Transfery w ratach

Jarna Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
10.08.2010, 15:22    Pytanie
Witam, otóż jest pewna kwestia która mnie nurtuje i mam nadzieję, że udzielicie mi na nią odpowiedzi :)

1. Gdy chcę kupić zawodnika przykładowo płacąc 50 mln z góry i 50 mln, w 24
miesięcznych ratach bądź po strzeleniu określonej liczby bramek np. 30, to gdy przyjdzie dopiąć formalności i zaakceptować transfer to muszę mieć przy sobie te 100 mln czy wystarczy 50 ??

2. Co się dzieję, gdy biorąc pod uwagę powyższy przykład, gracz strzeli np. te 30 goli, a ja w tym momencie nie będę miał 50 mln które obiecałem ??

Oczywiście gdy na pierwsze pytanie odpowiedź będzie brzmiała, że potrzebuje 100 mln, to 2 pytanie będzie już nieważne :)

Piszę to ponieważ zazwyczaj kupuje zawodników, płacąc od razu całą sumę z góry, ale zaciekawiło mnie, jak to wygląda z perspektywy późniejszego dopłacania :)

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam Jarna :)

Pomstiborius Młody aktywista

Grupa: Ekspert
0
10.08.2010 15:35    #1
1. Teoretycznie nie, ale w jakiś sposób jest brany pod uwagę Twój budżet transferowy i jeśli będziesz miał tylko 50mln, to transfer może nie wypalić z powodu braku środków (miałem tak kilka razy). Niestety nie doszedłem do tego jak to jest liczone.
2. Będziesz miał stan konta na minusie. Dlatego trzeba ostrożnie z tymi klauzulami.
Świat wspiera się na czterech filarach - na naukach mądrych, na sprawiedliwości wielkich, na modlitwach prawych i waleczności dzielnych.

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
10.08.2010 16:02    #2
FM jest tylko grą i niestety nie wszystkie opcje dopracowane są do poziomu znanego nam z rzeczywistości. Jednym z takich aspektów jest system transferowy. Prawda jest taka, że zawodnika można kupić taniej, płacąc w ratach niż wykładając całą sumę. Jest to absurdalne, ale często np. oferowałem 1'000'000 euro za danego piłkarza, klub odrzucał tą propozycję, po czym akceptował 500'000 euro płatne z góry i kolejne 500'000 w sześciu lub dwunastu miesięcznych ratach. Myślę, że sytuacja bierze się stąd, iż twórcy FMa chcieli, by gracze kombinowali z opcją transferów, dając możliwość oszczędzenia gotówki przy bardziej wyrafinowanych transakcjach, niż tylko wykładanie kasy z góry.

Odpowiadając na Twoje pytania:
1. Musisz mieć 100'000'000 euro. Brana jest bowiem pod uwagę obecna kondycja finansowa klubu. Bez całej sumy nie kupisz zawodnika, za którego płatność rozłożona została na raty.

2. Wtedy dupa. Odejmą Ci z konta 50'000'000 euro, co będzie średnio przyjemną wiadomością dla zarządu i Twojej kariery w tym klubie. Intensywne zadłużanie zespołu i drenowanie klubowej kasy przeważnie kończy się niewesoło.

Uzupełniając temat - proponuję pokombinować przy transferach trochę dłużej, niż tylko wyszukanie zawodnika i zapłacenie ceny. Bardzo korzystne są opcje wymiany zawodników. Długo nie mogłem ich rozgryźć - działają bowiem tylko wtedy, gdy dany klub jest zainteresowany Twoim piłkarzem. Przykład: grasz Barceloną, Manchester United nie jest zainteresowany Messim (nie obserwują go, a w zakładce transfer wśród zainteresowanych klubów nie ma Manchesteru), to jeśli zaoferujesz Messiego na wymianę za np. Kuszczaka, Manchester odrzuci tą ofertę. Ale z drugiej strony, jeśli grasz Manchesterem, a taka Barcelona jest zainteresowana Kuszczakiem, to oferując go na wymianę Messiego może bez dopłaty nie dostaniesz, ale takiego Toure czy Keytę powinno się udać.

Wymiana zawodników jest naprawdę przydatnym narzędziem, ułatwiającym np. pozbywanie się niechcianych kopaczy czy zmniejszających ceny zakupu zawodników.

Warto pokombinować również w płatnościach - rozkładać fundusze na raty, kazać płacić w ratach sobie, dodawać do umów różne klauzule.
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

BKS_Skrzat Młody aktywista

0
10.08.2010 16:04    #3
Ja nie kupuje w ratach lepiej kupić z klauzulą strzelenia 50 goli zawsze możesz wtedy się wywinać jak ma 49 goli i sprzedać komuś ale ja tego nie robię bo to cheat.

Przemes Partyzant

0
24.08.2010 12:19    #4
wiem ze to juz nie najświeższy temat, ale mam uwage co do rat.
Ja jak składam na raty np. 50 mln na 48 miechy, to nie musze miec na koncie ani w budzecie tej kasy. wystarczy ze mam miedzy 35-50%(nie rozpracowalem ile dokładnie). a jak płacę 50mln+50mln na raty to ten procent jest juz mniejszy w graniach 25% albo moze mniej.

Często gram z kuzynem przez sieć i on mówi ze jemu sie tak nie udaje robic.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.