Mecze wyjazdowe

igix11 Partyzant

Grupa: Użytkownik
Poziom ostrzeżeń: 0
0
12.08.2010, 16:33    Pytanie
Piszę do was drodzy FMManiacy z problemem meczy wyjazdowych. U siebie pięknie i gładko wygrywam z rywalami Ekstraklasy, nawet pokonałem Porto 1:0. Ale gdy moja Polonia Warszawa wyjeżdża na mecz wszystko leci na łeb na szyje. Wymęczone zwycięstwo z Górnikiem Zabrze 1:2, Nawet LKS NIECIECZA w PP atakowała moją bramkę do 30 minuty! Do fazy grupowej LM awansowałem poprzez dobre mecze u siebie, Kopenhaga (3:0) (1:4). Co radzicie? Gra obronna? Skoncentrować się na obornie? Gram ustawieniem z ofensywnymi skrzydlowymi i dwoma napastnikami. Jakie ustawienie radzicie?

Z góry dzięki za pomoc!

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
12.08.2010 17:32    #1
[quote=igix11]Wymęczone zwycięstwo z Górnikiem Zabrze 1:2[/quote]

Wyjazdowe zwycięstwa często są wymęczone. Spójrz na rzeczywistość i problemy, które mają nawet zespoły pokroju Sevilli czy Villarreal na wyjazdach ligowych. Póki są zwycięstwa - jest dobrze.

[quote=igix11]Co radzicie? Gra obronna? Skoncentrować się na obornie? [/quote]

Na pewno należy grać mniej ofensywnie niż u siebie. Zmień może początkową strategię na kontratak, częściej graj na czas, cofnij trochę linię obrony, zaznacz kontrataki... Dużo można zmieniać, a Twój problem jest zbyt mało dokładnie opisany, by powiedzieć coś mądrzejszego.

[quote=igix11]Gram ustawieniem z ofensywnymi skrzydlowymi i dwoma napastnikami.[/quote]

A co z pomocnikami? A co ze strategią, filozofią, stylem podań, ogólnie stylem gry?

[quote=igix11]Jakie ustawienie radzicie?[/quote]

Ustawienie jest kwestią wtórną. Na wyjazdach można grać z sukcesami i ustawieniem 4-3-3 czy nawet 4-2-4. Pokombinować należy z instrukcjami, zadaniami i stylem zespołu. Ustawieniem graj tym, co zawsze.

Użytkownik uznał post za pomocny

If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

igix11 Partyzant

0
12.08.2010 18:30    #2
Gram raczej szybszym tempem z krótkimi podaniami, mam dobrych skrzydłowych: lewa( Mierzejewski, Milinkovic), prawa: (Falodun, Benson). Falodun potrafi samemu cały bok przedryblować. Pokazał parę takich akcji z Porto!

Spróbuje na wyjazdach zagrać tak: Środkowi obrońcy (obrona), Boczni (obrona), Srodkowi pomocnicy (obrona), Skrzydłowi (wsparcie), Napad (atak). Bardzo sztywna filozofia, bez swobody na boisku, podania bezpośrednie, łagodny pressing, ostrożny odbiór i krycie strefowe. Cofnąłem skrzydłowych na Pomocnik prawy/lewy. To przede mną pierwszy ważny sprawdzian formacji z Dynamo Bukareszt! Trzymajcie kciuki ;).

Guezmir Młody aktywista

0
12.08.2010 18:54    #3
Rada: graj środkowymi obrońcami, z których jeden gra jako stoper, a drugi jako zabezpieczający, dużo lepiej to funkcjonuje od systemu "obrona obrona".

Atak lepiej funkcjonuje jak jeden napastnik wspiera, a drugi atakuje.
Jak chcesz grać z kontry to pamiętaj, że w skladzie powinno być maksymalnie 3 atakujących i pięciu wspomagających i minimum 3 broniących - w razie czego dwóm wspomagającym możesz kazac bronić. Jak grając z kontry pierwszy strzelisz, zmień na standard, jak obejmiesz dwubramkową przewagę, zacznij grać kontrolą, jak rywale zmniejszą Twoją przewage cofnij się znowu - te zmiany strategii bardzo się sprawdzają - pamiętaj, że rywl robi to często.

edit: największy błąd to dwać wszystkim obrońcom obronę, pomocnikom wsparcie a napastnikom atak. taka drużyna nie będzie dobrze funkcjonować.

// Edytowano 1 raz, ostatni raz 12.08.2010 o godz. 18:57

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

igix11 Partyzant

0
12.08.2010 19:44    #4
Dzięki Guezmir. Muszę wyzerować wszystkie taktyki i się w kreatorze pobawić. Zastosuję się do waszych rad i dam wam efekty jak dojde do końca 2010 roku (3 miesiące).

igix11 Partyzant

0
12.08.2010 20:54    #5
Dzięki! Zrobiłem sobie trzy taktyki; powstrzymywanie, defensywna, kontratak. Na mecz z Dynamem ustawiłem od początku defensywnie. Bronimy i liczymy na kontrataki złożone z dwóch napastników. Moja obrona i defensywni zagrali dobry mecz, nie pozwolili aby coś zagroziło bramce Przyrowskiego. Przeciwnik miał tylko dwa strzały na swoim terenie! Ja miałem ich siedem w czym cztery celne, ale szczerze mówiąc grałem na remis i nie liczyłem że coś wpadnie. W LM idzie na razie znakomicie po dwóch meczach fazy grupowej mam 4 punkty (wygrana z Porto i remis z Dynamem). Teraz czeka na mnie Lyon.

Dzięki chłopaki za rady!

Guezmir Młody aktywista

0
12.08.2010 20:59    #6
Brawka! Jak przegrasz coś to się nie zrażaj, każda nowa taktyka wymaga potrzebuje kilka meczów, by zakwitła. Defensywne taktyki bardzo dobrze sprawdzają się w FM 2010. Pamietaj, że jak będą Ci mocno zagrażać, czyli panoszyć się w twoim polu karnym, to wysuń linię obrony w celu zawężenia pola gry (nie obawiaj się tego - obrońcy wcale nie musza być szybcy, ustawianie się, przewidywanie i decyzje są dużo ważniejsze). Powodzenia!

"Każdy szkoleniowiec układa zespół na swój obraz i podobieństwo, on ma uzewnętrzniać jego charakter" Rudolf Kapera

igix11 Partyzant

0
13.08.2010 08:47    #7
Zawsze gdy zaczynam przegrywać karzę skracać polę i atakować skrzydłami. Kupiłem dobrego odgrywającego (Medina) i Soumah robi swoje ;) Dam wam 'skrina' tabeli po półmetku i statystyki najlepszego strzelca ;)

oldgunz Żołnierz frontu ideologicznego

0
13.08.2010 16:10    #8
[quote=Guezmir]największy błąd to dwać wszystkim obrońcom obronę, pomocnikom wsparcie a napastnikom atak. taka drużyna nie będzie dobrze funkcjonować.[/quote]

Święta prawda!
If you're in the penalty area and don't know what to do with the ball, put it in the net and we'll discuss the options later.

- Bob Paisley

Guezmir Młody aktywista

0
13.08.2010 16:17    #9
[quote2=oldgunz][quote=Guezmir]największy błąd to dwać wszystkim obrońcom obronę, pomocnikom wsparcie a napastnikom atak. taka drużyna nie będzie dobrze funkcjonować.[/quote]

Święta prawda![/quote2]

Tak po prawdzie, to fm-owe abecadło :)

@igix11
Polecam TIRT 09, ale nie po to, żeby go sobie zaprogramować w łepetynce, tylko zorientować się jak to działa w fm. Na podstawie TIRT 09, tworcy zmodyfikowali silnik meczowy i stworzyli kreator taktyczny.

Musisz się zalogować, aby dodać odpowiedź.

PRZEGLĄDAJĄ TEMAT

1 aktywny w tym 0 zarejestrowanych, 1 gość, 0 ukrytych

FM REVOLUTION - OFICJALNA STRONA SERII FOOTBALL MANAGER W POLSCE
Największa polska społeczność Ponad 70 tysięcy zarejestrowanych użytkowników nie może się mylić!
Polska Liga Update Plik dodający do Football Managera opcję gry w niższych ligach polskich!
FM Revolution Cut-Out Megapack Największy, w pełni dostępny zestaw zdjęć piłkarzy do Football Managera.
Aktualizacje i dodatki Uaktualnienia, nowe grywalne kraje i inne nowości ze światowej sceny.
Talenty do Football Managera Znajdziesz u nas setki nazwisk wonderkidów. Sprawdź je wszystkie!
Polska baza danych - dyskusja Masz uwagi do jakości wykonania Ekstraklasy lub 1. ligi? Napisz tutaj!
Copyright © 2002-2024 by FM Revolution
[x]Informujemy, że ta strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies. W każdym czasie możesz określić w swojej przeglądarce warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies.