gra przeciw defensywnie ustawionym zespołom

MeehoweCK Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
09.08.2010, 15:51    Pytanie
Nigdzie nie znalazłem podobnego tematu. Macie jakiś sposób na drużyny broniące się 5-6 zawodnikami na swoim polu karnym? Niestety nie mam piłkarzy potrafiących strzelać z dystansu.

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
10.08.2010 11:03    #10
Wszystkiego wygrywać się nie da. Jeśli przeciwnika interesuje tylko i wyłącznie wynik 0:0, to czasem taki wynik padnie. Pomyśl więc, jak prezentowałaby się taktyka przeciwnika w kreatorze - nastawienie ultradefensywne, kontrataki, szybka gra bokami, sztywna filozofia. Każda taktyka ma plusy i minusy, każdą da się rozkminić.

Jak w rzeczywistości powinien zagrać zespół, który wie, że przeciwnik będzie się tylko bronił? Stałe fragmenty gry, agresywny atak od początku, cierpliwe czekanie na okazję. Przekładając to na FMa - bardzo ofensywne ustawienie od początku (np. pierwsze 10 minut), a jeśli to nie przyniesie rezultatu, wracamy do standardowego ustawienia, opanowujemy środek pola, dyktujemy warunki gry. Jeśli na co dzień grasz 442 ustaw na pierwsze 5 - 10 minut meczu 424. Potem wróć do swojego pierwotnego ustawienia, w poleceniach z ławki każ zawodnikom 'nękać rywala', 'strzelać z każdej pozycji' i 'rozciągać pole gry'. Tempo i nastawienie podkręć potem pod koniec pierwszej połowy. Na drugą połowę wyjdź znów 424, po 5 minutach odpuść. Powtórz wariant próby opanowania gry. Wyciągaj za pomocą poleceń z ławki przeciwnika na swoją połowę. I pod koniec gry znów podkręć tempo.

Jeśli przeciwnik się broni, to gra sztywną filozofią. Szeregi obrony rywala są twarde i mało elastyczne. To daje szansę zawodnikom zmieniającym się nawzajem pozycjami. Jeśli chodzi o zmiany, nie ma sensu dokładać napastników. Polecałbym raczej graczy kreatywnych, o dużej umiejętności wykonywania celnych podań.

Trzeba też wziąć pod uwagę, że przeciwnik swoje szanse będzie miał. Aby grać ofensywnie i kontrolować grę, niezbędny jest defensywny pomocnik.
Zabezpieczy przed kontrami rywala.

Użytkownik uznał post za pomocny

If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

MeehoweCK Partyzant

0
10.08.2010 12:16    #11
Dzięki za wszystkie porady. Zaczynam je stosować.

EDIT:
Niestety chyba jestem za głupi na tę grę. Odkąd opieram się na Waszych wskazówkach, to przeciwnik ma przewagę i przegrywam wszystko jak leci (nieważne czy z 2. zespołem ligi czy 24.). Na każdej pozycji mam najlepszego zawodnika w lidze (tak twierdzą scouci), morale cały czas jest bardzo wysokie, asystent twierdzi, że piłkarze świetnie się rozumieją, używam bezpiecznej wydawałoby się taktyki 4-4-2. Skoro jest tak dobrze, to nie mam pojęcia czemu jest tak źle.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 11.08.2010 o godz. 01:32

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.