Co wpływa na "wieczność" gracza

Fenix Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
07.06.2010, 19:56    Pytanie
Zapytam krótko, nie owijając - co wpływa na to, że jednemu zawodnikowi spadają atrybuty szybciej, a drugiemu wolniej, co wpływa na "wieczność" piłkarza w FM-ie (2008)?

Pomstiborius Młody aktywista

Grupa: Ekspert
0
07.06.2010 22:03    #10
[quote=Mlody_Trener]Najszybciej spadać będą atrybuty fizyczne, natomiast atrybuty psychiczne mogą przez całą karierę się podwyższać, nawet w wieku 40 lat. Techniczne atrybuty spadają wolno, lecz tez mogą ulec zmianie o 2-3 poziomy :) [/quote]

Ja niedawno dostałem raport z którego wynikało, że 35-letni zawodnik moich rezerw (bodajże Andrea Dossena) zrobił postępy na treningu. Chodziło o jeden z atrybutów technicznych. :) Oczywiście obok był drugi raport, w którym mój asystent napisał, że stracił on na szybkości, ale zdziwił mnie sam fakt rozwoju w tym wieku.

@topic
Im więcej gra, tym wolniej spadają mu atrybuty techniczne. Niestety nic nie poradzisz na spadek atrybutów fizycznych. Za to najprawdopodobniej odpowiada naturalna sprawność (tak jak zaznaczył to Robi2009).

@MagnificoManager
Jaki konkretnie?
Świat wspiera się na czterech filarach - na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i waleczności dzielnych.

przemolec Partyzant

0
07.06.2010 22:15    #11
Hmm ja niebyłbym taki pewny czy naturalna sprawność może być przyczyną bo mam w fm 07 piłkarza 39 lat który ma kosmicznie atrybuty i naturalną sprawność 14 niewiem czy to dość dużo by grać tak dobrze jak on

przemolec Partyzant

0
07.06.2010 22:19    #12
Tu załącznik z nim wiem że na dwa razy ale za pierwsyzm raze niezauważyłem że waży za dużo a w edycji sie nieda dać załącznika

Robi2009 Młody aktywista

0
07.06.2010 22:26    #13
[quote=Fenix]O cholera, faktycznie, w końcu sprawność to po angielsku właśnie Sportsmanship... a ja przez pewien czas pracy w edytorze myślałem, że w atrybucie 'sportmanship' chodzi o "sportowość" na boisku - tzn. czy piłkarz na boisku dużo fauluje, czy nie bije się z rywalami itd. :P[/quote]
Sprawność to Fitness albo Condition, Sportsmanship to dokładnie jak napisałeś - zachowanie fair play.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 07.06.2010 o godz. 22:29

There's nothing to fear except the fear itself

Pomstiborius Młody aktywista

Grupa: Ekspert
0
07.06.2010 22:47    #14
[quote=przemolec]Hmm ja niebyłbym taki pewny czy naturalna sprawność może być przyczyną bo mam w fm 07 piłkarza 39 lat który ma kosmicznie atrybuty i naturalną sprawność 14 niewiem czy to dość dużo by grać tak dobrze jak on[/quote]

Wytrzymałości na poziomie 8, szybkości na 7 i przyspieszenia na 4 nie nazwałbym kosmicznymi. :P
Świat wspiera się na czterech filarach - na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i waleczności dzielnych.

Fenix Partyzant

0
07.06.2010 22:56    #15
Czyli rozumiem, że chodzi o "Natural fitness?"

Robi2009 Młody aktywista

0
07.06.2010 23:00    #16
[quote=Fenix]Czyli rozumiem, że chodzi o "Natural fitness?"[/quote]
Yes :)
There's nothing to fear except the fear itself

Godman Żołnierz frontu ideologicznego

0
08.06.2010 00:47    #17
Przejrzałem ze 20 forów internetowych, w większości anglojęzyczne. Wszędzie tam gracze twierdzą, że Natural Fitness odpowiada za to jak szybko piłkarz regeneruje siły. Piszą tam również, że zawodnikom o wysokim poziomie tego atrybutu można dać większe obciążenia treningowe.

Z moich obserwacji (na przestrzeni kilku FM-ów, a nawet CM-ów) wynika, że na długowieczność piłkarza wpływa:
- pozycja, na której gra (bramkarze najdłużej, napastnicy najkrócej)
- ilość kontuzji
- odgrywanie ważnej roli w zespole.

Jak piłkarz gra w wieku 33 lat tak samo często i tak samo dobrze, jak grał mając 27, to jest bardziej prawdopodobne, ze zagra jeszcze parę lat. Jeśli sukcesywnie odstawiamy go od składu, to i on sam będzie marniał. Poziom ligi też jest chyba ważny.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 08.06.2010 o godz. 00:47

"Nie kłóć się z idiotą - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"

K0ras Młody aktywista

0
08.06.2010 10:26    #18
W FM'ie upływ lat zawodnika 2010 jest cos skopany. Atrybuty fizyczne uciekają - naturalna kolej rzeczy. Mentalne rosną ok.

Ale spadek technicznych atrybutów jest po prostu śmieszny. Techniki, dryblingu się nie zapomina. Podań, dośrodkowań. Niestety u mnie zawodnik potrafił mieć spadek atrybutów o 2-3 czasami. Paranoja.

Spadek dryblingu z 20 do 16 to największa abstrakcja jaką zanotowałem. Tylko pytanie co spada? Drybling czy częstotliwość jego wykonywania ze względu na właśnie słabe przyśpieszenie i szybkość (oraz wytrzymałość). Przykłady można by mnożyć.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 08.06.2010 o godz. 10:36

parachutes Młody aktywista

0
08.06.2010 10:48    #19
[quote=Godman]Przejrzałem ze 20 forów internetowych, w większości anglojęzyczne. Wszędzie tam gracze twierdzą, że Natural Fitness odpowiada za to jak szybko piłkarz regeneruje siły. Piszą tam również, że zawodnikom o wysokim poziomie tego atrybutu można dać większe obciążenia treningowe[/quote]
Moje doświadczenia mówią to samo. Szczególnie w okresie przygotowawczym w GS to widać. I po kontuzji.

Ja w Ekstraklasie grałem z 35-letnim Bronowickim na O P i mniej więcej tak samo starym Nikitovicem na DP. Ich CA spadało wtedy gdy nie grali przez dłuższy czas.

Wydaje mi się, że profesjonalizm też jest ważny :)
-Why is 6 afraid of 7? - Because 7 8 9.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution