU.

Ile czasu zaczynając grę, obejmując nową posadę siedzicie nad taktyką? Czy dokładnie analizujecie swoich przeciwników, statystyki indywidualne, robić jakieś notatki na karteczce na biurku? Czy robicie kilka taktyk w zależności od meczu u siebie, na wyjeździe, z outsiderem, z liderem, itp?

Z góry dziękuję, gdyby ktoś napisał coś od siebie, bo w moim stadium rozwoju takie lakoniczne rady mi pomogą. Może jestem po prostu zbyt leniwy i za mało się przykładam do "ppierkowej robty"?

realista_9 Żołnierz frontu ideologicznego

0
23.04.2010 18:06    #1
powiem Ci tak: jak ja zaczynam gre nowym klubem to pierw przygladam sie składowi i patrze kto sie nadaje a kto nie... nastepnie organizuje z 5-7 sparingów zeby dobrze dobrac taktyke do zespolu i zeby ewentualnie nowi zawodnicy zgrali sie z druzyna.. Co do treningu to ustalam 2 jeden dla całej druzyny a drugi dla młodych graczy którzy nie łapia sie do pierwszego zespolu... po doborze taktyki i odpowiedniego zespolu zaczyna sie sezon i efekty przychodza same:) POZDRO!

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 23.04.2010 o godz. 18:07

(L)

Arek96 Żywa legenda ruchu rewolucyjnego

0
23.04.2010 18:10    #2
Ja osobiście gdy zaczynam grę od razu ustalam jaką taktyką będę grał, żeby wiedzieć jakich zawodników kupić, a jakich sprzedać.
Gdy już to zrobię siadam do taktyki. Tworzę zazwyczaj dwie - dla słabszych drużyn, i dla mocniejszych. Generalnie nad takimi dwoma porządnymi taksami siedzę zawsze minimum pół godziny, choć w czasie okresu przygotowawczego zawsze ulegnie ona i tak zmianie. 'Zatrzyma się' dopiero już przed pierwszym oficjalnym meczem sezonu.
Prócz tego, gdy dochodzi już do meczu, zawsze coś tam lekko zmodyfikuję w zależności czy gram na wyjeździe, czy u siebie, oraz zależy po prostu z jaką drużyną gram, a jakim systemem ona gra.

Derbak-MT Partyzant

0
23.04.2010 19:02    #3
Dobór taktyki do składu to chyba najważniejsza sprawa jaką trzeba zrobić na początku gry. Ktoś napisał że sprzedał Messiego bo mu do taktyki nie pasował ...

Zawsze staram się ułożyć taktykę pod najlepszych zawodników jakich posiadam.

Guezmir Młody aktywista

0
23.04.2010 20:12    #4
Jeśli chodzi o mnie, to podobnie jak przedmówca, zawsze dobieram taktykę pod aktualne zasoby ludzkie, nigdy odwrotnie. Prowadzę zawsze drużyny, którym ciężko jest na starcie, więc na początku gry o większych wzmocnieniach można zapomnieć.

W FM 08 i 09 zazwyczaj w tygodniu przed każdym najbliższym spotkaniem, przeglądałem składy rywala, zwłaszcza ich pierwszą jedenastkę, a w przypadku kontuzji lub kartek typowałem, kto zagra w miejsce nieobecnych. Szukałem ich słabych i mocnych stron. Pod każdego kolejnego rywala dobierałem strategię i gdy była taka potrzeba modyfikowałem taktykę i zmieniałem wyjściowy skład.

W aktualnej rozgrywce często o tym zapominam. Może właśnie w tym mógłbym dopatrywać się niepojętych wahań formy mojej drużyny. Może za mało się przykładam? Może nie robię tyle ile powinienem, by zwiększyć szanse na zwycięstwa? Hmm... Chyba czas znowu zacząć dostrzegać najdrobniejsze detale :)

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 23.04.2010 o godz. 20:13

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Lipton92 Partyzant

0
23.04.2010 20:23    #5
A propo taktyki pod piłkarzy. Czy raporty o zespole od naszych asystentów są dobrymi wskazówkami? Mój asystent jest raczej średni pod względem taktyki i OUZ i OPZ.

Guezmir Młody aktywista

0
23.04.2010 20:39    #6
Słabego asystenta lepiej nie słuchać. Sprawdź sobie do jakiej roli, każdy poszczególny zawodnik pasuje najbardziej (kluczowe atrybuty) i ustaw formację, gdzie będzie miejsce dla najlepszych i równowaga między zadaniami.

Strategia ofensywna:
3 broni 2 wspomaga 5 atakuje

Strategia standardowa:
3 broni 4 (max.5) wspomaga 3 ( min.2) atakuje

Strategia defensywna:
5 broni 2 (max. 3) wspomaga 3 (min. 2) atakuje

Jeśli używasz kreatora, z łatwością sprawdzisz kluczowe atrybuty (podświetlenie), ustawisz role i zadania. Na dalszym etapie możesz zaufać ustawieniom kreatora, lub manualnie zmodyfikować część ustawień.
Z czasem sam do części rzeczy przekonasz się lub zrazisz. Obserwuj mecze i wyciągaj wnioski. Unikaj nerwowych decyzji.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 23.04.2010 o godz. 20:40

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

Derbak-MT Partyzant

0
23.04.2010 20:54    #7
Co do ustawiania taktyki pod przeciwnika.

Ja osobiście już tego nie robię bo wynikało często z tego więcej złego niż dobrego.

Obecnie staram się raczej grać presingiem nieustannie przez 90 minut niezależnie od wyniku.

Na dłuższą metę otrzymałem zadowalający mnie rezultat :)

Lipton92 Partyzant

0
23.04.2010 21:07    #8
Dobrze. Dziękuję wam. Teraz czas na randez vous z ustawieniami, profilami, itp. Mam nadzieję, że dobrze poustawiam zawodników. Dzięki wszystkim. Temat można zamknąć.

Temat zamknięty.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.