Skuteczność

Brac0 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
04.07.2010, 08:49    Pytanie
1.Gram trzeci sezon Newcastle, wersja 10.3. Mam takich napastników: Carlos Vela, Hulk, Lacina Traore, Neymar, Kadlec i są oni bardzo nieskuteczni. Może to być spowodowane tym, że wymieniłem w zeszłym okienku(dostałem 50 mln) sporą część składu?

2.Mam średnią wieku poniżej 21 roku życia, bramkarz ma 18, playmaker 18 itp. Czy ma to negatywny wpływ na zespół? Odnoszę wrażenie, że nie gdyż np przed chwilą wygrałem konkurs rzutów karnych z Man City, a bałem się gdy te gorące osiemnastki podchodziły do wapna.

//Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.07.2010, 08:57

Junin Partyzant

0
04.07.2010 10:22    #1
1. Przez zmiany w składzie twoja drużyna się rozregulowała i potrzebuje sporo czasu na zgranie, ale z każdym miesiącem wszystko będzie się powoli "zazębiać". Miałem podobną sytuacją w FM 08 grając Jagiellonią. Też wymieniłem połowę składu i zamiast grać lepiej od tamtej poukładanej ale gorszej indywidualnie, grała dużo gorzej. Grały tylko umiejętności indywidualne, ale z czasem powoli piłkarze ze sobą się zgrywali. Jedynym lekarstwem na to jest czas i dostosowanie taktyki do nowych zawodników.

2.Młody wiek ma pewien wpływ (niekoniecznie negatywny). Jego pozytywnym wpływem jest to że młodsi zawodnicy są bardziej ruchliwi częściej wychodzą na pozycję itp.. Negatywnym wpływem jest to ,że częściej tracą koncentrację i mają słabsze atrybuty psychiczne

Odnośnie karnych:

Na karne w FM-ie największy wpływ ma umiejętność ich wykonywania, i umiejętności bramkarskie bramkarza przeciwnika. Kwestie psychiczne mają bardzo mały choć czasem zauważalny wpływ. Miałem kiedyś zawodnika w FM 08 (tak w Jagiellonii, bodajże Stankiewicz sie nazywał, miał jakieś 17-18 lat) który miał 20/20 rzuty karne a atrybuty psychiczne na poziomie 3-5/20. Trafiał wszystkie karne. Nawet te w Lidze Mistrzów. To on w kwartecie z Czaplińskim, Nowackim i Lecić-iem wywalczył 1/8 Ligi Mistrzów pomomo że skład (sprzed wymiany) był maksymalnie na środek tabeli Ekstraklasy.

Mam nadzieję że pomogłem :)

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.07.2010 o godz. 10:39

Użytkownik uznał post za pomocny

"TO nie była Ręka Boga, TO była Ręka Suareza!"

MagnificoManager Żołnierz frontu ideologicznego

0
04.07.2010 10:53    #2
Czy jeśli ktoś się nie zna, to zamiast siedzieć cicho musi wprowadzać w błąd?

EDIT: Nieskuteczność napastników to niestrzelanie przez nich bramek. Widocznie masz złe ustawienia indywidualne, nie umiesz ustawić dobrej taktyki. Jeśli wszystko zrobisz dobrze to brak zgrania będzie miał bardzo mały wpływ na grę twoich napastników.

[quote]młodsi zawodnicy są bardziej ruchliwi częściej wychodzą na pozycję itp[/quote]
Bzdura! To tylko gra.
[quote]częściej tracą koncentrację i mają słabsze atrybuty psychiczne
[/quote]
to też nie jest zasada. Często tak właśnie jest, ale nie zawsze.
[quote]Na karne w FM-ie największy wpływ ma umiejętność ich wykonywania, i umiejętności bramkarskie bramkarza przeciwnika. Kwestie psychiczne mają bardzo mały choć czasem zauważalny wpływ.[/quote]
Kolejna bzdura. Równie ważne co sam atrybut techniczny wykonywania rzutów karnych jest atrybut opanowania.

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 04.07.2010 o godz. 11:06

Junin Partyzant

0
04.07.2010 11:21    #3
1. Skoro opanowanie jest tak ważne to czemu nastolatek mający opanowanie na poziomie 3 i rzuty karne na poziomie 20 strzela wszystkie karne włącznie z tymi w lidze mistrzów przeciwko Benfice, Olympiakosowi, Szachtarowi, FC Porto? Przez całą moją karierę mendżerską w Jagielloni to on wykonywał karne. To nie były 2 czy 3 ale 20-30. RAZ(!) w jakimś meczu towarzyskim udało się bramkarzowi przeciwnika sparować uderzenie na słupek, ale przy dobitce był nieomylny. Zgadzam się że przy karnych atrybuty psychiczne maja wpływ, ale nie tak duży jak umiejętności techniczne

2 . Napisałem "częściej", nie "zawsze"

3. Napisałem, że trzeba dostosować taktykę do nowych zawodników. Nie zaprzeczysz temu, że w bardziej zgranej drużynie napastnik otrzymuje więcej lepszych okazji do strzelenia bramek, co przekłada się na skuteczność, nie sądzisz?

4. Owszem, to tylko gra, ale młodsi gracze mają często wyższe atrybuty szybkości, przyspieszenia, błyskotliwości itp. "Czasem", nie "zawsze", choć tutaj akurat mogę się mylić

// Edytowano 2 razy, ostatni raz 04.07.2010 o godz. 11:26

"TO nie była Ręka Boga, TO była Ręka Suareza!"

Brac0 Partyzant

0
04.07.2010 12:24    #4
Dzieki za pomoc i dołacze się do dyskusji.

Szybkość itp zależy tylko i wyłącznie od atrybutów fizycznych, wiek nie gra roli. Czy zawodnik ma 18 czy 38 lat, to z szybkością 8 zawsze będzie wolny.

I ilość sytuacji nie podnosi skuteczności, skuteczność to procent wykańczanych sytuacji podbramkowych przez napastników. Poza tym moi napastnicy mają mnóstwo sytuacji i strzelają sporo bramek, ale często np Hulk nie strzela w sytuacji sam na sam.

Obawiam się, że to iż piłkarz jest młody niczego mu nie daje w czasie teraźniejszym.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.07.2010 o godz. 12:37

Palimpsest Młody aktywista

0
04.07.2010 16:03    #5
[quote=MagnificoManager]Czy jeśli ktoś się nie zna, to zamiast siedzieć cicho musi wprowadzać w błąd?
[/quote]

Może w takim wypadku zamilcz ok?

1. To jest oczywiste że wymiana znacznej części składu, spowoduje brak zgrania drużyny. Który może mieć bardzo istotny wpływ na wyniki.

Co do karnych nie warto słuchać MM-a bo plecie dzieciak co mu ślina na język przyniesie, a każe milczeć innym co mądrze prawią(vide Junin). Za skuteczność wykonywania karnych odpowiada atrybut "Rzuty karne". A opanowanie jest istotne w sytuacjach sam na sam.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 04.07.2010 o godz. 16:03

@

MagnificoManager Żołnierz frontu ideologicznego

0
04.07.2010 17:15    #6
Obaj jesteście w błędzie jeśli chodzi o rzuty karne :)
A co do punktu 1. - chłopakowi chodziło o skuteczność napastnika (czyli procent bramek w stosunku do strzałów). Zgranie zespołu może mieć wpływ tylko i wyłącznie na ilość piłek, które napastnik dostanie, skuteczność napastnika jest natomiast zależne tylko i wyłącznie od niego samego. Mylicie pojęcia panowie. Brak zgrania ma oczywiście wpływ na wyniki, ale nie o to się tutaj rozchodzi.

Brac0 Partyzant

0
04.07.2010 17:21    #7
Czyli tak jak sądziłem, dzięki.
Chyba się zgrali bo Hulk ma 22 zdobytych goli w Premier League podczas gdy drudzy(Rooney i Bendtner) mają ich 10. To samo asysty. Gość jest niesamowity, najlepszy napastnik w grze. 28 mln euro to wcale nie tak dużo za niego ;)

Aż screena wkleję:
http://img52(...)ucns.png

Palimpsest Młody aktywista

0
04.07.2010 17:57    #8
[quote=Brac0]. Mam takich napastników: Carlos Vela, Hulk, Lacina Traore, Neymar, Kadlec i są oni bardzo nieskuteczni. Może to być spowodowane tym, że wymieniłem w zeszłym okienku(dostałem 50 mln) sporą część składu?[/quote]

A skuteczność napastnika, zależy od tego ile piłek dostanie, tak więc zgranie zespołu jest tu kluczowe. Chłopak nigdzie nie wspominał o procentowej skuteczności.
@

Brac0 Partyzant

0
04.07.2010 18:11    #9
Skuteczność wcale nie zalezy od ilosci otrzymywanych podan! Zastanow sie...

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.